“La cançó d’autor està en un bon moment de salut”

Aquesta nit, a partir de les 22 hores, comença la bateria de dobles concerts del Festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor, i que enguany s’estrena amb Pau Alabajos i Alidé Sans, però que portarà també a Alessio Arena, Gem, Eva Dènia, Meritxell Gené, Lu Rois i Joan Miquel Oliver a les sales del Gran Teatre de Xàtiva, al llarg d’un mes de programació. Aquesta setmana hem parlat amb Alabajos, qui portarà el seu “Ciutat a cau d’orella”, un homenatge musicat al poeta Vicent Andrés Estellés, que tot just ha començat a circular per les sales valencianes i que ja ha rebut aplaudiments de la crítica per la seua sensibilitat i dolcesa. D’altra banda, l’aranesa Alidé Sans presentarà “Henerècla”. La jornada de presentació del Festival Música i Lletra es va celebrar dissabte passat co-organitzada amb la Muixeranga de Xàtiva i va incloure la II trobada de Muixerangues, la final del MiL Descobreix i un concert gratuït de la banda de rock amb ànima d’autor El Diluvi. Més de 700 persones es van apropar a la festa al Jardí de la Pau al llarg de la jornada.

 

Com valores la iniciativa de donar protagonisme a la cançó d’autor amb el Festival Música i Lletra?

Em sembla molt interessant que es done veu a les propostes més punteres i que posen en el seu missatge i la seua lletra la part més important de la seua creació. La programació, a més, té un component de transversalitat, amb una presència d’artistes femenines molt important. S’està predicant amb l’exemple i sols cal veure el cartell per adonar-se que es tracta d’una programació totalment paritària i molt democràtica.

En quin moment es troba el gènere de la cançó d’autor?

Pense que en un bon moment de salut. Cada vegada hi ha més propostes, s’intenta experimentar, hi ha un cert mestissatge de gèneres, com pot ser el pop rock, el folk o la música electrònica, i es vol anar més enllà de les propostes més tradicionals. La cançó d’autor, ara mateix, ja no és sols el cantant i la seua guitarra, sinó que hi ha un ventall d’artistes molt importants amb diferents registres.

Què et suposa tocar aquest dissabte a la ciutat de Xàtiva?

Xàtiva és la capital de la cançó d’autor. No sé que tenen les fonts de Xàtiva que donen una aigua que té alguna cosa especial que ha propiciat aquesta xamba còsmica d’oferir cantants com Raimon, Feliu Ventura, Pep Gimeno “Botifarra”… És una ciutat molt emblemàtica i poder, a més, actuar al Gran Teatre, que és una instal·lació de les més punteres del País Valencià, i al marc d’aquest festival, és tot un privilegi i un honor.

Arribes a la ciutat per presentar el teu darrer treball: “Ciutat a cau d’orella”. Quina acollida està tenint?

Estem molt contents ja que, amb aquest disc, estem oferint una proposta un tant diferent al que havíem fet fins ara. És la primera vegada que musique 12 poemes, convertint-los en 12 cançons. A la gent li està agradant moltíssim i no parem de treballar. De fet, ja tenim confirmades actuacions pràcticament fins al mes de novembre i no estem parant cap cap de setmana en torreta… Pense que açò és la millor notícia i aquest nou projecte està agradant i arribant al públic. No hi ha res millor que li puga ocórrer a un músic que es reconega tot l’esforç realitzat els últims mesos.

Per què recomanaries als nostres lectors a gaudir d’aquest festival i recolzar la cançó d’autor?

Pense que aquest festival és una porta oberta a pensar, a que la gent puga gaudir d’unes propostes musicals que van més enllà de l’oci, més emmarcades en la cultura i on es pot promoure la consciència crítica. Els espectadors van a gaudir de propostes d’una altíssima qualitat i tot açò en una de les ciutats més boniques del País Valencià, convertint-se en tot un atractiu turístic i cultural.