La Cova Negra de Xàtiva, noves troballes d’important valor

  • Els treballs al jaciment xativí han permès el descobriment d’un fragment parietal d’un adult, un fragment cranial infantil i una premolar infantil
  • Villaverde, director de les excavacions: “L’estudi d’aquestes restes servirà per fer una valoració més ajustada del comportament i expressió simbòlica d’aquests homínids”

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha anunciat aquesta setmana a la presentació de les noves restes fòssils de neandertals trobats al jaciment paleolític de la Cova Negra de Xàtiva, que el consistori de la capital de la Costera i la Diputació de València abonaran i impulsaran la millora i ampliació d’aquesta investigació.

foto 2En aquest sentit, Rus ha informat que els treballs realitzats per un equip d’arqueòlegs dirigit pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat de València, Valentín Villaverde, són ”molt importants” ja que ”donaran resposta a moltes preguntes encara existents al voltant de la vida que es va establir en aquesta zona de Xàtiva durant 80.000 anys”. Els treballs han permès el descobriment d’un fragment parietal d’un adult, un fragment cranial infantil i una premolar infantil. El president provincial ha comentat també que Xàtiva va a traspassar el Museu de l’Almodí a un espai cultural de 2.000 metres quadrats, que s’inaugurarà en els mesos de febrer o març. “Gran part de les restes trobades”, assevera Rus,”es troben al Museu de Prehistòria de la Diputació de València”. Concretament, en l’actualitat, aquest espai cultural de la Beneficència acull 25 restes òssies, es creu que pertanyen a almenys set individus, entre els quals hi ha un adult, un adult més jove, un adolescent, tres xiquets d’entre cinc i vuit anys i un xiquet no deslletat.

El president provincial ha fet aquestes declaracions durant l’acte celebrat al Rectorat de la Universitat de València amb motiu de la finalització de l’última campanya d’excavacions duta a terme en aquest enclavament de la Costera. La presentació ha comptat també amb el vicerector d’Investigació i Política Científica, Pedro Carrasco, professor Valentín Villaverde i l’arqueòleg municipal de Xàtiva, Àngel Velasco.

IMG_2475Per la seua banda, Villaverde ha agraït a la Diputació de València la seua col·laboració i ha comentat que aquests treballs ”requereixen molt equip i, sobretot, de tenir confiança de futur”. “Conèixer per endavant la predisposició de la Diputació per donar suport a aquesta línia de treball m’omple d’orgull”, ha apuntat el catedràtic, que també ha assenyalat que l’estudi d’aquestes restes”servirà per fer una valoració més ajustada del comportament i expressió simbòlica de aquests homínids”. D’altra banda, el director de les excavacions ha informat que el següent pas de l’equip d’investigació serà ”ampliar la superfície excavada i documentar els nivells inferiors del jaciment, que són els que menys coneixem i els que probablement, menys es dominen a la península”. Així mateix, elaboraran un estudi detallat de les troballes per determinar ”per si algun d’ells permet descobrir l’existència de nous individus”, apunta. En aquest sentit, afirma que aquest treball”servirà per comparar els comportaments dels neandertals més antics documentats a Bolomor i dels més recents de Cova Negra en els estrats superiors”.

RECORDA EL NOSTRE ESPECIAL SOBRE AQUEST PROJECTE