I ara… Festes Majors a l’Alcúdia de Crespins

 

CONSULTA EL PROGRAMA D’ACTES

 

Javier Sicluna

“Estem millorant en la confiança en el veí, ja que veuen que els seus impostos es reinverteixen per al seu benefici”

Seguint  amb l’espai iniciat fa ja unes setmanes, i immersos en les festes de molts dels nostres pobles, és el moment de parlar amb Javier Sicluna, protagonista aquesta setmana al nostre periòdic degut a les Festes Majors en honor al Santíssim Crist i la Divina Aurora. Ell va passar també pel nostre estand de la Fira de Xàtiva i ens va contar tots els detalls d’aquests dies de festes i ens va fer balanç d’aquesta primera part de legislatura que es compleix en aquestes setmanes.

Quants anys porta com a política a l’Alcúdia?

Fa ja sis anys que estic a l’alcaldia, però en són 10 si sumem la meua etapa com a portaveu, regidor i tinent d’alcalde.

Com li ha canviat la vida a Javier en aquest temps?

L’estar treballant a l’ajuntament suposa un treball de servei que ofereixes. Jo soc metge i seguisc exercint aquesta funció, ja que jo cobre d’aquest treball i no tinc sou com a alcalde. Açò suposa un esforç doble ja que els que estem en política tenim la vocació de realitzar coses per millorar el nostre poble.

Com es va trobar el consistori de l’Alcúdia quan va arribar a l’alcaldia?

En eixos moments estàvem en el lloc número 3 en quant a municipis endeutats a nivell econòmic i ara ja superem de bon tros el lloc 100. Açò ens deixa veure el gran treball que s’ha fet en aquests anys, gestionant els nostres recursos econòmics i seguir pagant als nostres proveïdors. La gent té que estar tranquil·la i té que saber que estem gastant els seus diners per el bé del poble. A més d’aquestes despeses, estem millorant el sistema elèctric, la neteja viaria… tot el que puguem assumir amb el pressupost municipal. Vuic deixar clar que nosaltres no tenim la necessitat d’invertit grans fortunes en projectes com una piscina coberta, però açò ho realitzem gràcies a les subvencions que ens arriben des de la Generalitat per que entren diners al poble i poder millorar els serveis que oferim.

A més de millorar aquesta situació econòmica, en què ha millorat l’Alcúdia des de l’arribada de Javier Sicluna?

alcudia CRIST I AURORAEn moltes coses. Hem rebut subvencions de més de 5 milions d’euros que ens han permet tenir un pavelló cobert, un estadi amb gespa artificial, unes pistes de frontó, un clavegueram funcionant en la seua totalitat que trasllada l’aigua a la depuradora… Tot açò junt a les millores d’eficiència energètica i a les noves instal·lacions culturals i esportives podem dir que hem donat un canvi molt gran. Jo crec que el més important és que estem millorant en la confiança en el veí, ja que veuen que els seus impostos es gasten correctament i que es reinverteixen per al seu benefici.

Ara que estem a meitat de la segon legislatura, com valora aquests mesos? Supose que un període marcat per la crisi econòmica en la que ens trobem.

Sí, perquè venim de una legislatura amb moltíssimes inversions. Ara són temps de gestionar els recursos que tenim, de veure els òrgans de l’ajuntament que es poden dissoldre per a garantir una eficiència econòmica i de llevar-nos de gestos innecessaris o menys prioritaris. El nostre principal objectiu en aquests dos anys ha sigut ajudar als veïns a trobar treball. No és la nostra principal missió, ja que nosaltres no som una empresa, però si volem posar a l’abats d’aquestes persones aturades de cursos de formació o mitjançant l’EPA on contem amb més de 300 escrits.

I, a més de solucionar aquest problema de l’atur, què es marca per aquests dos anys que resten de legislatura?

Sobretot m’agradaria millorar les entrades als nostres pobles, quedant al gust de tots els veïns, i completar i adequar algunes zones urbanitzades que s’han quedat un poc fora del nucli.

Acabada ja la Fira de Xàtiva vénen quatre dies de treva ja que el dissabte 24 arranquen les festes de l’Alcúdia de Crespins.

Així és, aquesta setmana ja hem començat amb els actes previs i amb el lliurament del pergamí a la Reina. Ja el dissabte donarà començament la festa amb la presentació de Mónica García Pastor.

Enguany han fet un xicotet avançament per a convertir-se en les més tradicionals, tornant a la seua ubicació natural.

La festes sempre comencen tradicionalment el primer diumenge de setembre, el dia de l’Aurora, i el primer dilluns, dia del Santíssim Crist de la Baixà. El dia 2 és el nostre dia més important amb aquesta Baixà, al que cal sumar-li el dissabte i diumenge amb l’Entrà, el pregó, l’Aurora… així com els diferents actes que organitzem.

Una programació que enguany destaca per les seues nombroses activitats.

portada alcudiaAnem a tenir més de 70 activitats en aquests nou dies de festa que tenim per davant, tant lúdics, com a religiosos, esportius, culturals… per a xiquets, joves, majors, jubilats… A més, he de destacar que el dijous ve la coneguda Orquestra Montecarlo a la nostra carpa, un dia que esperem un gran ple en el nostre poble.

Un treball que no seria possible sense els festers ni el regidor Carlos Borredà.

Exacte i per això, des d’ací vull agrair tot el treball realitzat per les festeres, ja que han ajudat molt a tenir una programació tan important per al nostre poble, un èxit del seu treball i del regidor de festes, Carlos Borredà.

Sempre associem a les festes de l’Alcúdia a una cosa important, el primer dia del ‘putxero’ que arriba després de les calors de l’estiu, molt típic d’aquest municipi.

Sí, és el primer arròs que ja comença el diumenge, dia de l’Aurora, i després ja ens delectem amb l’arròs al forn, l’arròs en crosta i amb tots els arrossos típics del nostre municipi. A més, el divendres celebrarem les paelles, amb un total de 3.000 persones ja que se’ns acaben de seguida les places.

Per finalitzar, veurem a Javier Sicluna com a candidat al 2015 o encara és massa prompte?

Si la gent vol que continue jo seguiré treballant per tots els veïns de l’Alcúdia de Crespins.