“Encara ens cal molt d’esforç per seguir millorant el paper de la dona”

  • Ontinyent homenatjarà dones que han treballat per la igualtat amb motiu de la “Setmana de la Dona”

La comare Rosa Saus, l’esportista Juani Villarraso, l’emprenedora Amparo Company i l’exmonitora del centre ocupacional Emilia Fons, seran les dones homenatjades per l’Ajuntament d’Ontinyent el proper 6 de març amb motiu de la “Setmana de la Dona” que organitza la Regidoria d’Igualtat. Es tracta de la represa d’una iniciativa impulsada des del Govern d’Ontinyent per tercer any consecutiu al marc de la “Setmana de la Dona”, per tal de fer un reconeixement públic a dones “que amb el seu treball i esforç construeixen una societat oberta, justa i participativa, sense exclusions ni desigualtats de gènere”, destacava la regidora de l’àrea, Virtudes González.

De Rosa Saus Gramage es destaca la seua trajectòria com a comare, seguint una tradició familiar de la que és la tercera generació: “per la seua gran humanitat, calidesa i atenció a les dones en un dels moments mes delicats i importants de la vida com es la maternitat”, destacava la regidora.

A Juani Villarraso Orihuela se la destaca com a “una dona de referència a l’esport femení, on fa mes de 30 anys que dona classes de gimnàstica a dones, amb una energia desbordant, il·lusió, motivació i alegria en totes les tasques que fa”. També es retrà homenatje a Amparo Company Mira, dona emprenedora des de ben jove “que malgrat els moments actuals de crisi ha sabut reinventar-se i adaptar-se a les noves situacions, imprimint al seu negoci una qualitat, l’atenció i detallisme que el converteixen en un referent a Ontinyent”.

Finalment s’homenatjarà l’ex monitora del Centre Ocupacional Emilia Fons Moreno, no sols per la seua tasca en aquest centre, sinó també en l’Associació Municipal de voluntaris i  l’associació ANIMA: “Emilia reparteix felicitat i bons moments a totes aquelles persones que passen prop d’ella, i tot per ajudar i fer la vida més fàcil als demés” destacava Virtudes González.

Les quatre guardonades acudien a l’acte de presentació de la “Setmana de la Dona”, al qual agraïen “el detall de l’Ajuntament i la Regidoria d’Igualtat per tenir en compte el treball fet per cadascuna en el seu àmbit”. L’acte d’homenatge es produirà el proper divendres 6 de març abans d’un sopar que tindrà lloc a partir de les 21:30 hores al Restaurant de la Societat de Festers, per al qual poden adquirir-se tiquets al preu de 15 euros al departament de Serveis Socials de l’Ajuntament i el Centre Infodona, i després del qual hi haurà un espectacle de coreografies de “Balls dem Món”.

A l’acte es donava a conèixer el nom de la  guanyadora del III Concurs escolar de Cartell “Dia Internacional de la Dona”. La guanyadora ha estat Ángela Valero García, de l’IES L’Estació, amb un cartell que forma part d’una exposició que s’inaugurarà el 4 de març a les 19:30 hores al Palau dels Barons de Santa Bárbara, on esta i la resta d’obres participants al concurs estaran exposades fins al 17 de març.

La tècnica d’Igualtat Neus Rubio recordava que dins la “Setmana de la Dona” també tindran lloc altres activitats a Ontinyent: demà dijous 26 de febrer a les 17:00 hores amb la conferencia “Ser dona al Sud 2015: Toquilleras” a la seu de la Mancomunitat de Municipis, organitzada pel Fons Valencia per la Solidaritat, impartint les dones participants un taller a l’endemà a l’IES Jaume I, i altres dos el 9 de març als instituts Pou Clar i de l’Estació.

Amb la col·laboració del Cine Club Utiye es projectarà la pel·lícula “La fuente de las mujeres” a les sales de El Teler del 4 al 8 de març en dos passes diaris, i el dia 4 s’inaugurarà altra exposició, la titolada “Resistents i deportades”, una mostra elaborada amb fons de l’Associació Amical de Mauthausen sobre els rostres i testimonis de les dones als camps de concentració nazis, que es podrà visitar fins al 15 d’abril a la Casa de Cultura.

A més a més, el 5 de març al Centre Cultural Caixa Ontinyent, el Campus d’Ontinyent de la Universitat de València organitza una taula redona titulada “La lluita per la igualtat i pels drets de les dones: Recorregut històric i estat actual”, amb Gabriela Moriana Mateo i Mª Cruz Pla Milán, estant moderador José Cantó Domènech, professor de magisteri a la Universitat de València.

 

Virtudes González, regidora d’Igualtat

“Encara ens cal molt d’esforç per seguir millorant el paper de la dona”

Ontinyent, un any més, segueix celebrant una setmana per al col·lectiu femení.

Així és, són dies molts importants ja que any rere any commemorem el paper de les dones en la nostra societat. Hem preparat moltes activitats, entre les que destaquem les xarrades, el sopar de la dona, projeccions de cinema… destacant l’acte de reconeixement a les dones d’Ontinyent que han destacat en diferents àrees. Sempre trobem a dones estupendes i aquest any tornarà a ser una gala entranyable.

És important reconèixer aquesta dedicació.

Sí, és destacable que l’Ajuntament se’n recorde del  nostre paper com a col·lectiu, ja que és clau per al desenvolupament del poble. Aquesta iniciativa es tracta d’un reconeixement públic que es dona a les ontinyentines de diferents sectors, com l’empresarial, esportiu, cultural, sanitari…

Com a regidora d’Igualtat, quin pensa que és actualment el paper de la dona a la ciutat?

Crec que anem millorant però cal molt d’esforç perquè les dones tinguem el paper que ens meresquem. Aquesta setmana mateix vam tindre una xarrada de dones equatorianes, i si ens comparem, nosaltres som unes privilegiades. Però no ens hem de conformar i hem de seguir treballant, ja que ens meresquem estar millor.

Per últim convidar a totes les nostres lectores d’Ontinyent a participar d’aquesta setmana i gaudir dels actes preparats.

Lectores i lectors! Tenim activitats també per als homes, per descomptat, i està tot el món convidat a gaudir de la setmana i a participar d’uns actes que pretenen ser reivindicatius i per donar la presència i el reconeixement al col·lectiu femení de la nostra ciutat.