“La Fira ha de ser un motor econòmic per a la ciutat”

Pel nostre estand començaren ahir a desfilar els principals protagonistes polítics del panorama valencià. Acompanyant a Miquel Lorente, portaveu del grup municipal Esquerra Unida a l’Ajuntament, va passar un matí per la Fira Ignasi Blanco, diputat d’aquesta formació. Ells ens explicaren el model de Fira que defèn Esquerra Unida.

Com ha estat aquest matí visitant Xàtiva?

Ignasi: Hem fet el típic esmorzar firer i hem estat parlant amb els nostres companys i companyes de la zona, coneguent les seues demandes i la Fira que ells desitjarien que tinguérem i passejant per l’Albereda. La ciutadania marca el camí d’una Fira més pròpia i més valenciana.

Supose que no serà la primera vegada que la visites.

I: No però feia ja temps que no em passava. Sóc d’Algemesí i vull agrair als meus companys aquesta invitació que m’està permetent gaudir d’aquest matí.

Com es veu la Fira de Xàtiva des de fora?

I: La Fira és la fita de l’estiu per a molts valencians i valencianes. Sabem que és la més antiga i tots la coneguem. Entenc que per a tots els xativins i xativines ha de ser un orgull. A mi m’agrada molt la gent al carrer, és el més bonic de les festes populars i veiem com l’Albereda està de gom a gom.

Canviaries alguna cosa?

I: Pense que si es possara més en valor la cultura pròpia de la ciutat, de València i del País Valencià encara tindria més atractiu. Hi ha que canviar el xip i no buscar el dur a un artista que podria cantar en qualsevol part del món i ajudar als nostres grups valencians, els productes de la terra i les tradicions que ens han fet ser com som.

Al fil d’aquestes paraules, com veu Miquel aquesta setmana?

Miquel: Els cinc dies de Fira suposen un enorme esforç econòmic per a l’Ajuntament de Xàtiva, en canvi la repercussió en l’economia de la ciutat és quasi testimonial. Cal rentabilitzar al màxim la despesa que suposa la Fira, aquest any més de 700.000 euros, i no ens podem contentar en què l’assistència als concerts haja estat major o menor.

Aleshores, Esquerra Unida ho veu com una oportunitat desaprofitada.

M: El repte consisteix en situar novament la Fira de Xàtiva dintre del circuit de les comarques centrals i de l’àrea metropolitana de València, amb una forta campanya de difusió i una redefinició dels propis objectius; perquè la gent vinga i puga conèixer el Reial de la Fira però també el nostre patrimoni turístic i el producte dels diferents sectors econòmics que ofereix Xàtiva i la comarca.

Quina és l’aposta de Fira d’EU?

M: Apostem per un treball en xarxa, durant tot l’any, amb tots els agents econòmics i socials on l’Ajuntament pose les bases perquè la Fira siga un dels seus motors econòmics. Sense oblidar els aspectes festius, però tenint ben present que ha de ser una cita anual amb la resta del País Valencià per donar a conèixer les nostres tradicions, però sobretot per exposar l’oferta de la ciutat i de la resta dels pobles de la comarca.

Després de 20 anys de govern de Rus, serà l’any que ve el moment d’una nova Fira?

M: Després de 20 anys enguany es tanca un model que ha tingut les seus llums i les seues ombres, però que no ha sabut resoldre molts dels reptes que es plantejaven com la participació, la dinamització econòmica, el compaginar tradició amb les noves demandes, aparcaments dissuasoris, austeritat en la despesa… En canvi, s’ha basat en la política dels grans i costosos espectacles, què junt a la resta del territori valencià han conformat l’anomalia democràtica d’uns ajuntaments basats en el clientelisme, les contractacions il·legals i el neopopulisme.

Com viu Miquel Lorente la festa?

M: La Fira és un camí de retrobaments ja que durant tot l’any hi ha molta gent a la que no veus, són molt els joves que han hagut de marxar perquè ací no hi ha feina i ara tornen. Açò és motiu d’alegria. Són dies per conviure amb amistat i somriures de tots els colors.