Fonts públiques que no funcionen

  • Llorens: “només en la remodelació de la Plaça de la Seu es van gastar 360.000 € i la font no ha estat mai operativa pel seu mal funcionament”

El PSPV de Xàtiva ha fet un estudi sobre les obres de fonts públiques en la ciutat que han resultat fallides i que eleven el malbaratament dels diners dels ciutadans a 449.000 euros. Entre aquestes el regidor socialista Rafa Llorens destaca la font de la Plaça de la Seu, la de la rotonda de l’estació del tren i la de la Plaça de la Bassa, “totes elles fora de servei”.

Llorens ha criticat que “la inversió en algunes fonts ha sigut lamentable, s’han fet obres amb un cost molt gran i en canvi tenim autèntics nyaps, algú hauria de donar la cara per estos projectes”. Els socialistes concreten que les obres de remodelació de la Plaça de la Seu van costar 300.000 euros més un extra de 59.000 euros per a la nova font en forma de graderia. Esta font mai ha estat operativa ja que des del primer dia vessava part del cabal a la plaça i, després de successius intents d’arranjament, es va optar per desconnectar-la.

Alguna cosa similar va passar amb la font de la rotonda de l’Estació de Ferrocarril, després de la construcció d’un projecte fallit que havia de permetre als vianants travessar la font entre els seus dolls, es va optar per una remodelació total que va costar 60.000 euros malgrat la qual cosa la font roman anys fora de servei. La Font de la Plaça de la Bassa, després de l’obra de construcció de la font que imita les formes de la font original, el sistema de depuració no ha funcionat a causa de l’abundant matèria vegetal, passant al sistema tradicional. La font que existeix sobre l’aparcament de la plaça tampoc funciona habitualment.

Els socialistes qualifiquen de molt desafortunat el resultat d’aquestes inversions, donat el pèssim resultat. “Pensem que s’ha gastat els diners de forma molt irresponsable, molts projectes han sigut un complet fracàs, es pensa que la font funcione el dia de la inauguració i després no es realitza el manteniment adequat perquè és costós o implica un treball extra. Ha sigut part de la política d’Alfonso Rus, gastar sense avaluar realment el cost i la vertadera necessitat del projecte”.

Per contra el regidor del PSPV recorda que altres fonts històriques i menys espectaculars com la font de Ferran VII a la Plaça de Sant Jaume, necessitarien una inversió més modesta per a funcionar. Els socialistes pensen que va haver de reparar-se al temps de remodelar la Plaça Sant Jaume i construir un aparcament sota, projecte que va ignorar qualsevol actuació sobre la font.