Especial de L’Informador a FITUR

La Fira Internacional del Turisme celebra la seua 33 edició del 30 de Gener al proper 3 de Febrer de 2013 i és el punt de trobada global per als professionals del turisme i la fira capdavantera per als mercats receptius i emissors d’Iberoamèrica.

En aquesta edició, el nostre setmanari ha estat present per a donar completa cobertura d’aquest esdeveniment tan important celebrat a Madrid.

Captura de pantalla 2013-02-02 a la(s) 14.14.26A l’estand de “València, Terra i Mar” compta amb 180 metres quadrats i promociona els productes turístics més importants de la província de València: sol i platja, naturalesa, salut i benestar, balnearis, esports, aventura, cultura i gastronomia. A més, compta amb la destacada presència dels municipis de Xàtiva, Gandía, Cullera, Oliva, Sagunt i Canet d’en Berenguer.

Enguany totes les marques de la Comunitat Valenciana comparteixen un espai comú en un àrea de 1.643 metres quadrats, en el pavelló 7 del recinte firal, baix les marques de “Castelló Mediterrani”, “Costa Blanca”, “Turisme València i Benidorm” i “València, Terra i Mar”.

En l’edició 2012, confirmant la tendència de recuperació turística, 9.506 empreses expositores de 167 països i regions, 119.322 participants professionals i 91.555 persones de públic no professional, es van donar cita en FITUR per a transformar l’oci en negoci i el negoci en desenvolupament.

Així mateix, entre les dades de participació, cal destacar la presència de 6.313 periodistes procedents de 54 països, una expectació que evidencia la importància de FITUR en el circuit internacional de fires del sector.

IMG_8610

 

Alfonso Rus, president de la Diputació de València

“Oferim una marca molt sòlida, molt unificada, i on es parla del mateix: la Comunitat Valenciana”

-Acaba d’anunciar una notícia molt important, un pla que va a reactivar el sector turístic en la província i que sobretot servirà per a conservar llocs de treball.

Efectivament, vam estar reunits amb les associacions d’hostaleria i em van traslladar el problema que hi havia. A causa de la situació, havia baixat el turisme nacional i havien uns mesos d’estacionalitat on els hotels havien de tancar. Els vaig demanar que em digueren què els feia falta i em van dir que necessitaven no tancar els hotels, no tancar els balnearis, no tancar els restaurants… IMG_8663Vam presentar un estudi que consisteix en un turisme de gent major on s’intentarà que viatgen de diumenge a dijous amb el 50% del cost abonat per la Diputació, uns 3 milions d’euros. Serà un programa molt obert, amb set rutes i estarà baix la tutela i professionalitat dels empresaris. Açò suposarà 157.000 pernoctacions, 37.5000 persones en trasllat i una tornada de la inversió en 20 milions d’euros. En aquests moments delicats hem de centrar-nos en aquests projectes per a la província.

-Quines expectatives hi ha en la Diputació de València per a aquesta edició de FITUR?

A aquestes fires en molts casos es diu que es ve a vendre, però és molt complicat per a un municipi sol, perquè la gent agarra la fulla i se’n va. Açò és important quan es treballa amb la cultura, hotels, paisatge… i treballant tots junts. Per açò, pense que agrupant-ho oferim una marca molt sòlida, molt unificada, i on es parla del mateix, de la Comunitat Valenciana. Cal tenir sentit comú, gastar menys, i els diners que estalviem invertir-ho directament per a oferir llocs de treball.

-Ha fet especial atenció a unir turisme d’interior i turisme de sol i platja.

Sí, perquè és una cosa perfectament compatible. Cal cercar totes aquestes zones i unir-les a un turisme cultural i monumental. Si ho podem combinar, la gent no s’avorreix estiguent tot el dia el mateix lloc. Per exemple, en aquestes set rutes que hem parlat, una ix des de Gandía i li donarà vida a altres poblacions i li oferirà als visitants aspectes molt diferents de la nostra terra. Aquesta iniciativa la projectarem des dels propis ajuntaments interessats que seran els principals valedors i els que treballaran amb les persones que vulguen anar a aquests viatges.

IMG_8699

 

Marian Soro, regidora de turisme i comerç a l’ajuntament de Xàtiva

“Som una de les tres ciutats turístiques més importants de la província de València”

-Comença una nova edició de FITUR. Què espera d’aquest any?

El que esperem d’aquesta 33 edició és el mateix que esperem en totes, que servisca com un revulsiu important en el número de turistes que visiten a la nostra ciutat i que sobretot es done a conèixer quina és la nostra proposta i quina és la capacitat turística de Xàtiva.

