La Generalitat inverteix 2,4 milions en actuacions de prevenció en la demarcació forestal de Xàtiva

  • Castellanos va presentar un pla que engloba les comarques de la Canal de Navarrés, la Costera i la Vall d’Albaida protegint un total de 196.092 hectàrees de les quals el 61,3% correspon a terreny forestal

El conseller de Governació i Justícia, Serafín Castellano, va presentar dilluns passat, junt a l’alcalde de Xàtiva i president de la Diputació, Alfonso Rus, el pla de prevenció d’incendis de la demarcació de Xàtiva que engloba a les comarques de la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Albaida. Amb aquesta iniciativa es protegeixen un total de 196.092 hectàrees, de les quals el 61,3% correspon a terreny forestal.

El conseller va explicar que el pla se centra en dos aspectes fonamentals, d’una banda la disminució de la probabilitat que ocórrega un incendi mitjançant la vigilància, la dissuasió i la conciliació d’interessos, i per un altra, la disminució de la perillositat de l’incendi forestal una vegada que aquest s’ha produït, mitjançant la construcció i manteniment d’infraestructures de prevenció que servisquen de suport a l’extinció (xarxa de camins, xarxa d’àrees tallafocs i xarxa de dipòsits d’extinció).

Així, Castellano va recordar que en només 10 mesos, la Conselleria de Governació i Justícia ha aprovat ja sis dels 11 Plans de Prevenció d’Incendis Forestals previstos, concretament, els de les demarcacions d’Altea, Polinyà del Xúquer, Xelva, Alcoi, Sant Mateu i Xàtiva.

“Açò posa de manifest la prioritat absoluta del Consell en la protecció de les persones, del medi ambient i del nostre ric patrimoni forestal. Estem davant plans que repercuteixen directament en la vida de milers de persones augmentant la seua seguretat i protecció enfront dels incendis”, va afirmar el titular de Governació i Justícia.

A més, Castellano va indicar que amb l’aprovació del pla en la demarcació forestal de Xàtiva “fem un pas més en el nostre compromís ferm amb la prevenció i la planificació enfront d’incendis forestals”, destacant la protecció de part del Parc Natural de la Serra de Mariola i de la Reserva Valenciana de caça de la Muela de Cortes.

D’altra banda, el conseller va explicar que en la demarcació xativina s’estan duent a terme ja diferents actuacions de prevenció com són el manteniment de camins a La Vall d’Albaida (Llutxent, Pinet i Quatretonda) amb una inversió de 151.566 euros, la conservació i millora de la xarxa viària forestal a La Costera i La Canal de Navarrés (Énguera, Bicorp, Quatretonda i Montesa) amb una inversió de 223.361 euros i es treballa en l’àrea de tallafocs en la zona de La Font de la Figuera, Énguera i Aiora amb un pressupost de 2.040.273 euros.

Finalment, Castellanos va assenyalar que “estem convençuts que per a guanyar la batalla contra els incendis forestals és fonamental que a les inversions, a la planificació i al treball dels mitjans de prevenció i extinció d’incendis, unim una major conscienciació ciutadana i entre tots prenguem consciència de la importància de preservar la nostra riquesa forestal extremant la prudència en tota situació”.

Per la seua banda, Alfonso Rus va alertar que “estem davant un any molt complicat perquè està tot molt sec. Hem d’estar molt atents i és important tenir una molt bona preparació”. I és que, segons les dades oficials, hem tingut una tardor i hivern molt càlids, sent el període més sec a la Comunitat des de fa 161 anys. Per açò, Rus va recordar que la Diputació està escometent la neteja i adequació de barrancs i que en els pròxims dies es presentarà maquinària nova per a la prevenció i extinció d’incendis.