Representació de la Costera en el certamen de bandes més important del món

  • La Canalense i la Nova ultimen els preparatius per competir en el Certamen Internacional de València

Les bandes de Canals i Xàtiva, l’Associació Musical Canalense i la Música Nova, respectivament, competiran dissabte que ve a la mateixa secció, la primera del Certamen Internacional de Bandes de València. Les dues actuaran a la sessió de vesprada, des de les cinc, al Palau de la Música. Ambdues interpretaran l’obra obligada imposada pel certamen per a aquesta secció, “Andalusia, suite n º 2”, de José Susi López. Al matí, des de les 11.00h, en aquest mateix escenari actuaran les bandes de la Societat Musical “Santa Cecília” de Requena i la Unió Artístic Musical de Montroi. A la vesprada, sota la direcció de José Martínez Colomina, obrirà la sessió la banda de Canals interpretant el pasdoble “A la meua mare” de Roque Baños i com a obra lliure “Dance Movements” de Philip Sparke. A continuació pujarà a l’escenari la banda de Xàtiva amb la direcció de David Penadés que obrirà amb el pasdoble “Societat Musical” La Nova “de Xàtiva” del propi David Penadés Fasanar i que tancarà amb l’obra lliure “Asgard” del compositor enguerino Teo Aparicio Barberán. Tancarà la fase competitiva d’aquesta secció la Sinfonisches Blasorchester Süd-West. de Mainz, Alemanya. Com convidada, fora de concurs, actuarà la Banda Simfònica de la FSMCV.

El Certamen de Bandes de Música Ciutat de València va néixer a punt de finalitzar el segle XIX. El 1886 el llavors alcalde de la ciutat, Manuel Sapiña Rico, afavorit pel regidor de Festes, José Soriano Plassent, van decidir crear un “Concurs Musical” destinat a les bandes valencianes.

El Certamen ha aconseguit mantenir la seva pròpia personalitat des del principi, tot i que per imperatiu dels temps, s’han anat introduint sovint novetats dirigides a incentivar la sana competència entre les bandes participants, fet que suposa una de les claus del seu èxit. En 1888 el concurs distingia entre bandes civils i militars. Un primer premi d’aquella època estava dotat amb la llavors gens menyspreable quantitat de 1.200 pessetes. El 1895, però, es va decidir crear una secció dins del Certamen reservada a agrupacions bandístiques estrangeres. Posteriorment, el 1902, l’Ajuntament de València organitza dues noves seccions: una de caràcter regional i una altra, destinada a l’àmbit nacional. La internacionalització del concurs es convertiria ja a finals del segle XIX.

A la dècada dels anys 40 es viu una etapa de rellançament del Certamen. En 1944 augmenta la dotació dels premis en metàl· ic, el que va comportar un increment en el nombre de bandes participants.

En 1977 les bandes estrangeres tornaren a concursar en el certamen. Des de llavors, el Certamen de València és la cita estival obligada per a les bandes. De la mà del regidor de Festes i Cultura Popular, Alfonso Grau Alonso, va sorgir l’any 1997 la idea d’encarregar als millors compositors del moment, tant valencians com a nivell nacional, la composició d’obres obligades per a ser estrenades expressament durant el Certamen i que, amb posterioritat, passen a formar part del repertori musical de les bandes de la Comunitat Valenciana.