“Hem de créixer com a societat i cal que iniciatives com el ‘No és NO’ es consoliden”

Des de la Regidoria de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva s’ha engegat, per tercer any consecutiu, la campanya #XTVnoésNO “Xàtiva lliure d’agressions sexistes”, emmarcada en la Fira d’Agost. La regidora de Dona i Igaltat, Cesca Chapí, ha fet balanç.

Amb quin objectiu s’ha impulsat, per tercer any a la Fira d’Agost, la campanya #NoÉsNo?

Amb aquesta campanya volem incidir en la part individual de que les dones anem en llibertat sense pors per la Fira i denunciar aquells que utilitzen la Fira per al seu poder. Amb aquesta iniciativa es busca potenciar les relacions lliures, respectuoses, igualitàries i no sexistes. Es tracta d’eradicar la discriminació per qüestió de gènere, present en tots els àmbits. A nivell festiu és una gran problemàtica que impedeix que les dones gaudisquen lliurement de la festa i que pot incloure des de comentaris ofensius fins a formes no consentides de contacte físic. La idea és garantir un espai de seguretat i confiança on, en el cas de produir-se una agressió sexista, les persones afectades se senten amb prou suport i confiança per actuar per elles mateixes.

Quin és el balanç una vegada finalitzada la Fira?

Pensem que açò ja no té volta enrere. Cojunturalment acabarem la legislatura però la campanya continuarà, una campanya que és de totes i de tots, de tota la ciutadania de Xàtiva malgrat que les cares visibles haguen sigut voluntàries del Consell i treballadores de la Dipu et Beca i de l’Avalem Jove. Cal destacar que dels diferents marcs que hem utilitzat per a les fotografies, el que més èxit ha tingut ha estat el de la diversitat. Per tant, trobem un recolzament a les societats més vulnerables i cal conscienciar-nos en que no hi ha que naturalitzar allò amb el qual uns pocs poden fer mal amb una actitud de prepotents i d’abusadors.

Quines accions concretes s’han realitzat enguany?

Hem volgut aprofitar l’aparador que és la Fira d’Agost per projectar d’una manera més ampla aquesta iniciativa. Els testimonis de les pròpies treballadores i treballadors senten que, quan açò ho vius des de dins i et poses les ulleres violeta, te n’adones que hi ha molta feina per fer. Segueixen existint grups d’homes i dones que són misògins, homòfobs, que fan l’acudit fàcil… Hem tingut tallers durant els dies 17 i 18 per a la gent adolescent i menuda on s’han fet xapes, s’han customitzat una samarreta… Hem donat a conèixer als més menuts el significat del nostre paraigües i allò que busca protegir. Tot en una vessant d’igualtat, solidaritat i, sobretot, en perspectiva de gènere. S’han dut a terme accions de sensibilització, de prevenció i intervenció. Hem pogut trobar la campanya en els tres punts d’informació de la Fira, el photocall a la Font del Lleó, als concerts del Murta, Al Ras, a les carreres de motos, a les paelles, als xiringuitos de les Falles i al Reial de la Fira.

Hem vist la gran acceptació que ha tingut tant el photocall com el lliurament de polseres.

És una integració més. Enguany les polseres són morades i grogues per aconseguir que es visibilitzen durant la nit. Concretament, al Facebook de #XTVnoésNO “Xàtiva lliure d’agressions sexistes” hem registrat més de 35.500 interaccions u hem arribat a més de 28.500 persones. Hem acabat amb totes les polseres, al voltant de 15.000 més el romanent que teníem de l’any anterior. Volem que la Fira siga el que és, una oportunitat per retrobar-nos i per a gaudir de tot el que hi ha previst. Per això tenim que estar segures. Busquem eixa complicitat entre totes i tots ja que, al portar la polsera, al fer-se les fotos i penjar-les, estem dient que som molts més els que no volem a la gent masclista. Per sort, són una minoria, però cal seguir treballant per apartar els micromasclismes. Hem d’empoderar-nos i dir no, ja està bé de riure el típic acudit masclista.

Encara queda tasca per fer.

Treballem contínuament amb les forces de seguretat i han hagut, com altres anys, algunes actituds que cal eradicar. Sí que hem detectat més complicitat però hi ha coses que alerten com, per exemple, tenir la polsera és una manera d’aliar-se, malgrat que no ho és tot. Hem de créixer com a societat i cal que aquest tipus d’iniciatives es consoliden.

Acaba la Fira, però la campanya continuarà tot l’any.

El més important és açò, que quede aquesta oportunitat per poder posar-se aquestes ulleres violeta i aconseguir que la igualtat siga real i no fictícia. Vull aprofitar per agrair a tots els mitjans per fer-se ressò d’aquesta campanya que, com has dit, perdurarà en el temps i tindrem durant tot l’any, en diferents celebracions i festivitats, com les Falles, per fer de Xàtiva una ciutat lliure d’agressions sexistes.