IMG_8643 -Després de molts anys participant, què destacaria de la presència de Xàtiva enguany?

Sobretot la presentació a nivell mundial de la guia virtual de Xàtiva amb la qual qualsevol persona, de forma gratuïta, podrà descarregar-se la informació que puga necessitar de la ciutat baix el sistema QR. Tindrà al seu abast des del nostre patrimoni, cultura, oci, gastronomia, enllaços amb diverses empreses relacionades amb el sector turístic… En definitiva, oferim d’una forma molt senzilla tota la informació que pot necessitar un turista o un excursionista quan arribe a la ciutat.

-A més, s’han presentat diversos paquets turístics. Què ens pot avançar?

Efectivament, hem impulsat quatre ofertes variades i atractives per a arribar a un ampli número de persones d’uns segments turístic molt diferents. Aquestes propostes estan adaptades a tots i de segur acontentaran a tot el món. Oferim turisme familiar, per a joves i majors, urbà i cultural. Abastem múltiples possibilitats. Cal destacar el preu de cadascun d’ells, a més hi ha dos tipus de paquets, uns quant a visites i uns altres que combinen la visita, l’allotjament i la restauració.

IMG_8666

-Què suposa per a la ciutat estar present juntament amb dos de les grans potències turístiques de la zona com Cullera i Gandía?

Estem en la mateixa línia, tenim la mateixa capacitat de metres d’exposició i açò d’alguna forma ens fa veure que som una de les tres ciutats turístiques més importants de la província de València, dos de platja i nosaltres com a única ciutat d’interior. No tenim el recurs de la platja, un aspecte amb molta tirada, però sí tenim la força suficient per a competir amb aquests dos gegants turístics gràcies a la nostra cultura, patrimoni, gastronomia i els nostres serveis.

Alfonso Rus ressaltava la necessitat de potenciar la unió d’aquest turisme de costa amb el d’interior. Com ho valora?

És una de les propostes que des de que sóc regidora sempre he estat defensant. Cal acostar aquests dos tipus de destinació perquè pense que són molt compatibles i han d’anar de la mà. No s’entenen com a diversos punts de la Comunitat puguen estar dividits perquè la platja és més o menys important que la zona d’interior. Pense que units farem que aquests dos perfils es puguen aportar molt més si es donen la mà que si es donen l’esquena.

IMG_8667

 

Ernesto Sanjuán, el diputat de Turisme

“La província de València disposa d’uns espais naturals i un patrimoni històric i cultural extraordinari”

-Inversió de 3 milions d’euros, hem vist en marxa el codi QR… Aquest és un gran Fitur malgrat la situación que vivim.

Jo crec que el President Alfonso Rus ha dit una cosa molt clara que és que en aquests moments és quan les administracions devem espentar l’economia. Aquest projecte no és solament important per generar llocs de treball sinó per mantenir els que ja hi ha i mantenir unes activitats que sense aquestes inversions tancarien. Si vas a una ciutat turística i veus un hotel tancat dóna molta pena. Crec que aquesta idea juntament amb l’associació de hostalers és una gran notícia per a moure l’economia i per a ajudar a eixir de la crisi.

IMG_8668-Vostè és alcalde de Cullera, un dels referents de sol i platja, i ara que ostenta aquest càrrec ha pogut visitar multitud de municipis i conèixer la diversitat i quantitat d’atractius d’aquesta província.

L’important que té la província de València és que disposa d’uns espais naturals i un patrimoni històric i cultural extraordinari. Les inversions que s’han realitzat durant aquest temps i el suport de la Diputació ha permès recuperar aquest patrimoni i rehabilitar els espais naturals que fan possible que hui els pobles de l’interior oferisquen les visites als seus municipis i gaudir de dies entranyables de cultura i naturalesa. Des del patronal de turisme estem impulsant en totes les poblacions juntament amb les mancomunitats i comarques fent unes fires per a mostrar la diversitat tan bonica de la qual disposem.

-Ho ha dit Alfonso Rus i ho rubrica vostè: Que interior i la costa estiguen més a prop. Prova d’açò són les fantàstiques guies QR que ja hem provat.

Sí, s’han posat en marxa en tres poblacions importantíssimes, una d’interior com és Xàtiva i dos de costa com Cullera i Gandía. Açò ha sigut una prova i s’implantaran a poc a poc en aquells municipis que vulguen incorporar-se i vulguen mostrar el seu patrimoni.

-Finalment, que espera d’aquesta fira?

A la fira es ve a vendre i les ofertes presentades en tots els pavellons per apostar per paquets turístics i vendre’ls és importantíssim. Ací es ve a treballar i a fer negoci.

RAFA BALLESTER / JUAN ANTONIO CLOQUELL