La Diputació oferirà ajuda directa als municipis afectats pels incendis

  • L’aportació econòmica als 15 municipis afectats està enfocada a la redacció dels plans d’estimació de danys, per a poder accedir després a les ajudes de la Generalitat
  • La Corporació provincial ha invertit enguany més de 46 milions d’euros en prevenció i extinció d’incendis, segons ha apuntat el president, Jorge Rodríguez

La Diputació de València s’ha compromès a oferir ajuda econòmica als municipis afectats pels incendis de la passada setmana a Bolbaite, Carcaixent, Benifairó i Terrateig, destinada a elaborar els plans d’estimació de danys i necessitats per a pal·liar les conseqüències de les més de 2.800 hectàrees de massa forestal arrasades. D’aquesta forma, i segons ha manifestat el president, Jorge Rodríguez, “la Diputació no deixarà només a cap municipi” en aquest requisit previ per a poder accedir a les ajudes de la Generalitat, amb la finalitat de reforestar les zones afectades pel foc.

La Generalitat farà públic el decret que obrirà un marc perquè cada ajuntament informe detalladament de la superfície afectada en el seu terme, els danys causats pel foc i les necessitats de cara a la futura reforestació. Aquesta estimació de les necessitats de cada municipi per a poder pal·liar els danys és imprescindible perquè la Generalitat puga concedir després les ajudes econòmiques oportunes. En aquesta fase prèvia a la concessió és on entra la Corporació provincial, que disposa en el seu pressupost de 700.000 euros per a Emergències.

La Diputació ha volgut mostrar la seua voluntat d’organitzar un equip tècnic que valore els danys patits pels 15 municipis afectats i que en termini de 30 dies aqueixa valoració estiga disponible per a continuar amb el full de ruta que estipula el decret marque entre les diferents administracions públiques. En paraules de Jorge Rodríguez, “la Diputació sempre està present en les muntanyes abans dels incendis en les tasques de prevenció, ha estat durant els incendis col·laborant en l’extinció al costat d’altres administracions i també estarà amb els municipis afectats per a tractar de minimitzar els danys”.

El president de la Corporació, que ha estat acompanyat en la reunió de Carcaixent amb els responsables de la Generalitat i els municipis afectats per la vicepresidenta, Mª Josep Amigó, i el diputat de Medi ambient, Josep Bort, ha lamentat la “mala sort d’haver hagut de fer front molt ràpid al repte dels incendis, a més a quatre simultàniament”. “El primer repte era apagar-los i garantir la seguretat de les persones”, ha continuat Rodríguez, que ha agraït el treball realitzat a tots els efectius que van participar en l’extinció dels incendis.

El president de la Diputació ha fet referència a aqueixa segona part que s’obri el dia després d’apagar el foc, quan “els alcaldes i alcaldesses senten la por davant els danys causats i poden arribar a sentir-se sols”. En aquest context, Jorge Rodríguez ha agraït al president de la Generalitat, Ximo Puig, la convocatòria d’aquesta reunió a Carcaixent per a abordar aqueixes ajudes als pobles afectats pels incendis, “no solament per a donar-los tot el suport moral, sinó també per a adoptar mesures d’ajuda concretes que servisquen per a revertir els danys”.

Rodríguez ha posat l’accent principalment en la tasca de silvicultura preventiva que realitzen els brigadistes de Divalterra, l’empresa pública de la Diputació, i ha destacat la inversió de més de 46 milions d’euros que la Corporació ha destinat enguany a la prevenció i extinció d’incendis. En concret, 16 milions per a les brigades i 30 milions per al Consorci Provincial de Bombers. “Continuarem en aquesta línia per a fer més efectiva la lluita contra els incendis”, ha conclòs el president de la Corporació provincial.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ha fet un repàs a les “condicions extremes que van confluir els dies dels incendis, en una època molt seca on s’estan donant temperatures molt altes”, la qual cosa ha provocat els focs que han arrasat més de 2.800 hectàrees de superfície forestal en la província. Mentre, el president del Consell, Ximo Puig, ha destacat la col·laboració entre administracions en la lluita contra el foc i ha garantit les ajudes als municipis afectats a través del decret que veurà la llum aquest dijous.

Per la seua banda, l’alcalde de Carcaixent i amfitrió de la reunió, Francesc Salom, ha assenyalat que els alcaldes dels municipis afectats han exposat les seues preocupacions als màxims responsables autonòmics i provincials, en la línia de “pal·liar els danys que s’han produït aquests dies i de prevenir nous incendis en el futur”.

Salom s’ha referit al cas concret de Carcaixent, on ha instat a “actuar amb urgència per a prevenir les conseqüències negatives que poden tenir les fortes pluges que sempre es produeixen a la tardor en aquesta zona”. L’alcalde de Carcaixent confia en l’actuació immediata de les institucions en els termes afectats pel foc i en què “les mesures anunciades no siguen només promeses i es convertisquen en realitats en les pròximes setmanes”.