“La Fira té unes grandíssimes possibilitats i amb el canvi a la Generalitat garantim el nostre suport”

El passat 20 d’agost va ser el moment escollit pel Partit Socialista per dur a Xàtiva als seus màxims representants autonòmics i comarcals per gaudir de l’últim dia de Fira. Així, Ximo Puig, secretari general del PSPV i Xavier Simó, secretari comarcal, van visitar l’estand de L’Informador junt a Roger Cerdà, portaveu a l’Ajuntament de Xàtiva, i van mostrar les seues impressions sobre aquests dies festius.

Quin està sent el programa que esteu seguint per aquest matí a Xàtiva?

Puig: És un programa de convivència, sobretot, amb els companys del partit de la comarca i de Xàtiva, i també de contacte amb tots els ciutadans que visiten la Fira. És un dia de diàleg i d’esperança ja que nosaltres ens plantegem aquesta visita com la prèvia al que l’any que ve assolirem com la Fira del canvi polític.

Com veu Ximo Puig la Fira?

P: La Fira de Xàtiva té una gran potència perquè està basada en una tradició molt gran. Fa molts segles que existeix i quan escoltes a gent que es pensa que han inventat la Fira… Açò ve de molt abans.

Què li falta?

P: Pense que podria ser encara molt més potent. Es podria modernitzar i adaptar, i no ho dic tan sols per la pròpia actitud del govern local, sinó també per la pròpia Generalitat que està al marge d’aquest esdeveniment. Ací, a Xàtiva, s’està produint una iniciativa molt important, però a la Generalitat sols li importen ‘los grandes eventos’ totalment innecessaris i que no tenen res a veure amb nosaltres, quan dinant-li suport a allò més nostre suposaria un impuls al turisme, al comerç… en definitiva, al desenvolupament econòmic.

Cap on deuria d’evolucionar la Fira al 2015 amb un hipotètic canvi socialista a l’alcaldia de la ciutat i a la Generalitat?

P: Crec que qui té que decidir cap on hi ha que orientar la Fira són els ciutadans de Xàtiva. Evidentment cal avaluar el que s’està fent, els impactes que es podrien aconseguir i de quina manera es podria aprofitar no sols per un dies, sinó oferir-li més ressò i convertir-la en un motor per impulsar l’activitat econòmica. No es pot sempre fer el mateix i estar satisfets de fer sempre el mateix. La Fira té unes grandíssimes possibilitats i amb el canvi a la Generalitat Valenciana garantim el nostre suport.

L’altre dia comentàvem que més que la Fira de Xàtiva, es tracta de la Fira de la comarca. Com a representant socialista de la zona, què en pensa Xavier Simó?

Simó: Sense ningun dubte que estem en la festa de tota la comarca. Des de ben menuts hem vingut a gaudir amb els nostres pares, a firar-nos algun producte… Hui és un dia de festa, d’estar junt als nostres representants de la comarca i del partit i volem fer-ho any rere any. Hi ha un fet que és evident: l’any que ve tindrem a Roger com alcalde de Xàtiva i a Ximo com a president de la Generalitat, pel que la Fira suposarà un gir al complet. Per a nosaltres és important el gaudir d’aquest dia de germanor amb els companys.

Què demanda la comarca?

S: Xàtiva és la capital de la Costera i tots ens sentim un poc socarrats. A mi, personalment, m’agradaria que la Fira recuperara activitats com el festival de la cançó de la nostra música. Estic segur que la gent de Xàtiva decidirà el que volen de la Fira, però el que sí està clar és que sempre serà el gran referent i la gran festa de la comarca.

Fa uns dies vam convidar al nostre estand a Roger Cerdà, portaveu del PSPV a l’Ajuntament de Xàtiva, i ja valorava la necessitat d’una major implicació de la població en la festa.

Cerdà: Com dia, iniciatives populars que s’han posat en marxa enguany són una mostra evident que Xàtiva està vivia i estima la seua festa gran. La ciutat vol fer la Fira encara més gran i és la demostració que tenim un equip de govern que viu d’esquenes a la ciutadania, d’esquenes a les necessitats del seu poble i que no dona resposta. Com a conseqüència d’açò, la gent al final munta els seus actes. Fa falta un equip de govern que escolte als veïns, que compte amb la gent.

Com es valora des del PSPV Xàtiva aquesta setmana festiva?

C: La Fira passarà a l’historia per ser l’última de Rus com alcalde. No hi ha hagut cap acte innovador, cap acte que es recordarà, són 20 anys fent el mateix i el que necessitem és un revulsiu i un canvi que vindrà després de les properes eleccions.