“Hem aconseguit que Xàtiva siga un revulsiu turístic molt important dins de la província”

Uns dies després que finalitzaren les setmanes festives de Setmana Santa és moment de fer balanç. Per a açò, què millor que Marian Soro, regidora de turisme, que ha mostrat la seua alegria per les excel·lents xifres arreplegades durant aquests dies i ens ha valorat les diferents iniciatives com les visites teatralitzades al Castell.

La Setmana Santa és una de les èpoques més fortes i importants del turisme per a la ciutat de Xàtiva. Quin balanç fa d’aquestes dues setmanes?

La meua valoració és més que excel·lent. Cal tenir en compte que sempre el primer cap de setmana és el més important, i únicament en un dia, en el Diumenge de Pasqua, vam arribar a tenir 1.200 persones. Sens dubte, xifres record i extraordinàries. Com has dit, tant la primavera com la tardor són les nostres èpoques més fortes, però arribar a aquestes xifres dóna mostra que oferim una oferta molt atractiva per als visitants.

Parlant de xifres, hi ha dades concretes d’aquestes visites?

El primer cap de setmana en concret, contant des del Divendres Sant fins al Dilluns de Pasqua, vam arribar a les 3.800 persones. D’altra banda, en la Pasqua de Sant Vicent vam rebre 2.600 visitants aproximadament.

Açò s’ha aconseguit gràcies a diverses iniciatives posades en marxa des de la seua regidoria.

Hem dinamitzat el Castell amb les visites teatralitzades i gràcies a les diferents exposicions que tenim, sumat al reforç turístic tan important del paratge de la Cova Negra, hem fet que Xàtiva ressorgisca i impulse un turisme no solament urbanista, patrimonial i històric, sinó també natural. Hem aconseguit establir una interacció ecològica, natural i didàctica molt important en aquest punt per les àrees de joc i diversió que es van establir per part de la regidoria de joventut. Xàtiva s’ha consagrat en aquestes festes com un revulsiu turístic molt important dins de la nostra província.

Enguany es van tornar a organitzar les visites teatralitzades després de l’èxit de la passada edició. Com ha sigut l’acollida?

Ha sigut brutal. Xifres concretes no tenim, ja que en ser una iniciativa gratuïta entrava amb la simple entrada per al Castell. Però si que tenim constància que a la gent li agrada molt arribar allí i que siguen rebuts per uns actors que els expliquen una història, i puguen conèixer més del monument i de la tradició de la ciutat, sent una iniciativa molt atractiva que sedueix als visitants. Les passades eren sobre les 13 hores, després de l’arribada dels trens i sent el moment més massiu.

Finalment, ens acostem ja als mesos de l’estiu i són moltes les iniciatives i idees que hi ha en marxa. Què ens pot avançar?

Tenim previstos diversos projectes. Un d’ells és una exposició que variaria cada mes. Està en fase d’estudi i encara no està tancat, però sí que volem realitzar unes activitats didàctiques junt a una exposició permanent del que han sigut elements guerrers als castells medievals. A més, estem en ple treball per a tancar el festival de ‘Nits al Castell’, una de les activitats més importants que es duen a terme a Xàtiva en aquest sentit. I en açò estem, seguint creant recursos turístics gràcies al nostre valor arquitectònic sense oblidar la vessant didàctica, lúdica i sobretot d’oci.