“És una exposició més emotiva que tècnica”

El passat dijous a les 20.00 hores s’inaugurava l’exposició ‘Que el teu cervell no danye la teua vida’ a la Casa de la Cultura de Xàtiva. Aquesta és la primera mostra de l’aficionat a la fotografia i membre d’AFSA, Eduardo Gandia, i amb ell hem parlat per a que ens done més detalls.

 

En què consisteix aquesta exposició?

L’exposició es tracta d’un reportatge de 26 imatges en blanc i negre realitzades amb pacients i familiars amb dany cerebral adquirit interns en l’Hospital Nisa Aigües Vives de Carcaixent.

Com va nàixer aquesta iniciativa?

Al novembre de 2011 la meua mare va tenir un ictus cerebral i arran d’açò, en ser un aficionat a la fotografia, em vaig plantejar la possibilitat de presentar un projecte fotogràfic per a la Fundació Institut Valencià de Rehabilitació (FIVAN) i conscienciar a la ciutadania d’aquest tipus de malalties. Els va semblar molt interessant el projecte i el van recolzar institucionalment, encara que econòmicament corre tot al meu càrrec. A partir d’ací vaig començar a treballar i vaig començar a realitzar les fotografies.

Es tracta d’un tema complicat. Com van acollir aquests pacients la iniciativa?

Com dius és un tema delicat. Normalment ens fotografiem quan estem de festa i a les persones malaltes els costa més. Quan es va salvar aquesta barrera inicial i van conèixer bé el projecte, la veritat és que els que van participar es van bolcar absolutament.

Imagine que es tracta d’una mostra amb un alt contingut emocional.Expo Eduardo Gandia

Sí, és bàsicament emotiva més que tècnica, ja que jo solament sóc un aficionat a la fotografia encara en formació. Aquesta mostra intenta tocar sobretot el sentiment i la fibra de la gent perquè hem de saber que quan menys t’ho esperes et pot tocar a tu i entres en un món que desconeixes i per on vas perdut.

Aquesta mostra té un llarg recorregut per davant. Què suposa per a tu estar ací a Xàtiva exposant?

És molt important a nivell personal ja que té un punt més emotiu perquè visc ací i conec a molta gent. L’exposició ja s’ha realitzat al Centre d’Investigació Príncep Felip de València, així com a l’Hospital Nisa Aigües Vives i, a partir del 9 de març quan finalitze a Xàtiva, serà traslladada de nou a València a l’Hospital La Fe i posteriorment a l’Hospital 9 d’Octubre i a l’Hospital de Sevilla

De cara al futur, tens algun projecte en ment relacionat amb aquesta iniciativa?

La veritat és que m’ha sorprès molt gratament com s’ha acollit aquest tipus de fotografia social i m’ha fet descobrir que reflectir aquesta realitat m’agrada molt. No sé si em portarà a un altre tipus de projecte, però en principi m’agradaria fer un tema expositiu sobre el maltractament de gènere i sobre l’Alzheimer. Però açò encara són projectes que encara no sé si podré fer.