“Hem aconseguit que Xàtiva torne a créixer”

Hem iniciat l’any fent balanç amb l’alcalde Xàtiva Roger Cerdà. Amb ell hem repassat les notícies més destacades de 2018 per a la ciutat i com afronta un 2019 que es preveu intens per les properes eleccions municipals, un examen davant la ciutadania que el propi primer edil afirma que viurà amb la tranquil·litat del qui ha fet els deures i ha anat estudiant durant l’any.

Deixem enrere el 2018, el seu tercer any complet com a alcalde de la ciutat. Com l’ha viscut?

El balanç és positiu ja que al 2018 s’han començat a consolidar aquelles polítiques que vam estar preparant en la primera part de la legislatura. Com he comentat en alguna ocasió, jo diferencie d’una manera molt marcada dues parts en aquesta legislatura ja que entre 2015 i la primera part de 2017 vam tenir una tasca que ens preocupava i ens ocupava de reduir l’endeutament de l’Ajuntament. Quan vam entrar al govern municipal ens vam trobar amb un endeutament que superava el 100% i necessitàvem rebaixar aquesta xifra per poder dur endavant polítiques de creixement econòmic. Una vegada acabada aquesta primera fase, el pressupost de 2018 ja va ser el primer pressupost expansiu, amb un increment de 2 milions d’euros en inversions i on vam situar el deute molt per baix del que teníem al 2015, aconseguint una reducció de 10 milions d’euros, situant-se l’endeutament municipal entre el 30% i el 40%. Açò ens ha permès, durant aquest 2018, fer polítiques expansives, polítiques d’inversió i, al mateix temps, baixant els impostos millorant els serveis que prestem als ciutadans de Xàtiva.

El 2018 ha sigut un any de consolidació.

Sí, en definitiva aquest any que deixem enrere ha consolidat aquesta manera de treballar i ens ha permès tindre en marxa inversions importants com és el cas del cobriment de la piscina municipal de Les Pereres, inaugurar l’espai del JOC, recuperar Santa Clara… Tot açò sumant a que va recuperant-se la generació d’ocupació i la situació econòmica. Amb tot açò, el balanç que fem, no sols de 2018 sinó de tota legislatura, no pot ser més que positiu ja que entenem que hem aconseguit l’objectiu que ens vam marcar fa uns anys.

Ha comentat la recuperació del Monestir de Santa Clara, que tenia lloc fa uns dies. Que aquest espai retorne la ciutadania és, possiblement, la notícia més important de la legislatura.

Pense que sí pel seu contingut històric i per la seua transcendència cap al futur de Xàtiva. Va a ser fonamental quan estiga construït en aquest espai el nou Palau de Justícia que, en el seu dia, serà una construcció que no s’entendrà si no fora perquè el nostre govern s’haguera compromés en aquest projecte i haguera negociat amb el banc per adquirir el Monestir de Santa Clara. A més, és una reivindicació històrica de la ciutat que des de l’any 2003 veu ara la seua culminació. Per tant, per a nosaltres és un dels grans moments d’aquesta legislatura i la seua transcendència es veurà amb el pas dels anys, quan Santa Clara siga un espai cultural i que estiga en funcionament el nou Palau de Justícia, exactament igual del que, en el seu moment, va suposar l’adquisició de la Casa de Cultura, la Casa de la Joventut, Sant Domènec… Espais destacats que hui estan en ús gràcies al compromís dels governs que van entendre com a necessària la recuperació del nostre patrimoni.

Amb l’arribada de gener arribarà també la seua obertura a la ciutadania.

Així és ja que tenim previst realitzar visites guiades i activitats culturals. No volem adquirir Santa Clara i ja no fer res fins que comencen les obres del nou Palau de Justícia. Donat que tenim l’espai, volem que siga visitable i que, a més, puga albergar espectacles culturals en zones com la capella o en el pati. Tot el món ha de poder utilitzar un espai que, a dia de hui, ja és de tots.

L’acte públic de l’adquisició de Santa Clara també va servir per culminar l’any 2018 i deixar pas a un 2019 important per al futur de Xàtiva per la transcendència de les eleccions municipals. Com afronta aquests primers mesos?

Amb molta tranquil·litat. Com he dit abans, estic content i satisfet per com s’han anat fent les coses des de que vam entrar en l’Ajuntament. Pense que encapçale un govern que li ha donat una estabilitat a la ciutat, sobretot econòmica, i que ha sigut capaç d’aprovar quatre pressupostos en temps i forma sense cap tipus de problema. Hem aconseguit que Xàtiva torne a créixer, hem aconseguit que la ciutat no isca als mitjans de comunicació per casos de corrupció i sí per coses positives com és el nostre patrimoni, el nostre turisme o per la nostra situació econòmica positiva. Tot amb total transparència i amb una gran participació. Per tant, afronte el moment amb la tranquil·litat d’haver fet bé les coses i a l’expectativa de que els ciutadans i les ciutadanes jutgen el nostre treball d’una manera positiva. És un repte que afrontem amb la tranquil·litat de l’estudiant que ha estat fent els deures tot l’any i que arriba al dia de l’examen amb la voluntat d’explicar tot allò que ha fet.

Quina importància té que aquest canvi polític s’allargue en el temps?

