“Hem trencat la barrera on sols un gènere podia representar una festa”

Javier Catalá serà el primer Cecilià Major en les festes que celebra enguany la població de Canals en honor a Santa Cecília, la patrona dels músics. Aquest trompista de l’Associació Musical Canalense serà proclamat en aquest càrrec hui a les 20.30 hores al Centre Cultural Calixt III trencant amb la barrera que atorgava i reservava aquesta figura de Ceciliana exclusivament a les dones. Un aperturisme al qual s’ha sumat la Primitiva Setabense, tal i com vam informar fa unes setmanes. Hem parlat amb el protagonista per saber com afronta aquests dies.

Per a la gent que no et coneix, com et defineixes?

Sóc un xic de 19 anys, nascut a Canals. Sóc un amant de la música des dels 6 anys i actualment toque la trompa en l’Associació Musical Canalense.

D’on et ve aquesta afició per la música?

Tot el món em diu que em ve dels meus avantpassats. El meu besavi era molt conegut a Canals, el “tio Torró”, i la gent diu que em ve la inspiració d’ell malgrat que jo no el vaig arribar a conéixer.

Enguany és la primera vegada que hi ha un Cecilià Major a Canals. Per què vas decidir optar a aquest càrrec?

Des de que tenia 13 anys, quan vaig eixir a la banda, sempre tenia el dubte de per què una xica podia ostentar aquest càrrec i jo no. Cada any ho anava comentant fins l’any passat, quan vaig complir la majoria d’edat, que es va fer aquest somni realitat i em van nomenar com a Cecilià Major de 2019.

Per què tenies aquest somni?

Sempre he sigut una persona molt ambiciosa i sempre tracte d’aconseguir tot allò que em propose. Jo també volia gaudir d’una presentació com les que veia a les Cecilianes Majors, ja que m’agrada que la gent em veja i em conega. Vaig estar parlant amb companys de la banda i de la junta directiva i en tot moment es van mostrar a favor. Com a Cecilià representaré a la meua banda, tindré el reconeixement de l’Associació i seré el representant d’aquesta festa.

Què va suposar aquest nomenament?

Hem trencat la barrera on sols un gènere podia representar una festa. És un somni del que no vull despertar. A més, és tot un repte perquè no sabia com anava a respondre la gent… I ha sigut un recolzament continu per part de tota la ciutadania, familiars, amics, companys…

Com es va forjar?

La possibilitat de ser un xic no estava oberta en aquell moment i es va tindre que replantejar. Mai s’havia donat el cas de que un xic volguera ser i es va aprovar, en una votació per unanimitat, modificar les bases. A partir de 2019 un xic ja pot ser Cecilià a Canals.

Què et diuen els teus companys de banda?

El primer recolzament super positiu que em va arribar va ser per la seua part. Abans d’animar-me a ser ja em comentaven que seria un bon representant.

A Xàtiva també existirà aquesta figura gràcies a la Primitiva Setabense. Com valores que en altres municipis de la zona hagen seguit aquest camí?

Molt positivament. Cal igualar les coses i més en aquest tipus de festivitats.

No estaràs sol.

No, tindré a la meua cort, com sempre s’ha fet, sols que s’ha canviat el gènere. M’acompanyarà el meu germà Luis i els meus amics Àngel i Jorge, tots també músics.