Hui, dia de la Mare de Déu de la Seu

5 D’AGOST: LA MARE DE DÉU DE LA SEU

El 5 d’agost se celebra la festivitat de la Mare de Déu de la Seu, patrona de la ciutat de Xàtiva, coincidint al santoral amb la de la Nostra Senyora de les Neus.

La celebració i patronatge d’aquesta ve donat per un miracle atribuït a la imatge de la Mare de Déu que es va processonar el 5 d’agost de l’any 1600, quan la ciutat estava assotada per una epidèmia que delmava els seus habitants.

En desfilar l’anda d’aquesta en processó pels carrers de la ciutat de Xàtiva en rogativa pregant el cessament de la pesta, va ocorre que des d’aleshores la mortalitat va minvar en el municipi, motiu que origina que començara a ser venerada pels xativins i xativines, desplaçant a la imatge titular de la Seu que era fins aleshores la Mare de Déu de l’Assumpció (l’Assumpta) a la que el rei Jaume I tenia gran devoció, dedicant-li un lloc preferent a les antigues mesquites mores en la Conquesta.

Actualment es celebren diversos actes religiosos a l’Església Col·legial de Santa María, La Seu, sent la seua imatge molt venerada i el nom de Seu o Neus, prou extés entre les dones xativines d’una època concreta on la religió tenia molt més presència en la vida i costums de la població.

En la nit del dia 4 d’agost es realitza en el seu honor el tradicional Concert i Ronda a la Mare de Déu de la Seu, que consisteix en una actuació musical a la Plaça de Calixte III o de la Seu oferit per una de les dues bandes locals segons torn: be La Primitiva, be La Nova, i una dansada valenciana que es duu a terme els membres de l’Escola de Danses de Xàtiva amb presencia d’altres balladors i balladores de grups de poblacions veïnes. Aquesta es realitza al voltant del perímetre de la plaça per finalitzar front de l’altar major amb un cant d’albades a la nostra patrona. Antigament a la porta de la Seu junt al campanar es realitzava l’anomenada Ronda a la Mare de Déu de la Seu, on les guitarres i altres instruments dels grups de rondalla xativins passaven gran part de la nit interpretant la seua música i els seus cants.

L’endemà, el de la seua festivitat, la Junta d’Alets  –nóm assimilat al concepte: triats-  junt a les Cambreres de la Mare de Déu de la Seu, l’Abat i feligresos, duen a terme un extens programa d’actes cívics i religiosos: despertà, missa cantada, processó general amb participació de tot el cabild eclesiàstic i representació de la Corporació Municipal acompanyats de Cobra i Macers en la processó que realitza el trajecte general pels carrers de volta del casc antic de la ciutat, finalitzant tot açò amb un castell de focs artificials en la plaça de la Seu.

(Text de Josep Sanchis)

Xàtiva viu hui el dia de la seua Patrona: la Mare de Déu de la Seu. Ahir hi va haver concert de “La Vella” i dansà de l’Escola de Danses de Xàtiva. El proper 14 d’agost es recuperarà la processó de la Mare de Déu jacent de l’Assumpció.

El passat dimarts es va celebrar la festa del patró, Sant Feliu. Va haver romeria des de la Seu a l’ermita, esgotant-se les canyes preparades per als participants Van assistir l’alcalde, Roger Cerdà, i també el regidor de Cultura, Jordi Estellés. També el regidor de Ciutadans, Juan Giner. Assistència municipal que, segons l’edil d’Esquerra Unida, Miquel Alcocel, suposa incomplir el codi del bon govern.