EU Xàtiva exigeix explicacions pels 8 anys de retard en l’obertura de les instal·lacions per a malalts mentals

  • La formació tem que el centre destinat a CEEM/CRIS córrega la mateixa sort que han patit altres edificis com l’alberg El Cigroner, la Casa de la Llum, o la Plaça de Bous

Esquerra Unida tem que el centre destinat a CEEM/CRIS córrega la mateixa sort que han patit altres edificis com l’alberg El Cigroner, la Casa de la Llum, o la Plaça de Bous que, després d’importants inversions i sonades inauguracions, segueixen tancats malgrat les urgents necessitats de la ciutat. Per aquest motiu la formació demana explicacions “sense mentides ni dilacions” la situació real del CEEM (Centre Específic de Malalts Mentals Crònics) i del CRIS (Centre de Rehabilitació i Inserció Social) pel que fa a la seua obertura i gestió.

Segons la regidora d’Esquerra Unida, Cesca Chapí, “no seria la primera vegada que per la proximitat electoral presenciem una inauguració precipitada, a major glòria de l’alcalde Rus, però sense cap preocupació per garantir unes condicions bàsiques de funcionament i gestió d’un equipament que, no convé oblidar, és municipal”.

L’expedient de construcció del centre s’iniciava en l’exercici 2007 i el finançament del mateix ha sigut a càrrec majoritàriament de la Generalitat Valenciana, amb un pressupost total superior als 1,5 milions d’euros. Però passats vuit anys de gestió, l’edifici encara no disposa de subministraments bàsics com l’electricitat, encara que la regidora Rosa Esteban assegurava, en un informe del mes de gener, la imminent alta del mateix. Segons informa Chapí, “tampoc no s’ha equipat adequadament i, el que és més greu, a data de hui la Generalitat Valenciana no ha atorgat l’acreditació administrativa necessària per a l’obertura. El centre no compta tampoc ni amb el projecte de gestió, ni amb el finançament necessari per a la mateixa. Des de l’Ajuntament no s’ha establit tampoc cap reserva pressupostària per al seu funcionament”

D’igual manera, i malgrat diferents anuncis que indiquen que serà l’entitat ACOFEM la que es farà càrrec de la gestió del centre, es desconeixen les condicions en les quals aquesta entitat es compromet a la gestió del mateix.

Esquerra Unida-Xàtiva, considera que la gestió del centre ha de ser assumida per l’Ajuntament, com un instrument de creació d’ocupació, alhora que com a garantia de qualitat dels serveis que s’oferiran. Chapí rebutja “radicalment l’absència total de transparència en la gestió municipal. Una gestió en què el PP opta per hipotecar el futur i el patrimoni de la ciutat amb decisions precipitades, a manera d’esperpent final d’una legislatura en la qual ha oblidat per complet les necessitats de la ciutat”.