EU Xàtiva fa balanç de la legislatura i obri un nou curs “amb polítiques fonamentades en el poder de la gent”

  • Miquel Lorente afirma que “estem ben orgullosos pel treball fet, hem superat moltes dificultats i estem treballant amb la gent que vol participar de la política municipal sense esperar res a canvi”

El col·lectiu d’EUPV Xàtiva Unida ha realitzat aquest mes la campanya per a explicar la seua tasca a l’equip de govern durant els dos darrers anys. En la meitat de la legislatura, la formació política ha destacat els avanços en mobilitat, gestió dels aparcaments públics, i promoció agrícola així com l’inici de projectes de futur per a la promoció econòmica, per a la memòria històrica i per fer possible que la gent puga participar en els plenaris municipals. També Esquerra Unida, des de les seues cinc regidories s’ha impulsat l’inici de processos i fórmules de participació ciutadana que mai s’havien fet a Xàtiva, així com creat un servei d’ajuda al transport d’universitaris i millores en infraestructures educatives. La Casa de les Dones, posada en marxa aquest mateix mes de juny, és altra realitat del programa electoral, així com la millora en la programació artística del Gran Teatre.

El coordinador local, Miquel Lorente, ha destacat que “estem treballant per superar els projectes ideològics tancats, per a consolidar programes que es fonamenten en el poder de la gent”. Lorente ha dit també què “celebrem dos anys de govern transformador” i que “amb paciència hem superat els pitjors moments i estem superant molts entrebancs” però en este temps de legislatura “som conscients de que allò que és nou no ha acabat de nèixer i allò que és vell no ha acabat de morir” en referència clara a totes les transformacions que s’han d’emprendre encara per millorar la qualitat de vida en la ciutat. Membres del col·lectiu han estat durant juny mantenint reunions temàtiques amb el teixit associatiu de Xàtiva no sols per donar a conèixer aquest treball de dos anys, sinó també per arreplegar les necessitats de futur de cara a l’altra part de legislatura que ara comença.

MIQUEL LORENTE . PRIMER TINENT D’ALCALDE I REGIDOR DE PROMOCIÓ ECONÒMICA I MOBILITAT

“Estem donant seny, un relat i una planificació que no hi havia a les diferents àrees de l’Ajuntament”

Quin balanç fa d’aquesta primera part de la legislatura al govern municipal?

Un balanç positiu, encara que queda molta feina per fer. En primer lloc hem tractat de posar totes les coses possibles en ordre, que ja és prou. És una fase que ja està superada i el que estem fent a les diferents àrees de l’Ajuntament és posar seny i donar un relat i una planificació. Aquest Ajuntament ha passat d’anar en llums curtes a llums llargues. Açò implica en fer política a 20 anys vista i en tindre un pla director amb inversions que afecten transversalment a la majoria de sensibilitats de la població. És cert que hi ha diverses inversions molt sectoritzades, com per exemple en la població que pateix una fragmentació social, o en barris que tradicionalment han estat oblidats… però les inversions que es plantegen en aquests moments ja són de caràcter transversal.

Encapçales dues de les regidories clau a l’Ajuntament. En primer lloc, conte’ns quines iniciatives s’han dut a terme en Promoció Econòmica.

El minut zero de Promoció Econòmica era la inexistència d’un departament com a tal. Per tant, ens hem tingut que dotar d’un mínim personal i d’unes mínimes eines per començar a funcionar. Ja sabem que els inicis sempre costen però el que hem aconseguit és incloure totes les directrius polítiques que vam signar al pacte de sant Domènec. Estem treballant amb el comerç ja que aquest sector necessita un recolzament a nivell formatiu, amb un conveni amb la Universitat Politècnica que periòdicament forma als nostres comerciants, i un recolzament econòmic, amb diferents línies de subvenció: al lloguer, rehabilitació, adaptació per a discapacitats, ajuda d’un equip tècnic per a empreses de 0 a 2 anys… Tot açò ha tingut punts d’innovació, combinant l’economia tradicional de Xàtiva amb iniciatives d’atracció a la ciutat, com és el cas dels mercats de la terra, de FirAll, els Carrers del Mercat, una targeta de fidelització que veurà la llum al setembre… D’altra banda, hem creat el Consell Econòmic i Social i reactivat el Consell Agrari. Amb tot açò hem realitzat una estratègia de ciutat a llarg termini: hem fet un diagnòstic de la situació actual i hem traçat unes pautes de treball a curt, mitjà i llarg termini.

D’altra banda què destacaria en matèria de Mobilitat?

La vam trobar en la mateixa situació que Promoció Econòmica. No teníem ni ordenança de  mobilitat. Tradicionalment, aquesta àrea s’havia entès com el trànsit, però la mobilitat va molt més enllà i ha de tenir com a prioritat a les persones i el seu moviment dins de les ciutats. La jerarquia amb la que treballem és: caminar, anar en bicicleta, el transport públic i, finalment, el vehicle privat.

Una de les grans novetats ha estat l’aparició de nous aparcaments en diferents punts.

Sobretot en moments de gran afluència de gent, amb els aparcaments dissuasius en Fira, que han funcionat molt bé i els tornarem a tenir enguany. D’altra banda, hem estat treballant perquè els aparcaments subterranis guanyen en dinamisme i hem implantat la primera hora gratuïta a la Glorieta i a Renfe. Hem dotat de nous aparcaments al nucli antic: a Sant Agustí i a Caldereria, i hem aconseguit peatonalitzar la Plaça del Mercat i, els diumenges, l’Albereda, sinònim d’activitat econòmica i de vida. En breu anem a posar en marxa un nou aparcament al Paquito Coloma.

Com està funcionant el canvi d’adjudicatari de la zona blava?

Enteníem que el servei que s’estava donant abans no estava a l’alçada de les circumstàncies. De fet, la gent col·leccionava les multes i hi havia mesos que no es tramitava cap. Nosaltres no estem per posar multes, però hem de garantir un servei de rotació per afavorir l’aparcament als usuaris dels serveis comercials i administratius. L’ocupació, a hores d’ara, és del 74% quan abans era del 100% sent impossible l’aparcament en aquesta zona de la ciutat i propiciant la doble fila. A més, ho hem modernitzat amb l’app, amb les noves màquines, hem creat un nou aparcament al carrer Reina i hem complit la promesa electoral de reduir el 30% de places i suprimir-la els dissabtes de vesprada. 

Finalment, amb quin moment es queda d’aquests dos anys?

Com a projecte de pes el treball que estem realitzant a les rotondes de la ciutat i, com a moment emotiu, veure a Pep ‘Botifarra’ explicant als escolars com funciona el conreu dels alls tendres.