Fervor i emoció en els dies grans de la Setmana Santa de Xàtiva

 

 

La Setmana Santa de Xàtiva, una de les més llargues d’Espanya i més antigues de la Comunitat, va finalitzar el cap de setmana passat incidint el fervor i l’alta participació que es va viure en les últimes processons.

La processó del Natzarè del Dijous Sant era un dels actes més esperats d’aquestes festes. Per açò, cal ressaltar la gran quantitat d’assistents que es van donar cita per a seguir la marxa, així com la quantitat de vestes que es van poder observar.

Aquesta processó destaca per la seua serietat i per la seua emotivitat. Un d’aquests moments és quan la Imatge para i es gira en la casa del Germà Major i aquest ix al balcó, un senyor ja major que no es pot vestir amb la vesta i al que se li ofereix aquest gest.

El Divendres Sant és el dia per excel·lència per als amants d’aquesta festa, amb dues processons en la ciutat. La matinal ressalta també per la seua preciositat, així com per ser la més llarga de totes les que es realitzen en aquests dies. Assisteixen totes les Confraries i, com a anècdota, molta gent s’ix per a fer l’aperitiu amb la mistela al seu pas per les cases de coneguts. En aquesta jornada van assistir nombrosos participants de particular de la Confraria el Cachorro, que exceptuant la Camillaa que era la Confraria titular, eren els que més vestes portaven.

Hi ha molta devoció i tradició preparant els altars en els quals la Camilla es para, moments molt emocionants que culminen en l’entrada d’aquesta Imatge en la Seu.

Ja a la vesprada, repeteixen totes les Confraries, portant el Cachorro la veu cantant amb el seu característic espectacle en el qual ballen a la Imatge i li canten la saeta. Enguany, com a curiositat, a causa de les obres al Carrer Corretgeria, El Sant Sopar així com la Confraria del Crist de la Bona Mort i Nostra Senyora de l’Esperança, van deixar la seua imatge en Espanyoleto per a evitar que la vibració del sòl les danye. Des de la Mercè fins a la Seu va eixir el Crist Jacent.

Finalment, arribem al Crist Ressuscitat del Diumenge de Resurrecció, una processó que es realitza per quart any on la Imatge de la Verge, portada per dones, i la del Crist, per homes, es troba. En aquest moment es solten coloms, canta un cor, sonen campanes i es tira confeti.

Una manera perfecta per a finalitzar 17 dies de fervor i sentiment a la ciutat de Xàtiva.