“Estem segurs que han passat 200.000 persones en Fira però hem de seguir treballant per potenciar-la”

Després de la setmana de Fira i a les portes del nou curs, és moment de parlar amb Ramón Vila per a fer balanç d’aquesta setmana de festes i per que ens presente les principal novetats en la programació d’aquesta tardor en l’agenda del Gran Teatre.

Quin balanç fa Ramón Vila d’aquesta Fira 2013?

Molt positiva. Ha sigut una Fira molt important i el termòmetre el tenim a la Murta. L’exemple és que dos o tres dies abans de la cloenda seguíem rebent peticions d’invitacions. La inauguració ja va estar francament bé, però lo de la cloenda no m’ho imaginava i feia molts anys que no veia tanta gent en aquesta nit. El de Paloma va ser un espectacle molt fi i junt amb el castell va ser un final de luxe per a aquesta Fira.

I com han resultat les novetats d’enguany com l’aposta que s’ha fet pels més joves amb el desdoblament de les actuacions al Mercat?

Aquesta era una petició dels comerciantes de la zona. L’any passat vam decidir que s’havia d’acabar aquesta situació, ja que els locals que paguen les seues cadires per a estar al carrer no es tenien que veure perjudicats. Ha sigut un canvi molt positiu i els comerciants estan contentíssims.

Un canvi que, com el de la Fira del Bestiar, arriba per a quedar-se.

Absolutament, ja que ha sigut una molt bona decisió per a tots. Açò és comparable al canvi de la Fira del Bestiar. Per damunt de la Fira, jo soc regidor de tots els xativins i hem d’estar pendents de totes les crítiques i les peticions dels veïns. Aquest canvi també va ser molt comentat en el seu dia i, pel que ens han comentat diversos experts que han vingut, estem davant d’un dels millors recintes d’Espanya d’aquest tipus. Està clar que estem davant animals, i hi han olors, brutícia… però ho hem adequat el millor possible i ha sigut un bot de qualitat brutal.

Abans de la setmana de Fira parlàvem de la dificultat d’engranar tots els llocs comercials a l’Albereda. Com ha resultat aquest treball?

És molt difícil. Hi ha un treball de Miguel Ángel Jorques increïble… Molta gent ens ha demanat molt i hem tingut que dir que no. No podem posar 20 xurreries, no podem posar 20 xiringuitos, tenim també les atraccions… És un tema molt complicat. Al final, com sempre dic, l’Albereda dona per al que dona, no la podem estirar més i quan ho hem intentat hem vist que la gent segueix anant des de Las Vegas fins a la Plaça de Bous.

Uns visitants que enguany s’han enterat mitjançant diferents campanyes, com als trens.

Sí, en tots els trens de la zona hem posat el cartell de la Fira, es repartien programes… En Xàtiva tenim molta història, molts monuments, però hi ha que saber que quan eixes per Espanya veus que tot el món té lo seu. A nivell supracomarcal Xàtiva és un referent i se sap que del 15 al 20 d’agost estem ací. Estem segurs que han passat 200.000 persones en aquests dies però hem de seguir treballant per a potenciar la Fira.

Com ha vist a Cristina Roca i a les seues Dames?

Molt bé, ha estat molt preparada, ni ella ni les Dames han dit que no a res i des del primer dia han donat la talla. En els últims anys hi ha un jurat que estudia si està preparada per al càrrec. La Reina té que parlar en la Murta davant de 10.000 persones i no pot quedar-se bloquejada, posar-se a plorar… Estic molt content amb elles.

Què opina de l’aposta que ha fet aquest any L’Informador?

Jo confiava plenament en vosaltres. Quan Cristóbal, gerent del periòdic, em va comentar el projecte sabia que no anàveu a fallar. Ell és una persona seria, que sempre ha estat quan ha fet falta i estava convençut que anava a ser un èxit. Ha sigut brutal i se mereixeu un 10, sobretot per ser també el primer any i heu complit amb tot el que teníeu programat. Sols em queda felicitar-vos per la feina tan fantàstica que heu realitzat i sempre que L’Informador vulga tindrà el seu espai assegurat.

S’està pensant ja en la Fira 2014 o és molt prompte?

Estem en ganes d’innovar i de provar coses. Quan canvies coses tan discutides com la Fira del Bestiar i ix be, els concerts al Mercat i també… Tenim coses al cap perquè vas parlant amb la gent. A mi m’agradaria millorar la Fira comercial, però encara no sé com ho farem. Tenim un dossier ampli, amb fotos, metros quadrats, informe, memòria… i ara és moment d’estudiar-ho i veure en què podem canviar.

Quan acaba reialment la Fira 2013?

Cada vegada el post fira és més fàcil ja que el pre fira és més exhaustiu. Tindrem pagades el 99% de les factures a final de setembre i anem a acabar amb superàvit. Hi ha que guardar les formes a nivell econòmic i com a regidor d’hisenda tinc que donar exemple a la resta de regidories. Està tot quadrat al mil·límetre, amb les partides de pressupost bloquejades per a cada cosa, i tot aprovat per la junta de govern. És una tasca molt dura que comença per falles.

Per acabar i referint-nos ja a un altra de les seues regidories, estem ja a les portes d’una nova temporada al Gran Teatre. Com es presenta aquest mes de setembre?

Tenim tres pilars bàsics que ens serveixen de referència per a després anar completant amb activitats ja que ant en primavera com en la tardor tenim l’òpera. Per als pròxims tres mesos tenim el 90% d’actes tancats, però sols puc parlar dels actes aprovats en la comissió. Eixos actes són els de setembre: teniem prevost obrir amb l’obra ‘Los Hombres no mienten’ però s’ha aplaçat degut a problemes de salut d’Arturo Fernández, protagonista de l’obra. El divendres 20 de setembre des de l’àrea de cultura de Mª José Pla s’està preparant un acte per commemorar a Vicent Andrés Estellés, amb Pep Gimeno Botifarra. Finalment, de cara a l’últim cap de setmana de mes tindrem a la Banda Municipal de València. És un inici de curs molt potent i molt carregat d’actes importants.