Entrevista a Sara Rodríguez, jugadora del Club Voleibol Xàtiva i sanitària a l’Hospital General de València

“Estem exposats a un risc major i el treball i compromís col·lectiu és crucial per a la nostra protecció i la d’aquells que ens envolten”

Centenars d’equips de sanitaris lluiten aquestes setmanes contra aquesta pandèmia de la COVID-19, entre elles Sara Rodríguez, jugadora de la lliga de plata espanyola en el Club Voleibol Xàtiva. Sara Rodríguez va col·laborar des del primer moment en la campanya “Queda’t a casa”, i volíem conéixer, amb més de detall, la seua experiència vital com a esportista i sanitària a l’Hospital General de València.

Ens pots comentar unes pinzellades de la teua carrera professional com a infermera?

Actualment treball en la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València, formant part de la Unitat d’Assajos Clínics on es duen a terme estudis de diverses patologies i els seus possibles nous tractaments, incloent la recent investigació amb COVID-19. Vaig estudiar en la Universitat de la Laguna a Tenerife, a l’Escola Universitària d’Infermeria Nuestra Señora de Candelaria. Durant el període d’estudis, vaig realitzar un voluntariat humanitari a Àfrica col·laborant amb el projecte de Medicina, la qual cosa em va motivar molt a continuar per aquest camí, sacrificat però alhora tan satisfactori, que és l’atenció sanitària. Una vegada acabats els 4 anys de carrera, vaig voler especialitzar-me en l’àrea de la Infermeria Oncològica realitzant aquest màster en la Universitat de València en 2019.

Quins valors t’ha transmés l’esport, i com han influït en la teua vida diària, sobretot com a professional de la infermeria.

Abans del voleibol he practicat altres esports com l’atletisme, el bàsquet i el karate i tots ells, malgrat la seua diferent naturalesa, m’han transmés els mateixos valors fonamentals: el compromís, el respecte i l’afany de superació. I és que moltes de les coses que he aconseguit, tant en l’esport com en la meua vida personal i professional, no han sigut gràcies a capacitats físiques o intel·lectuals, han sigut perquè tot el que m’he plantejat fer ho he fet sota aquests valors. Anime a que els i les joves esportistes puguen fer compatible l’esport amb els estudis. El secret és crear rutines que siguen eficaces.

Com molts altres professionals et trobes en un hospital: com estas gestionant aquesta situació?

Quant a l’equip, existeix un gran ambient de col·laboració entre tots. Sabem que estem exposats a un risc major que la població general i que el treball i compromís col·lectiu és crucial per a la nostra protecció i la d’aquells que ens envolten, des de pacients fins a la nostra pròpia família, o les persones amb les quals convivim. A nivell personal, moltes vegades la situació és estressant, sobretot en l’ambient de treball, perquè eres responsable de la salut de moltes persones, però tinc la sort de poder compartir el dia a dia amb la meua companya de pis quan arribe a casa, i sent el seu suport i el de la meua família i amics en la distància, la qual cosa sempre anima i motiva a continuar treballant per a, entre tots, aconseguir tornar a la normalitat el més prompte possible. Per això és ara tan important que les persones es queden a casa.

Com és el dia a dia a l’Hospital?

En el meu dia a dia treballe en la Unitat d’Investigació com a infermera coordinadora d’assajos clínics. La meua labor és portar un seguiment i control dels pacients que estan sent tractats amb un fàrmac en estudi, alhora que valore l’efectivitat i seguretat d’aquest fàrmac, mitjançant diverses proves. Durant la jornada es realitzen nombrosos procediments als pacients, entre els quals destaquen extraccions de mostres biològiques que són processades i analitzades en el laboratori. També s’analitzen mostres de la COVID-19, amb la finalitat de detectar els casos positius i posseir mostres necessàries per a la investigació científica.