Hui, Crida i inauguració de l’Exposició del Ninot a Xàtiva

La principal novetat del programa d’actes fallers d’aquest 2016 tindrà lloc durant el dia de hui, quan se celebraran, conjuntament, la Crida i la inauguració de l’exposició del ninot (amb la corresponent entrega de premis). A més a més, a la Crida es donarà una major importància al parlament de les Falleres Majors, amb la intenció de que l’Albereda estiga més habitada que als darrers anys, pel que hi haurà una xaranga ambientant des de les 17 hores. També es projectarà, a les 19 hores, un vídeo creat amb la intenció de promocionar les falles de Xàtiva de cara a l’UNESCO, i les falleres majors de les distintes comissions també tindran un major protagonisme.

Demà, diumenge 28 de febrer, es realitzarà, pel matí, una nova edició del ral·li infantil, i per la vesprada tindrà lloc un concert de pasdobles al Gran Teatre de Xàtiva, on s’estrenaran les peces “Adriana” i “Olivia”, en homenatge a les Falleres Majors. La intenció és que aquesta aposta es consolida amb el pas del tems i acabe sent un concurs de creacions musicals.

Ja en març tindrà lloc la presentació del llibre oficial de la Junta Local Fallera de Xàtiva (4 de març a Sant Domènec), en un acte en el que també es donaran a conèixer els finalistes del Premi Climent Mata, tant a nivell local com autonòmic. El proper cap de setmana, concretament diumenge, tindrà lloc el dinar de germanor. Dinar i no sopar, per tal d’atraure el major nombre de gent, amb una festa que començarà de matí amb inflables per als xiquets.

 

14 actes en 3 dies

Les Falleres Majors de Xàtiva, la seua cort d’honor i la Junta Local Fallera de Xàtiva, van viure el passat cap de setmana uns dies carregats d’actes. Concretament 14 actes per a 3 dies intensos, on han representat la ciutat per tot arreu del nostre territori. Adriana, la seua cort d’honor i la cort d’honor d’Olivia assistiren a la inauguració de l’exposició sobre el 50é aniversari de la Falla Plaça del Mercat, que estarà situada en la Casa La Cultura fins la propera setmana i la qual mostra tot el recorregut al llarg dels 50 anys d’aquesta comissió, se’ns dubte visita obligada per a tots. Finalitzaren el divendres amb les presentacions del Llibres Explicatius de les Falles Benlloch Alexandre VIé al casal de la comissió i Joan Ramón Jiménez al Museu Faller de la ciutat.

Olivia, Fallera Major Infantil de Xàtiva, per la seua part, va assistir per primera vegada a la Galania Infantil de la Reina Infantil de Castelló, Lola Marco, al Palau de la Festa, un magnífic lloc situat als voltants de Castelló. Allí es trobaren amb representants de tot arreu, com Sofia, Fallera Major Infantil de Valencia, La Bellea Infantil del Foc D’Alacant, la Fallera Major Infantil de Borriana…

El dissabte, iniciava el dia a les 9:30, amb el passacarrer que duria a totes les representants de les comissions xativines i les Falleres Majors de Xàtiva amb les seues Corts a l’acte d’ofrena d’ous a Santa Clara, per demanar un bon oratge per a la setmana fallera, i la posterior visita a l’asil.  Cap a les 12:00, Adriana i Olivia, aplegaren a la demarcació de la Falla Murta Maravall per participar junt a les seues corts d’honor, acompanyants i la resta de Falleres Majors de les distintes comissions en la tradicional Dansà que realitza aquesta comissió per a tota la ciutat.

De vesprada, Adriana, Olivia i les seues corts d’honor es desplaçaren fins a la presentació de la Falla Nova D’Orriols per saludar a les seues Falleres Majors i passar una estona compartint experiències.

Finalment, Adriana, acompanyada pel vicepresident Alberto Ordiñana i la delegada Inma Esparza, acudiren per primera vegada en la història per a les Falles de Xàtiva, a la Galania de la Reina de Castelló, Carolina Tárrega, on també assistiren Alicia, Fallera Major de Valencia, representants de les fogueres d’Alacant, La Fallera Major de Borriana, La Fallera Major de la Vall d’Uixó  i altres representants de diferents festes amigues com Segorbe o Murcia.

Diumenge,  Les Falleres Majors de Xàtiva, Adriana i Olivia, varen viure un fet històric, assistint com a convidades a la cimera anual del grup G-6 a Torrent, un grup de 6 juntes locals falleres amb molta importància en tot el territori i molta experiència: Alzira, Sagunt, Dènia, Torrent, Gandia i Borriana. A Torrent, varen viure una visita cultural on els mostraren part del patrimoni històric de la ciutat.

Per altra banda, la Cort d’Honor d’Adriana i membres de la Junta Local Fallera de Xàtiva, assistiren a la festa de les paelles de la població amiga de Carcaixent.

Finalment, Olivia, la seua cort d’honor i els seus acompanyants assistiren al berenar de la Fallera Major Infantil i President Infantil de la Falla Joan Ramón Jimenez.