Es reactiva el Consorci de les Comarques Centrals

  • L’ens mantindrà la seua seu a Ontinyent 
  • La premissa bàsica serà millorar la qualitat de vida dels més de 600.000 habitants de la zona

Dotze anys després, el Consorci de les Comarques Centrals Valencians es va posar en marxa de nou amb l’elecció de Toni Francés, alcalde d’Alcoi, com a president i una junta de govern escollida sense vots en contra que compta amb presència de tots els partits polítics.

Així, el vicepresident primer serà Josep Antoni Albert, alcalde d’Albaida per Compromís i un dels cinc representants de la Mancomunitat, i la vicepresidenta la regidora de Xàtiva Cristina Súñer, del mateix partit. Com a vocals es troben l’alcalde d’Ontinyent i president de la Diputació, el socialista Jorge Rodríguez, i els seus homòlegs i companys de partit a Gandia, Xàtiva i Dénia, Diana Morant, Roger Cerdà i Vicent Grimalt; junt amb Alícia Izquierdo i David Abad, regidors de Compromís a Gandia i Alcoi; Jorge Sedano, regidor de Ciutadans a Alcoi; Carolina Mengual, alcaldessa del Ràfol de Salem del PP i designada també representant per la Mancomunitat de la Vall d’Albaida; i Miquel Lorente, regidor d’Esquerra Unida a Xàtiva.

Ontinyent mantindrà la seu d’aquest recuperat Consorci. Cal recordar que el primer anunci de la seua reactivació tenia lloc el passat mes de novembre precisament a la Capital de La Vall d’Albaida, en el transcurs de la taula rodona “Reptes econòmics de les comarques”, on el propi president de la Generalitat, Ximo Puig, mostrava el suport del Consell al Consorci com a element vertebrador del territori.

Un encontre al qual l’alcalde ontinyentí, Jorge Rodríguez, manifestava que amb la recuperació del Consorci “volem anar més enllà de l’estructura estrictament provincial i posar en marxa projectes comuns, concrets i definits, als que tots tindran llibertat per afegir-se o no, i que ens serviran per buscar finançament europeu cooperant entre nosaltres, enlloc de competir”, assenyalava.

El Mandat de aquest nou temps queda centrat en quatre objectius bàsics: La creació d’un Consell Econòmic i Social, un CES de les Comarques Centrals; aconseguir finançament per a projectes en comú de desenvolupament econòmic, tant des d’Europa com des dels Governs de Madrid i València; trobar col·laboracions reals entre comarques en el àmbit industrial, comercial, turístic i d’innovació; i posar en valor, sempre des de la unió i el consens institucional, la importància d’un territori, referent econòmic i cultural per a tota la Comunitat Valenciana.

El Consorci vol posar el focus en la promoció econòmica i, sobretot, en els reptes de creació de llocs de treball, una necessitat comuna a tot el territori però, també, en millorar les infraestructures no només de transport sinó també tecnològiques, una realitat imprescindible per a millorar el dia a dia d’empreses i ciutadans.

El CCCV va ser creat al 1999 i presidit per Alfons Rus en la seua primera etapa, deixant de reunir-se al 2004. Després de 12 anys, un canvi polític a la majoria d’administracions, ha fet possible la reactivació un projecte històric, en una ària que engloba a més de 600.000 persones al llarg de 8 comarques: l’Alcoià, el Comtat, la Foia de Castalla, la Vall d’Albaida, La Costera, la Safor, la Canal de Navarrés i la Marina Alta.