“Hem de buscar quin és el potencial que li podem traure a Canals perquè torne a ser una referència a la zona”

Aprofitant la proximitat de la nova edició de la Fira Comercial de Canals, aquesta setmana hem visitat l’Ajuntament de Canals per conéixer la tasca que ve realitzant, des de fa uns mesos, Vicent Tornero, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Socioeconòmica, Educació i Esports.

Com estan transcorrent aquests primers mesos al Govern local?

Són mesos d’aprenentatge, uns mesos que hem iniciat amb molta il·lusió, on estem treballant per posar en marxa totes aquelles mesures amb les quals ens vam presentar a les eleccions. Però la tasca a l’Ajuntament no em ve de nou ja que he estat quatre anys com a regidor a l’oposició.

Ens comentava l’alcaldessa Mai Castells fa unes setmanes que estava molt satisfeta del funcionament d’aquest govern de coalició.

Estem treballant amb la màxima cohesió possible dins d’un equip de govern de coalició. Som tres grups diferents però, des del primer moment, hem tingut molta confiança i treballem, en el dia a dia, com un sol grup. Som nou persones amb una col·laboració contínua.

Encapçales diverses Regidories de rellevància. Una d’elles és la d’Esports.

És una àrea on hi ha moltíssimes coses per fer. A Canals tenim la sort de comptar amb un gran teixit d’associacions esportives que estan disposades a participar en qualsevol cosa, a llançar contínuament iniciatives o propostes… El que estem fent des del primer dia és reunir-nos periòdicament amb totes elles per escoltar-les, saber de les seues necessitats, què és allò que volen portar endavant… És una Regidoria que compta amb molta participació.

S’està treballant en una nova modalitat de subvencions?

Volem que es facilite l’arribada de les subvencions a les diferents associacions esportives i que els arriben més prompte. Actualment és un fet que provoca que treballen amb cert dèficit durant l’any i cal solucionar-ho. També estem treballant en una nova normativa d’us de les instal·lacions esportives, una actualització per les noves necessitats del poble. Tenim diverses propostes per millorar la difusió del nostre esport i per recuperar espais de reconeixement als i les esportistes locals.

D’altra banda, encapçales la Regidoria d’Educació, sector on tens experiència al ser mestre.

Sí, és una Regidoria que també em fa molta il·lusió per aquest fet. Actualment estem impulsant, juntament amb les Regidories de Benestar Social i Participació, el reconeixement de Ciutats Amigues de la Infància. És difícil ja que la exigència que posa UNICEF és molt alta, però quan arribe el final del procés, de segur que el camí haurà fet que portem endavant polítiques en benefici dels nostres xiquets i xiquetes. En aquest sentit, iniciarem prompte el Consell de Xiquetes i Xiquets on ens ajudaran a veure, amb els seus ulls, quines són les necessitats que té el municipi.

També teniu entre mans el programa Edificant.

Sí, són 2 milions d’euros que disposem per invertir en els nostres centres escolars. Estem treballant i gestionant-ho ja que es tracta d’un volum molt gran de feina i és certament dificultós. Estem en contacte amb els centres escolars per informar-los en tot moment.

En quin moment es troba el projecte de l’IES Francesc Gil?

Cada dia que passa tenim una bona notícia més. Ja està licitada la instal·lació dels barracons. Per tant, el proper curs escolar s’iniciaran les obres perquè el nou institut siga, d’una vegada per totes, una realitat.

Una de les Regidories més importants en un municipi com Canals és la de Promoció Socioeconòmica.

De les tres àrees que encapçale, pense que és la que més necessitat té de tindre calma i prendre bones decisions. És una àrea on estem realitzant una tasca inicial de molta recollida d’informació. Canals, històricament, ha estat un poble on ha destacat l’agricultura, la indústria i ara el sector serveis. Hem de buscar quin és el potencial que li podem traure al nostre poble perquè torne a reviure i torne a ser una referència a la zona. Per fer-ho possible tenim una relació molt directa amb el col·lectiu de comerciants i empresaris Associem i d’aquesta intenció d’anar Ajuntament i comerciants pel mateix camí naix aquesta Fira Comercial.

Què es trobaran els veïns i visitants en aquesta edició de la Fira Comercial?

El proper 22 de febrer, durant tot el dia, a l’Avinguda Vicent Ferri trobaran una mostra dels comerços que tenim al nostre poble. Eixiran al carrer per oferir els seus productes en venta i altres sols per mostrar-los i després els puguen adquirir a les tendes. Veuran que Canals té vida, que és un municipi molt actiu, veuran una Avinguda plena de gent i podran gaudir de tot el que els podem oferir. El termini per inscriure’s finalitzava aquesta setmana i ara estem perfilant les diferents activitats que inclourem en l’edició d’enguany.

Quines novetats experimentarà?

Anem a tindre alguna participació d’associacions esportives amb l’objectiu de donar-li dinamisme i també tindrem un xicotet tast amb un forn del nostre poble. Una de les coses que més s’ha treballat a les reunions ha estat el poder donar entrada a la Fira al sector gastronòmic i estem veiem com li donem encaix en futures edicions. L’objectiu és fer créixer la Fira i donar-li més vida.

Com a primer tinent d’alcalde, a Canals s’han comentat aquesta setmana dos temes a nivell polític. Un és la situació dels pressupostos municipals de 2020.

Estem treballant en ells. Hi ha una falta de personal evident en el departament d’Intervenció i hem d’anar poc a poc, donant les passes que toquen en cada moment. Podríem haver tret un pressupost en desembre o a principis de gener però no haguera respost al que volem fer aquest 2020 i haguérem d’haver anat realitzant modificacions. Preferim traure’l ben treballat i que responga a les necessitats reals del municipi.

Altre tema és el succeït en el darrer plenari, que a més vas presidir per absència de l’alcaldessa.

Va ser un plenari molt estrany ja que en el punt 3, al votar la dedicació de Celia i Xavi, PP i PSOE se’n van anar. Ells poden actuar com consideren, pense que la tasca d’oposició cadascú la pot efectuar com vol, però és una irresponsabilitat anar-se’n del plenari quan quedaven punts per tractar, quan quedaven punts per debatre o quan van perdre l’ocasió d’exercir la seua tasca de control als precs i preguntes. Ser actiu, debatre, criticar, proposar… sempre serà millor per a Canals que pegar l’espantà i anar-te’n sense participar en el debat polític.