“En aquests 16 anys m’ha definit una política de tu a tu i de sentit comú”

Ricardo Requena deixa la política després de 16 anys militant a Gent de Canals, 12 d’ells com a regidor i aquests dos últims exercint com alcalde del municipi. Amb ell hem repassat aquest període.

 

Com està vivint aquests darrers dies a l’alcaldia de Canals?

La veritat que ho estic vivint igual que els quatre anys anteriors. No hem desaccelerat la maquinària, tot el contrari, ja que açò no va amb mi. Ho estic vivint amb la mateixa intensitat que sempre.

Quines són les últimes accions que durà a terme abans del 15 de juny?

Moltes. Sense anar més lluny aquesta setmana hem iniciat tres obres molt importants, una d’elles la del polígon industrial. Un dels temes al que estic dedicant últimament més temps és a Risoncha, l’empresa pública que vam trobar silenciada, que s’havia oblidat el seu objecte real que era tenir a persones amb capacitats distintes treballant en la temàtica de la serigrafia. Al llarg de la legislatura no s’ha actuat com es devia i des de fa poc més d’un any tinguem una Risoncha reglada i normalitzada, responent a totes les norme de l’espai físic, amb totes les sancions alçades, encaminada cap una comptabilitat digna. Actualment estem preparant els plecs per un administratiu i per normalitzar la relació contractual amb la gestoria i hem millorat el servei jurista. Em preocupa que quede una setmana per al canvi de govern ja que hi ha un impàs de diverses setmanes fins que la nova corporació puga maniobrar, per això estem treballant al màxim per avançar aquests processos.

La seua gestió destaca per diversos aspectes, un d’ells és el treball que ha permés a la ciutat guanyar dues sentències que sumaven quasi dos milions d’euros.

Aquest equip de govern va decidir, des del primer moment, que no anàvem a pensar en inaugurar edificis i podríem haver-ho fet ja que hi ha molts projectes en aquest sentit. Vam decidir treballar el dia a dia: més de 120 voreres ampliades i adaptades, passos de vianants adequats, el clavegueram, la xarxa d’aigua potable, fer accessibles tots els edificis públics de Canals… Aspectes que estaven oblidats. A més, ens vam trobar amb un poble que estava a fosques per tots els problemes de l’enllumenat degut a les bombetes de la Diputació. A nivell econòmic ens vam trobar amb unes arques sanejades però no es deia que la comunitat d’usuaris d’abocaments, la mancomunitat que existeix entre Canals i l’Alcúdia de Crespins, tenia un deute milionari. Pesaven diverses sentències sobre l’Ajuntament que, de ser favorables a aquells que ens havien dut als tribunals, hagueren suposat dur el poble a la ruïna. Vam creure oportú invertir en bons advocats i bons assessors jurídics, donant prioritat al departament de secretaria general per treballar en aquest àmbit. La mostra és que en una legislatura hem tingut totes les sentències importants favorables per als interessos dels canalins i les canalines, estalviant vora dos milions d’euros. A més a més, també hem guanyat les sentències del polígon industrial El Corcot que la Generalitat Valenciana ens va denegar després d’estar aprovat, estalviant-nos una gran quantitat d’euros. El poc deute que no hem pogut pledejar perquè era evident, al voltant d’un milió d’euros, se’ns ha permés pagar-ho en dos exercicis.

També ha apostat per fomentar l’ocupació. De fet, està a punt de publicar-se l’últim llistat d’ocupació que dirigirà.

Sí, un pla amb fons propis que ens permetrà donar feia a 11 persones durant sis mesos en serveis que  repercuteixen directament en el ciutadà, com la millora de voreres, la millora de serveis administratius o la dotació de personal a l’ajuda a domicili.

És aquesta la gestió més destacada de la legislatura?

