Justícia tria l’antiga fàbrica de Bernabeu per ubicar el nou Palau de Justícia d’Ontinyent

  • Jorge Rodríguez i Gabriela Bravo van pactar en maig que l’Ajuntament comprarà la nau amb fons propis i executarà la rehabilitació amb el finançament de la Conselleria

Ontinyent tindrà nou Palau de Justícia al barri del Llombo. La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques finançarà a tal efecte la rehabilitació de l’antiga fàbrica de Bernabeu, que serà prèviament adquirida per part de l’Ajuntament, qui també executarà les obres sobre l’edifici seguint el model del pla “Edificant” de la Conselleria d’Educació.

Els informes tècnics d’idoneïtat emesos per la Conselleria han donat llum verda a un acord al que van arribar el passat mes de maig l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, i la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, al qual també es contempla que, una volta finalitze aquest procés l’administració autonòmica estudiarà la cessió de les instal·lacions del vell Palau al consistori.

La primera tinent d’alcalde, Rebeca Torró, acudia aquesta setmana a València a la presentació del Pla d’Infraestructures Judicials de la Conselleria de Justícia, amb una inversió global de 200 milions d’euros fins a 2021 a tota la Comunitat Valenciana. Un Pla on es contempla l’actuació prevista a Ontinyent, que Torró destacava com “una demanda històrica que finalment va a ser atesa, després d’un intens treball per part de l’alcalde i el Govern d’Ontinyent per buscar la fórmula que permetera arribar a un acord amb la Conselleria per a fer-ho possible”, manifestava.

En la reunió mantinguda en maig Jorge Rodríguez i la Consellera Bravo on es va anunciar el trasllat temporal del jutjat nº3 als baixos dels números 4 i i 6 de l’avinguda Compte de Torrefiel, es va incidir per part de l’alcalde en la necessitat de comptar amb un nou Palau de Justícia per a la ciutat. En l’encontre, on van estar presents també el regidor de Territori Jaime Peris i tècnics de la Conselleria, es va plantejar l’antiga fàbrica de Bernabeu com a possible ubicació, procedint-se posteriorment a la visita a les instal·lacions per part dels tècnics autonòmics, que ara han emès els pertinents informes de manera favorable tant des de la vessant tècnica com funcional.

Segons constata l’informe tècnic de valoració de la idoneïtat com a seu judicial de l’immoble situat al nº15 de l’Avinguda del Llombo, aquest espai compta amb una superfície disponible de 2.295 m², 176 m² més que la suma de les quatre seus judicials amb que es compta ara: l’Edifici de l’Avinguda Compte de Torrefiel nº2 (755m²); l’edifici en Padre Fernando Alcina nº2 (699 m²); la planta baixa en Compte de Torrefiel nº3 (455 m²) i la planta baixa també als nº4 i 6 de Compte de Torrefiel, en fase d’obres de rehabilitació per ubicar temporalment el jutjat nº3, que s’ocupa dels casos de violència de gènere.

L’edifici, situat a 450 metres de l’actual Palau de Justícia, és una construcció aïllada que compta amb dues plantes i quatre facanes a parcel·la que permeten unes condicions òptimes d’enllumenat natural i ventilació de les estàncies, unes característiques que també afavoreixen la distribució dels espais, optimitzant recorreguts i zones comunes. La construcció es troba en una parcel·la tancada amb un únic accés des del carrer Rafael Sanchis Seguí.

A l’informe de la Conselleria també es fa referència a l’informe urbanístic previ emès per l’Ajuntament, on es constata entre altres coses que l’edifici és compatible amb l’ús dotacional, que es compta amb una dotació d’estacionaments pròpia, o que el tractament dels espais lliures serà per enjardinat i lliure edificació compatible amb estacionament. Igualment, en l’informe autonòmic es planteja que en previsió a futures necessitats, es deurà instar a l’Ajuntament a fer una modificació puntual del PGOU per dotar a la parcel·la de major edificabilitat i paràmetres urbanístics adequats per a l’ús dotacional administratiu.

Ara, amb els informes favorables i la inclusió de l’actuació en el Pla d’Infraestructures Judicials de la Conselleria, el següent pas serà l’inici dels tràmits formals per a la compra de l’edifici per part de l’Ajuntament.

 

Rebeca Torró lamenta que al PP li sàpia mal que Ontinyent vaja a tenir nous jutjats

La primera tinent d’alcalde d’Ontinyent, Rebeca Torró, ha lamentat l’actitud “rabiosa i irresponsable” del Partit Popular al voltant de l’anunci de que la ciutat tindrà un nou Palau de Justícia ubicat en l’antiga fàbrica de Bernabéu, al barri del Llombo.

Torró ha lamentat que els populars “en una demostració de la seua feblesa com a oposició, vulguen crear dubtes sobre gestions que són ben sòlides i amb resultats demostrables”. En aquest sentit, ha destacat que l’informe d’idoneïtat emès per la Conselleria de Justícia (adjunt amb la nota de premsa) “els tapa la boca al seu intent d’intoxicar”. A més a més, assenyala, “menteixen quan diuen que haurem d’avançar els diners de la reforma de la fàbrica perquè no és cert: Serà la Conselleria de Justícia qui ho avance, no com van fer ells quan governaven amb les butaques de l’Echegaray, el cost de les quals ha tardat anys en abonar-se a l’Ajuntament”.

Rebeca Torró que acudia ahir a València a la presentació del Pla d’Infraestructures Judicials de la Conselleria de Justícia, i tenia ocasió de parlar al respecte d’Ontinyent amb la Consellera Gabriela Bravo, posava de relleu que aquest Pla “inclou ben clarament Ontinyent com a remodelació, una remodelació que es farà sobre un edifici que efectivament ha d’adquirir l’Ajuntament, però a un preu irrisori per al bot de qualitat que suposarà per als serveis judicials a la ciutat, una quantitat que a més va a ser molt menor a la subvenció que rebrem”, avançava. L’Ajuntament ja té un principi d’acord amb la propietat de l’edifici i ha iniciat ja l’expedient d’adquisició.

La primera tinent d’alcalde destacava que sentar les bases per comptar amb el llargament reclamat nou Palau de Justícia “no ha estat gens fàcil, i ha requerit de molt d’esforç i treball per part de l’alcalde i el Govern d’Ontinyent. És altra demanda històrica que requereix de moltes gestions però que va a fer-se realitat, com l’Hospital, la millora dels accessos incloent el nou per l’Avinguda de Torrefiel, el Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana, l’ampliació del Campus i les titulacions universitàries i tantes altres qüestions que de la mà del Govern de Jorge Rodríguez estan fent-se realitat. Nosaltres no venem fum i maquetes com feien altres”, concloïa Rebeca Torró.