Jorge Rodríguez es presenta a l’alcaldia amb un partit independent

  • L’alcalde d’Ontinyent optarà a la reelecció baix les sigles del partit “La Vall d’Albaida ens uneix”

Jorge Rodríguez es presentarà a l’alcaldia d’Ontinyent i ho farà baix les sigles d’un partit independent, “La Vall d’Albaida ens uneix”. Així ho anunciava, mitjançant les xarxes socials, a última hora de dimecres.

Una nit abans, dimarts, i després d’una reunió amb el secretari d’Organització del PSPV-PSOE, Jose Muñoz, on s’analitzava l’alçament del secret del sumari del cas Alqueria, l’expresident de la Diputació de València anunciava la seua decisió d’abandonar el partit en el qual havia militat des de feia vora 20 anys. Tot i que Rodríguez es reafirmava en la seua innocència, va optar per aquesta decisió per llevar pressió al partit enmig d’unes eleccions claus per al futur del país. Rodríguez no encapçalarà el proper mes de maig la llista del PSPV-PSOE d’Ontinyent, ciutat de la qual és alcalde actualment amb el 63% dels vots i 14 dels 21 regidors de l’Ajuntament.

Rodríguez, respecte al seu futur polític, sempre havia manifestat que faria alló que més beneficiara al poble d’Ontinyent “que és a l’únic al qual em dec”. Amb tot açò, dimecres a última hora de la nit es confirmava que l’actual primer edil ontinyentí optarà a la reelecció amb un partit independent: “La Vall d’Albaida ens uneix”, formació de la qual formarà part un gran nombre del seu equip actual a excepció de Jaime Peris i de Rebeca Torró. La pròpia Torró ha decidit continuar en el PSPV-PSOE ja que actualment és la número sis en les llistes socialistes al Congrés, però ha renunciat a estar en llistes locals. En aquest sentit, la formació socialista ontinyentina, amb ara un candidat per confirmar, haurà de conformar una llista de “cuneros”, és a dir, militants d’altres municipis.

 

Declarar quan abans

Jorge Rodríguez anunciava dimarts que sol·licitarà declarar davant el jutge del cas Alqueria tan prompte com siga possible. Rodríguez té intenció de comparéixer de forma voluntària davant el jutge per a aclarir, “fil per randa”, un assumpte que -com ha quedat de manifest després de l’alçament del secret del sumari- “no té cap recorregut penal”, afirmava.

Jorge Rodríguez recordava, igualment, que demanarà al jutge el sobreseïment de la causa en considerar que, en el pitjor dels casos, es tracta d’un assumpte merament administratiu. Per a Rodríguez “tota la causa gira entorn dels nomenaments de set alts càrrecs, la legalitat dels quals no solament ve avalada per diversos dels informes emesos, sinó que, a més, la doctrina jurídica i la jurisprudència els recolza totalment. Una altra qüestió, afig Rodríguez, és que hi haja opinions jurídiques contraposades. “Per descomptat això mai pot ser matèria que haja de tractar el jutjat penal”, destaca.

“Tots els alts càrrecs tenien unes funcions determinades, van exercir les seues tasques i van complir amb les seues obligacions, com queda de manifest en els arxius de la Diputació i Divalterra”, afegia Rodríguez, “per la qual cosa és una absoluta falsedat que aquests alts càrrecs no treballaren”.

“És difícil d’assumir que es decretara el secret de sumari -continua argumentant Rodríguez- que es produïra un nou registre el dia abans de la meua proclamació com a candidat i que se’m comunique el sumari el dia abans de la presentació en els jutjats de les llistes municipals”. 

A més, Rodriguez esclareix que en la denúncia s’al·ludeix a un suposat govern paral·lel per a dirigir Divalterra, quan en realitat el consell d’administració, on estan representats tots els partits, va anar sempre el màxim òrgan de decisió de l’empresa. “Tot això no menyscaba que es feren reunions prèvies a les quals acudien consellers de l’equip de govern de la Diputació, format per quatre partits, per a consensuar la postura de l’equip de govern”. 

