“Ens sentim molestos amb la Generalitat ja que considerem molt important el tenir un centre ocupacional”

Al nostre espai dedicat als alcaldes de la zona, aquesta setmana hem visitat Moixent per parlar amb Vicente Dubal. Amb ell hem repassat tots aquests anys al front del municipi de la Costera així com aquests dos anys de legislatura que resten.

Per a la gent que no coneix el municipi, quants anys porta a l’alcaldia de Moixent?

IMG_6392Estic com a alcalde des del 2003 fins al dia de hui i anteriorment vaig estar 8 anys com a regidor. Amb aquest complisc 10 anys com alcalde de Moixent.

A nivell personal, com ha sigut aquesta vivència política?

Quan un està fora de l’ajuntament creu que pot fer molts milacres. És quan estàs dins de l’administració quan et dones compte que la cosa canvia molt. A més, també han sigut molt diferents les meues dos etapes en política, ja que el que faig ara amb els anys de regidor no té res a veure.

En què ha canviat Moixent en tots aquests anys?

Pense que des de l’any 1995 fins ara el Partit Popular ha canviat moltíssim el poble. S’ha anat rebaixant considerablement tot el deute que teníem en eixa època, així com les infraestructures que s’han anat construint tant a nivell social com a esportiu, educatiu… Hem crescut d’una manera molt destacable també en el sector industrial amb la creació de dos polígons. Tenim un teixit industrial prou important.

Què és el que més destacaria del que s’ha realitzat baix el seu govern?

Del que més content estic és de la creació dels polígons, ja que un poble sense industria és un poble mort. Moixent és un terme molt extens i també hem de posar en valor la nostra agricultura, així com el turisme que ens comporta un nivell econòmic prou important. En l’aspecte esportiu, Moixent no tenia infraestructures fora de l’institut i l’escola, i ara tenim ja un pavelló que precisament va inaugurar el president Fabra fa uns dies. Ara ens falta per fer el carrer de la pilota i pràcticament tindrem cobert aquest sentit. També considere important que un poble tinga associacions de tot tipus, ja que és sinònim de gent activa. Per aquest motiu, som un dels ajuntaments que més recolza aquests col·lectius.

Aquests dies ha hagut certa polèmica per la no obertura del centre de dia de discapacitats. Què pensa al respecte?

Ens sentim prou molestos amb la Generalitat ja que som un equip de govern prou sensat en quan a petició d’infraestructures. Tenim 40 persones amb discapacitat i considerem molt important el tenir un centre ocupacional. A més, al tenir aquest espai es descongestionava el centre de Xàtiva. Pense que la Conselleria hauria de fer un esforç, però sabem quina és la situació actual.

També ens trobem en meitat d’aquesta legislatura. Com valora els dos primers anys?

Personalment pense que han sigut positius. Sobretot destacaria la tranquil·litat i la poca crispació que traslladem al veïnat. A més, com he dit, hem inaugurat el pavelló i estem impulsant el turisme.

De cara als dos propers anys, què té en ment?

IMG_6373Pense que tenim unes infraestructures adequades i de tot tipus: centre sanitari 24 hores, ambulància, institut, primària, escoleta infantil, infraestructures esportives de primer nivell… Ara és moment de mantenir tot açò i també m’agradaria dedicar-nos al tema de camins per millorar-los.

Sou un poble amb dos referents turístics com és el Guerrer i la Bastida.

Sí, precisament fa uns dies vam fer a la Bastida per sext anys les jornades que organitzem amb Diputació, un ens que ens ajuda moltíssim. Vam tenir una molt alta participació de veïns i pensem que aquest és el camí a seguir. A més, estem impulsant l’associació ‘La Ruta dels Ibers’, que assoleix a vuit municipis amb aquest tipus de poblat, per fer una guia i que ens coneguen en distints punts de la geografia. Amb açò volem aconseguir que vinguen, en compte de 17.000 persones anuals a la Bastida, unes 20.000 o perquè no més. Així beneficiaríem també a les cases rurals i les diferents bodegues que tenim.

Seguirà d’ací dos anys com a alcalde?

Són molts anys els que porte ja i encara en resten 2. Pense que encara és prompte per plantejar-m’ho, ja que tenen que jugar els factors de família, població i partit.