La consellera Isabel Bonig inaugura l’Ecoparc Xàtiva

• Aquesta instal·lació, que dóna servei a més de 42.000 ciutadans de 12 localitats, ha suposat una inversió de més de 600.000 per part de COR

El Consorci per a la Gestió de Residus en col·laboració amb l’Ajuntament de Xàtiva, va posar en marxa fa uns dies el nou espai de recollida selectiva de residus, Ecoparc Xàtiva, que ha suposat una inversió de 590.000 euros per part d’aquest ens. La instal·lació va ser inaugurada oficialment el passat dilluns per la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, acte en el que també va estar present Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva, i Vicent Parra, president de COR.

IMG_3150L’Ecoparc Xàtiva té com a objectiu oferir als ciutadans un nou punt per a dipositar residus d’origen domiciliari que no poden tirar-se al contenidor de residus urbans ni als contenidors verds, blaus o grocs. Es tracta d’una instal·lació que s’ha dissenyat per a donar servei a un total de 42.759 habitants de la ciutat de Xàtiva i les localitats de Barxeta, Cerdà, el Genovés, Granja de la Costera, Llanera de Ranes, Lloc Nou D’En Fenollet, la Llosa de Ranes, Novetlè, Rotglà i Corberà, Torrella, i Vallés.

Per al president de COR “l’Ecoparc Xàtiva és un exemple a seguir en la futura xarxa d’ecoparcs del Consorci. El nostre objectiu és oferir solucions al problema del fem que siguen sostenibles i que tinguen el menor cost possible per als ciutadans”. A més va afegir que, “COR va a desenvolupar campanyes que incentiven el reciclatge i l’ús d’aquest recinte, de manera que els ciutadans puguen comprovar que com més reciclen menys paguen.” Segons els responsables de COR, “l’existència d’aquests espais, juntament amb una correcta conscienciació ambiental, eviten l’aparició d’abocaments incontrolats de residus, minimitzant l’impacte sobre el medi ambient i ajudant a eliminar abocadors il·legals”.

IMG_3153Obert de dilluns a diumenge

L’Ecoparc, que roman obert de dilluns a divendres de 10 a 14 hores i de 16 a 18 hores, fent sols horari de matí el cap de setmana, està situat en el polígon industrial La Vila de Xàtiva, al costat de la Ciutat de l’Esport. Compta amb una superfície de més de 4.300 m2 i tretze grans contenidors (11 de 26 m3 i 2 de 18 m3) en els quals el ciutadà pot dipositar els residus de gran grandària, restes de poda i altres deixalles no admeses en els contenidors habituals. A més, també compta amb un dipòsit tancat en el qual s’allotjaran els residus mercurials procedents de les piles i bateries, residus d’aparells electrònics i elèctrics i residus perillosos d’origen domiciliari com a olis usats. Cal destacar que la instal·lació incorpora altres elements sostenibles com la coberta de plaques solars o zones verdes per a millorar la qualitat ambiental de l’entorn.

IMG_3165La ubicació de l’Ecoparc Xàtiva en el polígon de la Vila respon tant a criteris d’accessibilitat per als veïns de Xàtiva i els municipis de la seua àrea d’influència com a criteris ambientals perquè les seues activitats no interferisquen amb el casc urbà. Així, està disposat en dues cotes o zones diferenciades. La part baixa, situada al nivell del carrer, alberga els contenidors de gran grandària. La part elevada és una plataforma situada a 1,5 metres d’altura i té com a funció servir de moll de descàrrega. Aquest disseny facilita el dipòsit de residus per part dels usuaris i serveix per a separar la zona de circulació de vehicles particulars de la zona de maniobra dels vehicles de càrrega/descarrega.

 

Les frases

  • Isabel Bonig, consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient

“Es tracta del millor ecoparc que hem inaugurat per la seua funcionalitat, amplitud i acabats”

“Venint ací ajudem a cuidar el medi ambient ja que els residus són tractats i gestionats adequadament”

  • Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva

IMG_3185“La inversió ha sigut molt gran, i hem realitzat una aposta per tenir unes instal·lacions referent per molts anys. És una obra extraordinària i molt digna, situant-nos en primera línea”

“Volem que la gent estiga preocupà per el medi ambient, i que aquest tema siga un referent per a tots en el nostre dia a dia”

  • Vicent Parra, president de COR

“És una instal·lació modèlica i un referent en la nostra comarca. Es tracta del millor ecoparc que hi ha hui per hui en la nostra Comunitat”

“El que s’intenta fer amb aquestes espais és conscienciar als ciutadans per què reciclen. El tema del fem és un tema de tots, no té que ser un tema polític”