La Biennal Internacional de Gravats recupera el seu prestigi

  • Wenseslao Robles, natural de Jerez, guanya una edició que deixa 115 obres arribades de tot el món
  • Les obres seleccionades s’exposaran del 20 de novembre al 15 de desembre a la Casa de Cultura de Xàtiva

Ja es coneix el guanyador de l’edició d’enguany de la Biennal de Gravats. L’afortunat ha sigut Wenseslao Robles Escudero, natural de Baeza (Jaén). Aquesta obra s’ha elaborat mitjançant la tècnica de l’aiguafort i està titulada amb el nom “Tofras”. Els membres del Jurat decidiren atorgar el premi a aquest andalús després d’examinar les 115 obres presentades i fer una selecció prèvia de 45  d’elles, que van ser estudiades amb un major deteniment.

Gravat-01bajaEl Jurat va fer constar en acta, per la seua qualitat, dues Mencions d’Honor. La primera a l’obra de Weronika Siupka, de Katowice (Polonia) titulada “Bath Mining” i amb tècnica de litografia. La segona obra destacada va ser la d’Alicja Habisiak-Matczak de Lodz (Polonia) per el lema “Antichita Romane II” elaborada amb la tècnica aiguatinta i aiguafort.

La Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera és una de les cites més destacades de l’agenda cultural de Xàtiva. L’exposició de les peces seleccionades acostuma a ser una de les de major afluència de públic de les que alberga la Casa de Cultura. Cada edició acudeixen, a més dels aficionats a l’art de la ciutat, nombrosos grups d’alumnes de Belles Arts, professors i especialistes en gravat de distintes procedències.

La Biennal va nàixer l’any 1992, quan amb motiu de la celebració del IV centenari de Josep de Ribera es va voler instituir un certamen artístic de prestigi que posara en valor l’activitat cultural de la ciutat, tot vinculant-la amb un dels seus fills més il·lustres. En qualsevol cas, es tracta de la convocatòria cultural de major projecció internacional de les que organitza l’Ajuntament de Xàtiva.

 

Artistes de primer nivell per al jurat

La nòmina d’artistes que conforma el jurat de la XIII edició de la Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera és digna d’esment ja que ha comptat amb un jurat d’excepció. Es tracta dels prestigiosos artistes plàstics valencians Artur Heras, Antoni Miró i Manuel Boix.

El xativí Heras va estudiar a l’Escola Oficial de Belles Arts de València, on va començar la seua trajectòria junt amb altres artistes valencians rellevants, com ara el mateix Manuel Boix o Armengol. Exponent de les primeres manifestacions del pop-art nacional a la dècada dels anys 60, la seua obra va evolucionar més tard cap a l’hiperrealisme. La seua obra forma part de les col·leccions d’importants museu d’art contemporani.

Per la seua banda, Manuel Boix (l’Alcúdia, 1942) és un dels autors valencians més reconeguts a escala internacional. Boix ha cultivat diverses disciplines artístiques, com ara la pintura, l’escultura, la il·lustració o l’obra gràfica. Seua és l’escultura que corona el paratge del Bellveret de Xàtiva i que forma part de la sèrie “El punt dins del moviment”, una de les més conegudes de l’artista. També és l’autor del “Tríptic daurat”, que es conserva a l’Ajuntament de Xàtiva. Està considerat com a un dels introductors del nou realisme a Espanya i va ser Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 1980.

Per últim, encara que no menys important, Antoni Miró (Alcoi, 1944) és un artista compromès amb la promoció de la nostra cultura que compta amb nombrosos reconeixements. Miró és membre de diverses acadèmies internacionals. Ha dut a terme nombroses exposicions dins i fora d’Espanya. Al Museu de Belles Arts de Xàtiva es conserva el seu conegut “Felip Vè tigre”.  Miró és un destacat representant del realisme social, encara que ha explorat altres moviments artístics com l’expressionisme figuratiu, el neofigurativisme o el pop-art. La seua obra té un clar component de crítica social.

D’aquesta manera s’ha volgut donar un impuls a la convocatòria d’un certamen que se situa entre els més rellevants de l’àmbit internacional després dels del Japó, la Xina, Nova York o Polònia. Cal recordar que la biennal està promoguda per l’Ajuntament de Xàtiva amb la col·laboració del Rotary Club Xàtiva.

Segons el regidor de Cultura, Jordi Estellés, “recuperarem el prestigi de la Biennal. Un dels condicionants de major importància, entre altres assumptes, són els membres del jurat. És per això que l’ajuntament de Xàtiva inicia el contacte amb tres dels més destacats artistes que tenim en les nostres terres. Algun d’ells, ja han col·laborat en altres edicions en els darrers anys i apostaren per donar-li renom a l’activitat cultural de la nostra ciutat. des de la regidoria s’està treballant incansablement per a que Xàtiva recupere el prestigi cultural i ser capdavantera davant altres ciutats de característiques semblants”.

El jurat es va reunir dijous i va estar presidit pel regidor de Cultura. També hi va formar part el president del Rotary Club, Federico Juesas. Tots ells decidiren entre les 113 obres presentades, procedents d’artistes de diferents ciutats espanyoles, així com d’altres 14 països com ara Albània, Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Brasil, Bulgària, França, Indonèsia, Itàlia, Letònia, Polònia, Rússia i Ucraïna.

La Biennal compta amb un únic premi dotat amb 4.500 euros. L’obra guanyadora passarà a formar part del patrimoni artístic de la ciutat. L’Ajuntament realitzarà una exposició a la Casa de Cultura amb les obres seleccionades, del 20 de novembre al 15 de desembre. També s’editarà un catàleg amb aquests gravats.