Finalment, Jorge Rodríguez afegia que “quan vam arribar a la Diputació ens vam trobar amb un informe de la Intervenció General de l’Estat en el qual es destacava que hi havia 670 persones contractades en Imelsa sense cap procés de selecció. Entre elles, un dels denunciants va ser contractat a dit en l’època que va ser gerent de l’empresa Marcos Benavent”. Rodríguez conclou asseverant que no se sosté l’acusació de prevaricació i, molt menys, la de malversació de fons. “La conclusió a la qual arribe és que l’actuació policial va ser absolutament desproporcionada. Resulta difícil entendre que s’haja generat una alarma social com la que va provocar l’operatiu policial el passat 27 de juny i que haguérem de passar una nit en el calabós després de les acusacions que hem comprovat en el sumari”.

 

Qüestiona les “casualitats”

Rodríguez qüestionava, dimarts, les “casualitats” que al seu judici envolten el desenvolupament del cas Alqueria, en el qual es troba investigat i, concretament, l’alçament del secret del sumari, que ha coincidit amb l’obertura del termini per a la presentació de la seua candidatura a la reelecció.

El primer edil ontinyentí lamentava que el passat 4 de desembre, un dia abans de la seua proclamació com a candidat a l’alcaldia, agents de la UDEF es presentaren en el Consistori d’Ontinyent per a “demanar correus que ja s’havien endut”.”Cada vegada semblen menys casualitats”, insistia, en referència a la difusió del sumari que tenia lloc dimecres, data en la qual s’obria el termini per a la presentació de les candidatures municipals als pròxims comicis del 26 de maig.

Encara que la notificació de l’obertura del secret del sumari va ser comunicada en la vesprada de dilluns pel Jutjat d’Instrucció número 9 de València, Rodríguez lamentava el temps que ha hagut d’esperar “en una situació d’indefensió”.”Portem 10 mesos esperant que s’alce el secret, és una bona notícia perquè sabrem per fi de què se’ns acusa i què va ser el que va justificar l’operació antiterrorista del passat 27 de juny”, data en la qual va ser detingut, al costat de dos assessors i tres alts càrrecs de Divalterra. “També sabrem qui va estar darrere, perquè llegint el que llegim últimament sobre les clavegueres de l’Estat, un té dubtes”, assegurava dimarts Rodríguez, qui insistia que ja esperava que l’alçament del secret “passara en el pitjor moment”, perquè el seu cas ha estat “sempre plagat de casualitats estranyes”.

 

Cas Alqueria

La causa està oberta per presumptes delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics, i es va iniciar després d’una denúncia interposada per la Fiscalia Anticorrupció de València. La investigació està relacionada amb presumptes irregularitats en la contractació de set càrrecs d’alta direcció en Divalterra, antiga Imelsa, en 2015.

En el marc de l’anomenada “operació Alqueria”, el 27 de juny de 2018 els agents de la UDEF van practicar registres en la Diputació de València, en les dues seus de les quals disposa l’Ajuntament d’Ontinyent, i en la seu social de Divalterra.

L’instructor va autoritzar també l’entrada i registre en quatre habitatges particulars: la del llavors president de la Diputació, Jorge Rodríguez, i les dels altres tres investigats.

A més de Jorge Rodríguez al juny van ser arrestats un assessor, el cap de gabinet, el secretari-lletrat assessor del consell d’administració de Divalterra i els dos directors gerents d’aquesta empresa pública.

Després de la seua compareixença davant el jutge, van quedar en llibertat i mantenen la condició d’investigats. A conseqüència d’aquests fets, Jorge Rodríguez va dimitir de la presidència de la Diputació de València però manté l’alcaldia d’Ontinyent i tenia intenció d’optar a la reelecció, després que l’agrupació socialista local aprovara la seua candidatura per unanimitat el mes de març passat.