EUPV de Xàtiva continuarà reclamant la recuperació de l’Ermita Puig

Francesca Chapí, regidora pel grup municipal d’EU Xàtiva, ha assenyalat que “coincidia amb la commemoració del 82 aniversari de la II República el dia en què rius d’esperança en el progrés, els valors de la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i la confiança en el poder de l’educació i la cultura van recórrer les nostres terres. Els valors de la cosa pública, els valors republicans”.

El Grup Municipal d’Esquerra Unida diuen que seguiran fent proposicions  per a la cessió gratuïta i temporal de l’ermita del Puig, afirmen que “és un referent de la nostra història que volem cuidar i projectar com un actiu cultural i turístic de la ciutat”. Actualment l’ermita, diu Cesca Chapí, “es troba en procés de rehabilitació molt lent, totalment sufragada amb diners públics, s’han fet intervencions restauradores amb un pressupost de 40.000 € i trobem que en l’actualitat no està assegurat el correcte manteniment de l’ermita, les fases restauradores són tan lentes que la recuperació total encara queda lluny”. En els darrers temps, segons informacions ciutadanes i dels mitjans de comunicació, s’han realitzat certs intents  d’espoli  d’un bé que està catalogat com a Bé Protegit. Per aquesta raó, com manifesta la regidora d’EU, “és l’hora d’arribar a acords per assegurar la màxima protecció i projecció de l’ermita, a més de tractar d’equilibrar la balança i que la ciutadania puga veure recompensat l’esforç que està fent l’erari públic per salvar un indret tan emblemàtic per al nostre entorn”

La rehabilitació i restauració de l’ermita gòtica del segle XIV  per la Diputació Provincial de Valencia ha suposat una inversió de més 300.000€. A més el recolzament, la constància i l’esforç de la ciutadania, d’associacions com la Coordinadora “Salvem el Puig” que des de fa 18 anys convoca la Romeria a la mítica muntanya .

Ara bé, Chapí afirma que cal seguir endavant, com deia Paco Úbeda, “la Història és  una palanca de futur des de la interpretació del què i qui som”. Segueix dient que “les casualitats han fet que alguna romeria coincidira amb certes dades ben significatives, com aquesta de la II República i la del 25 d’abril, l’aniquilació identitària de la nostra ciutat i del País Valencià representats en aquesta potent talaia”.

Des d’EU sabem que vivim temps difícils, temps en els que ens volen endossar la  desesperança amb l’excusa de la crisi però hem d’estar alerta per tal que ella no s’emporte també les nostres il·lusions ni la nostra memòria. Sabem que la ciutadania pot aconseguir metes que el PP no pensava complir.

La romeria n’és un exemple d’allò que es pot aconseguir. Com deien en el seu manifest:-“ D’això és tracta de no deixar-nos encantar, les pedres amb les que s’edificaren la nostra història, llengua i cultura; en definitiva, la nostra memòria!”

Finalment la formació d’esquerres ha indicat que va a “traslladar a l’equip de govern que prenga una posició més activa en aqueta qüestió.