“És moment d’una oposició seriosa i constructiva”

Una de les coses que el nostre setmanari tenia pendent, entre tantes coses que sempre deixa pendent l’actualitat i una vegada començat el cicle d’entrevistes amb les diferents formacions polítiques, era parlar amb Ricardo Requena, portaveu de Gent de Canals.

En aquests dies es compleixen deu anys de la fundació del partit. Quina síntesi fas de tot aquest temps?

Com indiquen les nostres sigles, som un grup de persones altruistes, amb moltes inquietuds, que fa aproximadament una dècada vam decidir que ja estava be. Volíem lluitar pels interessos del poble, perquè la situació del municipi tant social com a política no era la més adequada: anys sense pressupostos, factures sense pagar… Vam fer un gran grup humà amb moltes ganes de treballar i així va nàixer un camí que ens porta fins hui.

En quin moment esteu ara?

Després de passar pel govern i estar en l’oposició per segona legislatura consecutiva, és un moment d’oposició seriosa i constructiva. Som el grup que més fortament s’oposa a les diferents mocions que trau avant el govern local, sempre  que siguen contraproduents per al poble. Les que pensem que són positives i necessàries evidentment, vinguen d’on vinguen, compten amb el nostre suport.

És més fàcil governar o estar en l’oposició?

Si fas una oposició com la que estàvem habituats a Canals, et diré que és més fàcil perquè no feien res. Governar o fer oposició seriosa, com nosaltres, és molt costós perquè generem constantment propostes, precs, escrits, informació, idees, comissions… I tot açò sense font de finançament. Jo personalment no formava part del grup de govern quan estava Gent de Canals i per açò, no conec aquesta vessant.

Sou una formació molt activa en les xarxes socials, assidus de les notes de premsa…

Sempre ens hem caracteritzat per la informació i la transparència. Hem publicat els nostres sous quan es governava, per exemple. Ara en l’oposició estem en la mateixa línia. Semestralment emetem fulles informatives valorant eixos sis mesos, a més tenim perfils en Twitter i Facebook, superant els mil seguidors en tots dos, una barbaritat per a una marca local. També portem una web que s’actualitza setmanalment i oferim als mitjos comunicats molt sovint.

Part de l’electorat es pot preguntar perquè algunes de les propostes que presenteu no es van posar en marxa en el seu moment, quan estàveu governant.

En eixa etapa teníem sis regidors i no érem els suficients per a governar, ja que fan falta nou per a la majoria absoluta. Nosaltres vam pactar amb aquell que aportava alguna cosa positiu al poble. En eixe moment el PP ens va oferir una sèrie d’inversions que arribarien des de fora a canvi de compartir l’alcaldia. Poc després ens vam adonar que açò era una ‘milonga’ i les inversions mai arribarien. Vam trencar el pacte i vam parlar amb el PSPV i les seues promeses tampoc es van complir. Per açò, vam decidir governar en solitari, després d’una etapa fosca, amb calaixos plens de factures importants. La nostra principal tasca va ser sanejar l’Ajuntament.

Penses que, després del que estem veient a nivell nacional, és la fi del bipartidisme?

M’agradaria que així fora, però no crec. Els dos grans partits tenen a gent que viu d’açò i tenen molt bé estudiat el funcionament. El problema no és el bipartidisme, sinó la gent que compon aquests partits. No estem en una crisi econòmica, estem en una crisi de valors.

Entén que hi haja canalins que pensen que aquest pensament siga fruit del ressentiment cap als dos partits amb els quals va governar Gent de Canals?

Un no rotund. No critiquem per criticar i no tenim cap baralla personal.

A Xàtiva, en l’últim plenari, es va aprovar una proposta d’Esquerra Unida. Es troba a faltar a Canals un poc més de consens entre els partits i menys crispació?

Per descomptat. I és més, jo no tindria cap problema a governar. Som 17 regidors, perquè no una regidoria per a cadascun com a la Font de la Figuera? Com he dit abans, fem oposició seriosa i constructiva i som els que més propostes presentem. De cara a les últimes eleccions vam fer un estudi i vam veure totes les propostes de l’equip de govern dels quatre anys anteriors. El 90% d’elles les vam votar a favor.

Hi ha un acord comú al voltant del Consorci de fem i macro abocador. Quina és la vostra postura?

Estem en contra de tot. No solament que facen el macro abocador a Llanera, a 3 quilòmetres de les nostres cases, ja que egoistament ho volem com més lluny millor. Hem denunciat la taxa de fem, ja que pagàvem 68 euros i ara se’ns puja a quasi el doble. Nosaltres vam presentar una moció en l’últim ple, després de votar unànimement en contra del pressupost anteriorment, perquè l’Ajuntament de Canals presentara un recurs contenciós administratiu en el Tribunal Superior de Justícia contra la taxa. La nostra sorpresa va ser que en la comissió informativa es va dictaminar favorable i en el plenari tots els grups van votar a favor excepte el PP que es va abstenir. Ens haguera agradat que haguera sigut una decisió unànime.

Quin és el futur de Gent de Canals?

Seguir en aquesta línia de treball, proposant idees i fent bona oposició.

Finalment, serà Ricardo Requena el candidat per a 2015?

No ho puc dir perquè és una decisió del partit. Som un grup humà xicotet però respectem molt les decisions de tots, a més, jo també m’he de presentar voluntari i no és la meua màxima aspiració actualment.