Hui, dia del patró de Xàtiva: sant Feliu

1 D’AGOST: SANT FELIU

Sant Feliu va ser un màrtir que va viure al segle IV. Procedent del nord d’Àfrica, va predicar en terres catalanes, sofrint martiri i mort a Girona, on va arrelar el seu culte sent els mateixos gironins qui amb l’arribada del rei Jaume I El Conqueridor fins a Xàtiva van traslladar amb ells el seu culte, dedicant-li una antiga catedral visigòtica en la costa del castell, la qual va prendre aquest nom que contínua fins l’actualitat. Els llibres de les obres de construcció del castell de Xàtiva custodiats en l’Arxiu del Regne de València ens donen constància que als anys 1439 i 1440, consta que el primer dia del mes d’agost es feia festa a la ciutat de Xàtiva en record de Sant Feliu de Girona, indicant així el patronatge d’aquest sant màrtir, al recinte murat de la ciutat.

Antigament, en aquest dia el sant es considerava aliat dels enamorats, regalant els nuvis la típica mocadorà a les seues estimades, sent formada per una lliura d’ametlles, una altra d’avellanes, dues lliures d’altres fruits secs com cacauets, castanyes, etc. En l’actualitat la festivitat es manté vigent com una de les dues festes locals que figuren al calendari laboral, tancant al públic els serveis, el comerç i les indústries instal·lades dins del terme municipal de Xàtiva durant aquest dia primer d’agost. A la nit abans a la festivitat té lloc el tradicional Festival de Bandes de Música en el Pòrtic de les Nostres Festes, on actuen les dues bandes simfòniques de les Societats musicals locals: La Primitiva i La Nova. Fins fa uns anys inclús es convidava altra banda forània. Tot això es desenvolupava en la via pública, be a la plaça del Mercat, be a la de La Seu, però actualment té lloc a l’interior del Gran Teatre, on l’aire condicionat i les condicions acústiques del lloc fan més agradable la vetlada. Els actes religiosos que es programen en honor al sant són un Triduo a l’Església Col·legial de Santa María, La Seu, i la missa dedicada al Sant en la ermita del seu nom, mentre que els actes lúdics es concreten en un esmorzar col·lectiu a les portes de l’Església de Sant Feliu, on en intenció de romeria, alguns veïns de Xàtiva acudeixen proveïts de les seves viandes, mentre que els joves dels Juniors instal·laven un modesta paradeta de begudes i entrepans, celebrant-se l’acte amb gran harmonia entre els assistents.

Per significar que aquesta festa és exclusivament local de la ciutat i terme municipal de Xàtiva, al primer dia d’agost es sol fer esment d’eixa frase, transmesa de generació en generació, que diu:

Sant Feliu, 

festa fins al riu,

del riu cap allà,

festa no n’hi ha.

(Text de Josep Sanchis)