“Formem part activa del canvi que s’ha produït a Xàtiva”

Cristina Suñer, candidata de Compromís Xàtiva

“Formem part activa del canvi que s’ha produït a Xàtiva”

Compromís augmenta en vots i en representació a l’Ajuntament. Supose que el balanç no pot ser més que positiu.

Així és, nosaltres valorem els resultats molt positivament. Pense que s’ha fet molt bé la feina i hem millorat els resultats, ja que hem obtingut 300 vots més i un regidor més que al 2011. El fet de que el Partit Popular haja perdut la majoria absoluta d’una manera tan estrepitosa ens demostra que el canvi ja s’ha iniciat i nosaltres formem part d’aquesta transformació. Estem molt satisfets.

Quina és la postura Compromís davant un possible pacte de govern?

Vaig parlar tant a Roger com a Miquel la mateixa nit electoral. Va ser una conversa de felicitació mútua i ara estem a l’espera de dialogar per saber quines seran les bases del futur a Xàtiva. Estem disposats a formar part de govern ja que entenem que formem part activa del canvi que s’ha produït a Xàtiva. Des de Compromís mai ens hem plantejat, ni abans ni ara, formar govern amb ninguna formació específica, sinó que la nostra idea és la d’esperar a que el partit que té la llista més votada, en aquest cas el Partit Socialista, dóne el primer pas i ens asseiem a dialogar. Estem oberts a qualsevol col·laboració ja que entenem que compartim el criteri de sumar sensibilitats per damunt de la suma aritmètica. Cal recordar que no som imprescindibles per a governar, i tot està en mans del PSOE i EU.

Què exigireu per formar part d’aquest pacte de govern?

Pense que hi han uns punts que són fonamentals i que compartim amb les altres dos formacions d’esquerres. Hem de canviar l’actitud i apostar realment per la transparència, la participació i per formar un bon govern assentat sobre els criteris de justícia i que posse per davant a les persones. El que volem és formar part d’un govern que tinga aquestes bases com a fonaments. Si el nou govern vol dedicar-se a fer grans obres, evidentment no ens trobaran. Però, com he dit, hi han determinades actituds i principis que portem defensant molt de temps des de l’oposició i durant la campanya i s’hauran de respectar, no com a exigència, sinó com a criteris de treball que volem que tinga el nou govern de Xàtiva.

Quines mesures concretes proposarà la coalició en cas d’entrar a governar?

Hem de prendre decisions, per exemple, amb la gran quantitat de treballadors que estan a l’Ajuntament de manera irregular. També hem d’estudiar part del deute que té el Consistori, que baix el nostre punt de vista, és en part il·legítim. Estem oberts amb parlar i a treballar.

A nivell personal, t’has quedat a les portes de les Corts, ja que concorries a la llista autonòmica de Compromís. Quin és el balanç dels resultats de la formació que, cal recordar, ha sigut la llista més votada a la ciutat?

Sóc la pròxima en entrar i els resultats són magnífics. Si Mónica Oltra fóra presidenta, que seria el més lògic, a l’endemà jo seria diputada ja que aquests càrrecs quan passen a formar part del govern cedissen l’acta. Més enllà d’aquesta valoració personal, hem de remarcar que som la primera força local a nivell autonòmic i, a més de suposar una gran satisfacció per a nosaltres, també ens obliga a una reflexió interna per no haver-se vist reflectits aquest recolzament a la llista local. Durant determinades hores de la nit vaig ser diputada, i valore els resultats no sols a Xàtiva sinó a tot el País. S’ha entès el nostre missatge i defensem els valors valencians molt més que altres que han arribat de fora.