La Beneficència mostra l’univers de la pilota en “Faixa roja, faixa blava”

  • L’exposició és produïda pel Museu Valencià d’Etnologia amb la col·laboració del Museu de la Pilota de Genovés

La diputada de Cultura de la Diputació de València, María Jesús Puchalt, ha presentat esta setmana l’exposició “Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana” produïda pel Museu Valencià d’Etnologia amb la col·laboració del Museu de la Pilota de Genovés “amb clara vocació itinerant i amb l’objectiu de reunir totes les particularitats esportives, culturals i etnogràfiques del nostre esport autòcton més emblemàtic”.

Una de les imatges de l'exposicióL’exposició estarà instal·lada al Centre Cultural La Beneficència fins a març de 2014. Després de la seua exhibició a València recorrerà aquells municipis que sol·liciten la mostra a través del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València.

A la trobada amb mitjans de comunicació també van assistir l’alcalde de Genovés, Emilio Llopis, el director del Museu Valencià d’ Etnologia, Joan Seguí, i el director del Museu de la Pilota de

Genovés i comissari de la mostra, David Sarasol. El mestre de la pilota, Paco Cabanes, Genovés, també es va acostar a La Beneficència per visitar la nova proposta expositiva.

Puchalt ha destacat que l’exposició “salda un deute amb l’univers etnogràfic de la pilota valenciana, que no pot ser tractada com a joc tradicional, sinó com un esport reglamentat, amb 18 modalitats reglades i amb unes particularitats pròpies que el situen com a referent de la cultura i la idiosincràsia valencianes”.

En la seua intervenció, Emilio Llopis va felicitar el Museu Valencià d’Etnologia i al Museu de la Pilota de Genovés per presentar una proposta “acurada i de qualitat amb la qual es culmina el projecte que vam iniciar fa 20 anys des de l’Ajuntament de Genovés per dignificar la pilota davant la societat”. Llopis ha reivindicat la riquesa esportiva i cultural de la pilota entre les bondats i èxits, “està el de ser un puntal referencial i vehicular per mantenir l’ús de la llengua valenciana, ja que en tots els recintes del joc sempre s’ha parlat valencià, fins i tot en temps en què al carrer no es podia”.

Amb els cartells de l'exposicióPer la seua banda, Joan Seguí ha apuntat la rellevància de la pilota en tota la Comunitat Valenciana. “És difícil trobar un poble on no hi haja algun espai, trinquet, carrer o recinte en què en alguna ocasió s’haja jugat una partida de pilota”.

David Sarasol ha ressaltat que l’exposició “està pensada per ser itinerant, i en això hem centrat el disseny museogràfic que és molt específic i part d’un lema – Faixa roja, faixa blava – que aglutina un dels elements comuns en totes les modalitats del esport, les faixes”.

El comissari ha explicat que, a diferència de molts altres esports, a la “pilota” ens trobem amb una pràctica que adopta diverses formes de jugar, que té lloc a diferents tipus de pistes i que arriba fins i tot a tenir normes particulars adaptades als diferents espais de joc. Aquesta diversitat de formes de jugar i d’adaptacions locals del reglament, és una riquesa i també una trava a l’hora de fer créixer la quantitat d’aficionats.

L’exposició explica de manera clara i atractiva les bases fonamentals de l’esport, presentant el tema d’una manera didàctica per tal d’atraure al gran públic.

El material exposat consta de plafons informatius, una reproducció d’una escultura de Manuel Boix, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge així com diversos audiovisuals.