“És vergonyós que es faça política d’un tema de llei i de sentit comú”

En aquestes últimes setmanes molts són els temes que han esdevingut relacionats amb l’actualitat del Consorci de Residus. Per a parlar de tots ells, què millor que Vicente Parra, president del Consorci i primer tinent alcalde de l’Ajuntament de Xàtiva, amb qui una vegada més hem fet un repàs del present i futur més immediat d’aquesta entitat.

 

Fa unes setmanes s’aprovava la petició de redefinir el projecte general. En què consisteix? 

Sobre la base de l’informe de l’assistència tècnica, la subcomissió de govern constituïda per a fer el seguiment del projecte de gestió de la planta i l’abocador va decidir encomanar un informe a aquests enginyers per a estudiar la situació actual dels residus, la situació que tenim hui contractada i la situació futura. L’informe resultant ens fa veure que, des del 2006 quan va eixir el Pla Zonal amb unes condicions i previsions i en el 2009 que es va adjudicar el nostre projecte, hi ha una població, una situació social i econòmica i tones de residus determinada que ha canviat.

Què suposa aquesta revisió? 

Ara simplement ens adaptem a les circumstàncies actuals. Açò implica fer una revisió de l’abocador i passarà de 4,5 milions de m3 a 3 milions de m3. A més, es revisarà el projecte de la planta però encara no s’ha iniciat. Açò també implica una reducció de costos. Després d’aquesta recomanació dels tècnics nosaltres vam demanar en l’assemblea a l’empresa adjudicatària que adapte el projecte a aquests paràmetres i ara ens trobem en aquesta fase que, en uns 15 dies, estarà llesta per a aprovar-se.

Supose que a nivell personal veurà aquest canvi amb bons ulls. 

Per descomptat. Tingues en compte que va haver una unanimitat per part de tots els representants, solament van haver tres vots en contra que són els que estan en contra que es faça ací l’abocador. Sempre hem intentat acomodar aquest projecte a la situació i fer les coses dins de la legalitat vigent i amb sentit comú. Cal recordar que açò no ho hem fet per capritx, sinó que açò ho marca la llei. Hi ha altres Consorcis que ho han fet malament i ara estan pagant les conseqüències. Nosaltres ens hem adequat a les circumstàncies i estem en el camí correcte.

Existeix una imatge entre els ciutadans que veuen al Consorci com el focus dels problemes. Què els diries? 

Nosaltres no hem volgut mai ser el roïns de tot açò, solament hem fet les coses amb sentit comú i com corresponia. Els tribunals ens han donat sempre la raó i pense que açò solament serveix per a confondre a la gent. El consorci som 93 municipis i els que no han volgut estar amb nosaltres han estat portant els residus a plantes que no tenen cap tipus de tractament i a més fora de la Comunitat. És un cúmul de contrasentits.

Precisament aquesta setmana s’ha conegut la resolució que obliga a la Mancomunitat de la Vall d’Albaida a dipositar els residus en la planta de Ròtova, donant-vos la raó. 

En el seu moment la Mancomunitat va demanar no estar amb nosaltres i se’ls va denegar i nosaltres el que vam fer va ser demanar que vingueren. Ells han perdut totes les sentències i recursos i mentre estem pendents de la sentència del Suprem, el Consorci va demanar la mesura cautelar. Per açò, fins que isca la sentència deuen acatar aquesta resolució. Nosaltres ja els hem enviat la carta demanant-los la incorporació immediata al Consorci, perquè nosaltres anem a les bones i no volem arribar a demanar-li al jutge l’execució de la sentència.

Què opines dels municipis que estan intentant retardar l’entrada al Consorci? 

Com he dit abans, açò no és capritx de ningú. Tots els Consorcis estan en marxa i no es pot anar en contra de la llei. Açò no té cap sentit. Hi ha intencions polítiques per a que açò no funcione i rebente. Pense que hi ha polítics que estan prenent el pèl als ciutadans i és una situació vergonyosa que es faça política d’un tema de llei i de sentit comú. El temps està posant a cadascun en el seu lloc i podem presumir que hem fet les coses ben fetes.

Al final, tot açò repercuteix en la desinformació que pateix el ciutadà. 

Tot açò al final ho pateixen els ciutadans que van bojos i no saben el que està passant en realitat, a més de crear divisions entre alcaldes i polítics. Els polítics no poden anar en contra la legislació vigent. Aquests temes estan més que parlats a tots els nivells, hem fet moltíssimes reunions i no hi ha manera de convèncer-los de complir la normativa que està vigent des de l’1 de juliol. Hi ha hagut una despesa altíssima de jutges, advocats… Si els polítics foren els amos dels seus actes i ho pagaren de la seua butxaca, tot açò no s’ho prendrien tan a lleugera.

Precisament per a a judar al ciutadà hi ha diverses iniciatives en marxa, que tindrem temps d’ampliar les pròximes setmanes, com el butlletí informatiu i les noves oficines. Encara que siga en titulars, què ens pot avançar? 

En aquests dies eixirà un segon butlletí que hem creat des del Consorci per a informar mensualment a tots els ciutadans. A més, en les pròximes setmanes presentarem les noves oficines informatives en le carrer Carlos Sarthou de Xàtiva.