 

Jordi Estellés, regidor de Cultura

“Amb aquestes iniciatives Xàtiva va tenint un renom cultural arreu del món”

L’Ajuntament de Xàtiva segueix apostant per la Biennal Internacional de Gravat Josep de Ribera, un concurs que traspassa les fronteres d’Espanya, ja que teniu més d’un centenar d’obres d’art de tot arreu del món, com ho valoreu?

Aquest any hem tingut un gran èxit de participació, moltíssimes obres de grans artistes amb renom i el que volem és donar-li a aquesta biennal el rellançament que li correspon. Hem acordat amb un jurat de prestigi com és Toni Miró, Manolo Boix i Artur Heras, que són artistes de gran importància a la nostra terra i que s’han unit per a aquesta cita, la més important a nivell cultural de la ciutat de Xàtiva.

Quina importància té seguir mantenint en el calendari cultural aquest tipus d’iniciatives?

La intenció és que la Biennal de Gravat tinga renom internacional, en espais culturals com puga ser a França, Argentina, Rússia… Tenim obres de diversos països i el que intentem és seguir fent aquest treball per a que aquesta iniciativa traspasse fronteres i arribe on més lluny millor.

Què pots destacar de l’edició d’aquest any?

Com he dit abans, el jurat. Ha estat format per persones amb gran prestigi al món de la cultura, ells són el motor artístic que en un moment donat van fer grans aportacions al món cultural i artístic al País Valencià. Destaque la cordialitat, el treball que han lliurat, estar presents aquest esdeveniment per primera vegada… Els he conegut personalment i de manera professional, he vist de ben a prop els seus treballs i han demostrat que estan a disposició de l’Ajuntament i de la ciutat per a totes les qüestions que necessitem i açò és una gran satisfacció i una gran tranquil·litat en aquesta nova etapa de govern.

La ciutadania de Xàtiva i de la comarca podrà gaudir de totes les obres a l’exposició de la casa de la cultura que tindrà lloc durant el mes de novembre.

Sí, tindrà lloc del 20 de novembre al 15 de desembre. Ens agradaria exposar totes les obres, però com ja sabem l’espai és limitat, aleshores s’ha fet una selecció a criteri del jurat per què el major nombre d’obres puguen exposar-se a la Casa de la Cultura i donar-li el valor que correspon a aquest espai cultural.

Es podrà gaudir d’obres de gran qualitat, atractiu més que suficient per convidar als lectors a visitar la mostra.

Així és, ha estat molt difícil seleccionar les obres degut a l’altíssima qualitat de les mateixes, i més encara lliurar el premi a un guanyador. Sols convidar a la gent a que participe, a que la ciutadania puga acudir a veure i gaudir d’aquestes exposicions, i donar-li un any més el prestigi a la nostra ciutat que va tenint renom arreu del món en l’àmbit cultural.

Ara sols queda començar a treballar per a la propera Biennal de Pintura que tindrà lloc l’any que ve.

Sí, la qüestió és no parar… La nostra ciutat té un magnífic potencial cultural, tenim als artistes, tenim els espais, contem amb les persones adequades per a que tot això continue endavant i per tant tenim que aprofitar aquest context ideal per a que tot açò del que parlem puga rellançar-se. Anem a intentar que la cultura torne a ser el prestigi de la nostra ciutat.

 

 

Federico Juesas, president del Club Rotary Xàtiva

“Hem de sentir-nos orgullosos que un concurs amb aquest nivell continue viu a Xàtiva any rere any”

Un any més el Club Rotary de Xàtiva aposta per oferir la Biennal de Gravat del José de Ribera, com valoreu donar continuïtat a un certamen com aquest?

Portem ja unes quantes edicions col·laborant amb l’Ajuntament en aquesta proposta i la veritat estem molt contents i satisfets amb els resultats. La nostra intenció és continuar col·laborant durant els propers anys.

Què destacaries de l’edició d’aquest any?

Jo no sóc cap expert en la matèria, però si que vaig poder comprovar en la deliberació del jurat, per la dificultat que tingueren els especialistes en art per seleccionar els millors gravats,  que el nivell era altíssim. A més hi havia obres de països tan exòtics com Tailàndia. Es tracta d’una Biennal de renom a nivell mundial.

Aleshores serveix per a situar el nom de la ciutat de Xàtiva a nivell mundial en el món de l’art.

Efectivament, a nivell nacional crec entendre que el segon en importància és aquest, la Biennal del José de Ribera, i pel que estic observant el nivell d’obres dels països de procedència no sols a nivell europeu, ja que tenim gravats d’Àsia, Amèrica del Sud… és a dir, que ja tenim la sensació que ens estem movent-nos al nivell més elevat.

I quina és l’aportació que brinda el Club Rotary de Xàtiva a aquest concurs? L’Ajuntament de Xàtiva l’organitza i nosaltres, els Rotarys, el patrocinem. La nostra aportació és econòmica a nivell del premi, no el total, però sí una part del premi i també estem per a qualsevol altra necessitat que des del Consistori ens facen saber. Tractem per tots els mitjos possibles intentar ajudar perquè tot isca el millor possible.

En uns dies estaran totes les obres exposades en la casa de la cultura.  Per què recomana a tots els veïns de Xàtiva, i també de la zona, que s’acosten a visitar l’exposició?

En primer lloc perquè hem de sentir-nos orgullosos que un concurs amb aquest nivell continue viu any rere any i, en segon lloc, perquè tots aprendrem un poc més d’aquest art i rebrem una dosis de cultura visitant l’exposició.

Ara ja amb les vistes posades a la Biennal de Pintura.

Sí clar, encara que eixa tasca li correspon al proper president del Rotary, ja que al nostre Club la durada de la presidència dura un any.