La Casa de la Cultura de Xàtiva celebra el XXV aniversari de la seua inauguració

  • El regidor Jordi Estellés afirma que “la recuperació del palau Mahiques-Sanç va suposar dotar a la ciutat d’una infraestructura cultural com mai havia tingut”

El proper dissabte 28 de novembre, la Casa de Cultura de Xàtiva celebra les seues noces d’argent. Dissabte s’acompliran 25 anys des que el president de la Generalitat Valenciana en aquella data, Joan Lerma, inaugurara unes instal·lacions que, amb el pas del temps, han esdevingut el cor de l’activitat cultural de la ciutat. El 28 de novembre de 1990 culminava el projecte de restauració de l’antic palau Mahiques-Sanç, dut a terme per l’equip d’arquitectes Vetges tu i Mediterrània. Va ser aquell un punt d’inflexió en l’activitat cultural de la capital de La Costera. Aleshores era alcalde Miquel Calabuig i Marià González ocupava la regidoria de Cultura.

L’actual regidor Jordi Estellés creu que “la recuperació del palau Mahiques-Sanç com a Casa de Cultura va suposar dotar a la ciutat d’una infraestructura cultural com mai havia tingut. A partir d’aquell moment, es va multiplicar l’activitat, convertint-se aquest centre en focus de cultura per al poble. Em sembla oportú commemorar l’esdeveniment i posar en valor tot el que ha suposat per a la nostra ciutat”. El regidor ha avançat que la Delegació de Cultura treballa en una programació d’actes públics per a celebrar l’efemèride. De moment, dissabte es projectarà un àudio visual i s’obrirà una exposició on es podran contemplar imatges del procés de restauració i d’alguns moments destacats de la trajectòria d’aquest servei públic.

En el moment de la seua apertura, la Casa de Cultura ocupava únicament l’actual edifici del carrer Montcada. Comptava amb diverses sales d’exposicions, usos diversos, sala de conferències, sala de juntes i saló d’actes. La biblioteca ocupava l’entresòl, el primer i el segon pis, traslladant-se a la seua ubicació actual en 2002.

La construcció del palau Mahiques-Sanç data del segle XVII. A l’any 1915, després d’haver estat adquirit pel Casino Setabense, se li va afegir un cos posterior, amb la façana que recau al pati actual. Aquest edifici va quedar sense ús en 1970, al construir-se un altre de nou en l’Albereda. En 1984, la junta del Círculo Setabense va vendre a l’Ajuntament l’antic palau, el pati i una part de l’edifici de l’Albereda. Inmediatament, l’Ajuntament va iniciar els treballs de restauració que finalitzaren sis anys després.