La bandera de la legislatura ha sigut la promoció socioeconòmica relacionada directament amb benestar social. Hem multiplicat les xifres d’ajudes: a domicili, personals, educatives… Hem actualitzat, després de 30 anys, el reglament d’ajudes individuals, hem duplicat els recursos humans als departaments de benestar social i a promoció socioeconòmica… Tot açò tocava fer-ho però havíem de centrar els esforços en treballar la prevenció llançant plans d’ocupació propis i plans d’ocupació supramunicipals. Al voltant de 500 persones han treballat en aquesta legislatura directa o indirectament per a l’Ajuntament. És gent que durant tres o sis mesos o un o dos anys han aportat una nòmina a casa. Açò fa que no necessiten una ajuda social, que a nivell personal es senten millor, integrats a nivell social, sentint-se útils… I tot açò repercuteix en el comerç local, un comerç que hem impulsat el seu associacionisme i que té al voltant d’un centenar d’associats entre els dos col·lectius comercials. Al final és una roda: hi ha més diners, es compra més, es genera treball i si es treballa hi ha diners i es consumeix. Hem reduït l’atur en un 30% i les xifres ens avalen.

El turisme ha estat altre dels elements que s’han impulsat aquests anys.

Hem impulsat i invertit els esdeveniments socials. Açò engloba diferents fronts. Un és el turístic. Tenim un poble bonic, amb paratges naturals; amb la història d’haver tingut un dels dos papes que ha donat Espanya; d’haver tingut un bicampeó del món de motociclisme, un dels esports més seguits a nivell mundial; de tindre un arbre monumental catalogat com a tal; una església amb un gran patrimoni com l’oratori dels Borja o la terrassa dels Borja; la foguera més gran del món i una de les festes més singulars… Tenim molts fronts i vam decidir promocionar-los a les fires més importants del món, com és el cas de Fitur. A més hem començat ja a treballar per anar més enllà en el reconeixement obtingut per les festes de Sant Antoni i seguim reclamant al sector privat la necessitat de que Canals dispose d’una oferta de llits. Pel que fa als esports, dels 13.000 habitants de canals 6.000 disposen de targeta esportiva. Hi ha una gran afició i cal aprofitar-ho. Per això hem promocionat les 24 hores de futbol més antigues de la Comunitat Valenciana; hem promocionat una Mitja Marató que té el record d’aquestes competicions populars amb 01.01′; tenim dues escoles de dansa i hem portat dues vegades el campionat nacional de Fitkid que ha dut 5.000 persones a Canals en un cap de setmana; hem posat en valor la figura de Ricardo Tormo i espere que es mantinga per sempre la presentació del vídeo del Gran Premi del món a la ciutat… A més dilluns obrirem l’exposició permanent del pilot. En definitiva, estem potenciant tot tipus d’esdeveniments socials i culturals, fent que hi haja ambient als carrers tots els caps de setmana donant diferents opcions als veïns i veïnes i creant riquesa.

Han quedat molts projectes per fer?

Sí, tenim al voltant de 40 iniciatives projectant-se, adjudicant-se on en execució com cinc plans d’ocupació, les pliques per al canvi d’enllumenat amb una inversió de 400.000 euros, l’actuació ja iniciada al polígon Les Moles, obres a les voreres…

Després d’aquesta gestió crida l’atenció que no s’haja presentat a la reelecció ni vosté ni el seu partit Gent de Canals. Segurament ara era el millor moment per tindre el recolzament de la ciutadania.

He tingut un debat intern de molts mesos. A nivell personal hi ha gent que m’argumenta que no té sentit no seguir perquè jo no vull, però pense que és honrós anar-me’n amb la cara alta, el treball ben fet i les mans buides. Vull ser recordat com a persona més que com a alcalde. Entenc que hi ha gent decebuda ja que hem demostrat no ser ni de dretes, ni d’esquerres ni de centre, simplement ser un grup de gent que he encapçalat junt a Celia Ibáñez i Manu Sanchis, que hem treballat de valent per posar a Canals en el mapa.

És un adéu definitiu?

No m’agrada prendre una decisió i estar pensant en si tornaré o no. He acabat un cicle de 16 anys. Tinc tres fills menuts i és el moment de dedicar-me plenament a la meua família i a la meua feina de professor.

Com definiria la seua política portada endavant aquests 16 anys?

Una política de tu a tu i de sentit comú.

Per últim, quin missatge li transmetria a la ciutadania?

Voldria agrair el respecte que ha tingut cap a nosaltres i cap a la institució i, sobretot, l’estima que estic rebent a nivell personal tot aquest temps. També m’agradaria agrair a L’Informador el tracte personal i la difusió setmanal de les notícies locals.