“Enganxa formar part de la Muixeranga de Xàtiva”

La Muixeranga de Xàtiva ha renovat aquesta setmana el seu Consell, sent nomenada presidenta Empar Penadés. Hem parlat amb ella per veure com afronta aquesta etapa.

És la primera presidenta de la Muixeranga de Xàtiva. Com ho valora?

Després de quatre anys en el càrrec, i segons els nostres estatuts, l’anterior consell tenia que dimitir per escometre una renovació del mateix. Abans de viure tota aquesta situació sanitària ja vaig estar parlant amb diversos membres que em van animar a encapçalar la Muixeranga de Xàtiva. Han sigut uns mesos on no ens hem pogut reunir, no hem pogut realitzar cap assemblea ordinària… Aquesta renovació de càrrecs era necessària i l’hem realitzat aquesta setmana. Vull donar les gràcies a l’anterior consell per la tasca desenvolupada.

Què suposa?

Em fa molta il·lusió. Primer va començar en aquest món el meu fill i després el meu marit i, al final, em vaig animar sent ja tota la família muixaranguera.

Com ha format el consell que l’acompanyarà els propers anys?

Vaig parlar amb diversa gent que jo pensava que em podria recolzar, ja que totes elles i ells són persones molt vàlides per formar part d’aquest nou consell. Tots ells em van dir que sí de seguida i amb ells (Vicepresidència: Maria José Perales; Tresoreria: Yolanda Cuenca; Secretaria: Imma Cuenca; Difusió: Rafa Pastor; Vestimenta: Sergio Alventosa; Logística: Xus Ferrando) vaig a compartir aquesta tasca. Som quatre dones i tres homes i, a banda de ser la primera vegada que hi ha una dona presidenta, també serem més dones que homes en aquest consell.

La Muixeranga de Xàtiva és de recent creació però ja s’ha fet un nom dins d’aquest món.

Portem quatre anys i és una colla que ha crescut molt ràpid. En el relativament poc temps que portem, si ens comparem amb altres Muixerangues, hem fet figures de cinc i ens hem consolidat com una Muixeranga de referència al País Valencià, viatjant diverses vegades com a convidats a Catalunya a concentracions muixarangueres i castelleres.

Com ha afectat la crisi de la COVID-19?

Cal tenir en compte que és una activitat amb molt de contacte físic i, de moment, no la podem realitzar. La nostra última actuació va ser la de la Pujada a Sant Josep en març, en la setmana que es va paralitzar tot. Estem valorant maneres de reinventar-nos i poden juntar-nos, per poder mantindre el comboi i fer pinya. De moment no tenim cap activitat prevista i estic segura que en el moment que la Federació anuncie que ja es pot tornar als assajos, eixe primer divendres en reunirem tots.

Per què convidaria als lectors de Xàtiva i la zona a animar-se a formar part d’un col·lectiu com aquest?

Convidaria a tot el món a provar-ho. O t’agrada o no t’agrada, però al qui li agrada, torna. Enganxa formar part de la Muixeranga de Xàtiva. Hi ha molta afinitat entre els companys ja que, a l’hora de fer la figura, el que està baix suporta i el que està dalt ha de tindre plena confiança amb les persones que estan baix. Som com una gran família de més de cent persones. Ens reunim els divendres, en hivern al gimnàs del Gozalvez Vera i amb el bon temps a l’estació d’autobusos on tenim el nostre cau.