És qüestió de no trencar aquelles dinàmiques positives que s’han creat. Aquells que en el seu dia afirmaven que gestionaven econòmicament bé l’Ajuntament, s’ha demostrat que no és cert ja que van portar a Xàtiva a una situació de deute absolut. No és una qüestió de si la dreta o l’esquerra gestionen bé, és una qüestió de que les persones que encapçalem actualment l’Ajuntament hem estat capaços, per la nostra manera d’entendre la gestió pública, de millorar-la, reduir l’endeutament, crear nous serveis i fer-ho amb polítiques socials, de patrimoni i culturals. Evidentment, tenim molts projectes en marxa i molts a fer i el més lògic és seguir apostant per aquell govern que està fent que Xàtiva cresca.

Un treball que no seria possible sense els pressupostos municipals. El pressupost de 2019, aprovat fa uns dies, no sols s’incrementa sinó que, a més, té 37 inversions previstes.

És un pressupost expansiu, que contempla les inversions que necessita Xàtiva i que, a més a més, intenta donar resposta als grans problemes que ha tingut històricament aquesta ciutat com el desviament de la sèquia Murta. A més, ve acompanyat dels pressupostos de la Generalitat Valenciana que són realment un triomf per a Xàtiva, ja que es contempla la construcció del centre educatiu del Pla de la Mesquita, la construcció d’un futur centre de salut en la zona est, la via verda… Entenem que són uns pressupostos, tant els nostres com els autonòmics, que van a permetre que Xàtiva seguisca en la línia de creixement que nosaltres hem imprés amb la nostra acció de govern.

A més d’aquestes obres, quina prioritat es marca per a aquest nou any?

Les polítiques socials. Si alguna cosa teníem clara quan vam entrar al govern de la ciutat era que teníem que començar fent polítiques per a les persones. Per aquest motiu hem multiplicat per tres la partida que destinem, hem multiplicat per tres el personal que destinem i hem ampliat els espais que dediquem a aquest personal. Al final, hem aconseguit que tots aquest reptes es complisquen, com és el cas de les cues i llistes d’espera en dependència que superaven els dos anys i que ara estan al dia. A més, hem engegat diferents programes que estan creant ocupació amb els avantatges que açò comporta ja que permet consolidar una estructura social que fa que la ciutat avance sense que ningú es quede enrere.

Amb l’arribada de gener arriba FITUR, la Fira Internacional del Turisme que cada any acull Madrid i on Xàtiva sempre és protagonista. Aquest any arriba amb bones notícies, com és el incessant creixement de visitants al Castell en aquest 2018, sobretot durant els ponts festius de la segona mitat de l’any.

Sempre és positiu que s’incremente el número de visitants a la ciutat ja que, al final, aquests visitants generen economia en un municipi de serveis com el nostre. Xàtiva necessita ser visitada, ho necessita el seu comerç, els seus hotels, els seus restaurants i les seues cafeteries. A nosaltres ens alegra que l’esforç que estem realitzant en aquest sentit des de l’inici de la legislatura comence a reflectir-se en les xifres de visitants, no sols del Castell, sinó d’altres espais culturals o, com és el cas d’aquests dies, del Betlem Monumental. El turisme ha de ser una font d’ingressos per a la ciutat.

Roger Cerdà és més que l’alcalde de Xàtiva ja que també encapçala la presidència del Consorci de Residus, entitat per a la qual 2018 també ha sigut un any de consolidació.

Al COR hem aconseguit un canvi important en una qüestió inicial conflictiva socialment. Un conflicte que va acabar quan vam donar per tancat el projecte del macroabocador de Llanera. És cert que estem esperant que hi haja una resolució del nou PIR i, amb aquest nou reglament jurídic, arribarem a definir quin serà el nou plantejament. Però no ens hem quedat parats ja que estem treballant molt intensament en aspectes importants com són els ecoparcs fixes i mòbils, en l’atenció directa amb els Ajuntaments…

A més de social, també s’ha aconseguit una tranquil·litat institucional entre els diferents municipis. Com ho valora?

Hem arribat al punt que a les assemblees, que en l’anterior legislatura eren batalles campals, actualment si no s’aprova tot per unanimitat poc falta. És cert que he tingut un recolzament magnífic per part de tots els partits polítics que, des del primer moment, formen part de la junta de govern. Sabíem que aquesta era una batalla que es tenia que lluitar junts i agraïsc el suport del Partit Popular, Ciudadanos i Compromís ja que sense el seu suport no haguérem pogut arribar fins aquest punt actual.

També encapçala la presidència del PSPV-PSOE a la Costera i la Canal de Navarrés. Tindrem temps més endavant per parlar de qüestions concretes però imaginem que també es preveu un 2019 intens a la zona.

Partim d’una situació molt favorable respecte d’altres moments ja que 2019 ha de ser l’any de la consolidació dels canvis que es van produir en les darreres eleccions on la majoria de governs municipals eren del Partit Popular i actualment sols queda Navarrés, Estubeny i la Llosa de Ranes. La gran majoria de municipis de la Costera i la Canal de Navarrés disposen de governs socialistes o governs dels qual formem part. Per tant, com he dit en el cas de Xàtiva, entenem que és el moment de la consolidació d’aquest canvi ja que les comarques estan funcionant bé. També és el cas de la Mancomunitat on s’està treballant per refer-se una situació de partida complicada ja que aquesta entitat es va buidar de contingut per part del PP.

Per últim sols queda saber quin és el desig de Roger Cerdà per al 2019.

El desig és que els xativins i xativines seguisquen confiant en el govern actual d’aquesta ciutat, un govern responsable que sap com ha de fer les coses i que està donant resposta als problemes. També desitge que, entre tots, fem que Xàtiva continue creixent, que siga cada dia millor i, sobretot, que aconseguim el nostre objectiu: que els veïns i les veïnes de la ciutat siguen cada dia més feliços.