La Ciutat de l’Esport de Xàtiva compleix tres anys

La Ciutat de l’Esport de Xàtiva es tracta d’una gran instal·lació esportiva amb una superfície 136.000 m2 polivalents per a diferents modalitats esportives. Un espai que fusiona l’esport amb l’atractiu paisatgístic, amb una qualitat que ha despertat moltes expectatives entre els esportistes i ciutadans de Xàtiva i la comarca.

10Segons les xifres enregistrades, es superen les 100.000 entrades anuals, sent 9.000 les persones que al mes utilitzen la Ciutat de l’Esport.

Des de la seua inauguració, al març del 2011, fins al dia de hui s’han emès 7.741 targetes de socis, aquesta quantitat indica l’activitat que ha tingut i té aquesta instal·lació. La quantitat total són 802 socis al que cal sumar-li els 1.166 dels clubs federats, més de 2.000 usuaris que tenen targeta d’accés a aquest recinte.

La utilització de les instal·lacions de la ciutat de l’esport, es realitza de tres formes: activitats municipals, clubs esportius i particulars. A més, es considera que es poden incloure noves activitats esportives per a satisfer encara més les expectatives de la població, gràcies al Pla de Dinamització que disposa aquest recinte.

8L’objectiu d’aquest Pla és dinamitzar els espais de la Ciutat de l’Esport, fomentant i desenvolupant activitats esportives i projectant-la com un referent de relació social esportiu. D’altra banda, es complementa l’oferta esportiva municipal, s’orienta en tècniques esportives i s’ofereixen alternatives d’oci saludable, permetent el conèixer altres esports per a tots els col·lectius. Tot açò amb un horari de dilluns a divendres de 7 a 22 hores i caps de setmana de 7 a 21 hores.

 

Yolanda Sipan, regidora d’Esports i Salut

“Complim tres anys en els que estem al servei de la ciutadania, amb un equip que es preocupa per garantir les millors condicions”

Perquè es va decidir, fa ara tres anys, en realitzar aquesta inversió per que la Ciutat de l’Esport fora una realitat?

Yolanda Sipan entrevistaQuan elaborem el projecte d’una infraestructura tan important com aquesta, sempre es pensa en millorar les instal·lacions. El nostre objectiu era aquest, oferir a la ciutat unes millors zones esportives i crear un recurs estructural viu. Estem parlant d’una àrea molt gran, amb un recurs paisatgístic increïble, ja que la visió de la ciutat des d’ací és impressionant. Hem creat un lloc on practicar esport dignament.

Quin balanç fa d’aquest temps?

La Ciutat de l’Esport ha marcat un abans i un després en la vida esportiva de Xàtiva. Sobretot, a nivell estructural, ha millorat el dia a dia de molts esports, com és el cas de l’atletisme. Hi ha una causa-efecte abismal, ja que hem vist com s’ha apuntat moltíssima gent a aquestes escoles i com s’ha progressat amb una pedrera molt important. L’atletisme local ha aconseguit molts èxits arran d’aquesta Ciutat de l’Esport, acollint competicions provincials, autonòmiques i estatals. D’altra banda, tenim l’orgull de que l’esport adaptat té cabuda i ha pogut organitzar també diverses competicions en la nostra ciutat.

A més de l’atletisme, s’ha donat un impuls a moltes més modalitats esportives.

Sí, ja que els dos equips de futbol base de Xàtiva sumen una pedrera de 500 xiquets que poden jugar en els camps de futbol que disposem. Abans açò era impensable. També hem acollit la Lliga de Futbol 7, amb 200 esportistes amateurs apuntats. D’altra banda, al ciutadà individual, que no està federat, també li hem donat l’oportunitat de gaudir de l’esport com pàdel, tennis,  bàsquet, circuit de footing de 2 quilòmetres, gimnàs… Xàtiva té ara un espai esportiu on fomentar la cultura de la forma física. També comptem amb un pla de dinamització, gràcies al que realitzem activitats com zumba, spinning, aquagym… Un ampli ventall que abans no oferíem.

Parlant del gimnàs, una de les zones més visitades, s’ha aconseguit crear també un espai d’encontre social.

10Però no sols en el gimnàs, sinó en tot el conjunt, hem creat un espai de reunió i de conèixer gent. Parlar del gimnàs és parlar d’una zona de 300 m2, obert amb unes vistes impressionants, fora d’estar tancats en quatre parets com en altres llocs. Aquesta instal·lació rep 600 persones al mes i volem seguir potenciant-lo. Per açò, al juliol i agost anem a disposar d’una monitorització en control, vigilància i assessorament tècnic, amb un monitor que es suma a l’encarregat de la supervisió i del manteniment diari de la instal·lació.

En les últimes setmanes han aparegut algunes crítiques a aquest manteniment.

Parlem d’un ús molt elevat, 9.000 persones al mes venen a la Ciutat de l’Esport. Com he dit abans, és una instal·lació viva i hi ha que mantenir-la. Vull destacar el treball dels encarregats d’aquesta tasca: podant, pintant, cuidant l’herba, netejant els vestidors… Volem sempre millorar i disposem de mitjans com ‘L’alcalde a un clic’, una bústia de suggeriments i una pagina web, on estem oberts a la ciutadania per què ens aporte millores. Jo, personalment, també em reunisc periòdicament amb els responsables per conèixer de primera mà el que necessiten. Complim tres anys en els que estem al servei de la ciutadania, amb un equip que es preocupa per garantir les millors condicions.

Aquestes instal·lacions s’han convertit en un referent comarcal i, podríem dir, que és la Ciutat de l’Esport de la Costera.

Així és, ja que ve molta gent dels pobles del voltant. Açò és un reclam i fins ací ha vingut gent de tots els punts d’Espanya a competir. Hem creat un focus que permet portar a gent a conèixer Xàtiva, els seus comerços, el seu patrimoni, ja que qui ve de fora sol passar el dia ací.

IMG_20140627_125412I per a la gent que encara no coneix aquestes instal·lacions, com poden ser els nostres lectors de diversos punts de la comarca, perquè els recomanaria vindre a gaudir d’elles?

Per què disposem d’unes tarifes socials i econòmiques per bonificar la vida sana i l’esport als jubilats i pensionistes, als estudiants, als més joves, a les famílies nombroses… Volem convidar a la gent a practicar esport, a que gaudisquen de l’activitat física en les millors instal·lacions que tenen al seu abast.