“La gent està responent de manera positiva al comerç de barri”

Aquesta setmana hem parlat amb Patricia Hernán, administrativa i comercial de l’associació XÀCEX (Xàtiva Ciutat Excel·lent) per conéixer com estan vivint els comerços de la ciutat els primers dies de fase 1 de desescalada.

Com s’ha desenvolupat la primera setmana de reobertura de comerços?

Després de dos mesos tancats a causa de la crisi sanitària per la COVID-19, la primera setmana d’obertura dels comerços que ja no són considerats com a essencials ha sigut positiva, encara que la intensitat del treball depén de la mena de comerç o servei. La gent compra prioritats, i les prioritats van a remolc de les necessitats. Des del nostre punt de vista els comerços han fet un esforç molt gran que afectarà la competitivitat dels mateixos en aquestes primeres setmanes i la reacció que mostre la gent amb les seues compres serà molt important per a la supervivència del comerç i els serveis locals.

Quin és el percentatge de comerços associats a XÀCEX que han obert en la fase 1?

D’un 95%. Ja tenim quasi la totalitat dels socis funcionant i això ens alegra ja que els comerços donen vida als nostres carrers.

Amb quins problemes s’estan trobant?

Problemes bastants. Els comerços de la nostra ciutat, en la seua gran majoria, estan en locals llogats i el primer problema és suportar els costos fixos, la falta d’ingressos complica molt el poder afrontar durant aquests dos mesos totes les despeses amb les quals es troba un negoci a més del lloguer: cotitzacions socials i autònom, llum, aigua, venciments de compres… D’altra banda, ens estem enfrontant a una crisi sanitària nova. Les mesures obligatòries per a afrontar aquesta malaltia tant a nivell individual com les col·lectives de cada fase han canviat la manera de fer les compres. Aquesta situació també afecta a la demanda de serveis i productes.

Quines són les principals demandes dels comerciants?

Demanen facilitats per a poder treballar en condicions. Entenen perfectament la situació però necessiten ajudes. Les ajudes no sols són econòmiques, que són necessàries per a afrontar la inactivitat, han de ser ajudes senzilles de sol·licitar, adaptades a les necessitats i les obligacions que s’imposen han de ser lògiques i fàcils d’entendre i aplicar en cadascun dels seus negocis.

S’ha experimentat un augment de clients?

La gent està responent de manera positiva al comerç de barri, es veu un increment de clients en aquestes botigues que busquen el tracte personal i intenten evitar els aclaparaments de les grans superfícies com poden ser els supermercats. És una situació que ha revaloritzat l’activitat del xicotet comerç i servei de proximitat al veí de barri.

Pensa que el més positiu d’aquesta situació és l’impuls al comerç de proximitat?

Si, i des de XÀCEX estem llançant una crida a la població per a fomentar el consum en el xicotet comerç, ja que és el que dóna la vida a la ciutat. Els carrers s’omplin de vida, en contrast amb la situació de les setmanes passades, hi ha gent comprant amb les seues bosses, recuperem la il·lusió de la comunicació. Sobretot, el tracte que ens ofereixen, eixe contacte social que tant necessitem. D’ací l’eslògan “si compres en el xicotet comerç li dónes vida al carrer”.

Aquesta ha de ser, també, una oportunitat per a fomentar la venda online en el xicotet comerç?

D’una banda sí. D’aquesta crisi s’aprén, la venda online ja estava instaurada molt abans i ara s’ha demostrat la seua potencialitat i viabilitat per a tots els col·lectius econòmics, el comerç principalment. Però d’altra banda cal tindre en compte la importància per a una ciutat de tindre el comerç local tradicional, de venda directa. L’aportació a un model de ciutat o comunitat viva on la gent és al carrer i socialitza. Sense comerç o serveis en els barris i carrers de la ciutat això pot desaparéixer.

Les associacions comercials de Xàtiva esteu integrades dins de la comissió del pla “Reactivem Xàtiva” impulsat per l’Ajuntament. Com està sent aquest treball amb el Consistori?

“Reactivem Xàtiva” és un pla de treball de ciutat amb mesures a curt i mitjà termini per a afrontar la crisi econòmica que està provocant la COVID-19. XÀCEX pertany a aquesta comissió i és la nostra responsabilitat aportar totes les mesures que siguen necessàries per a reactivar els sectors econòmics de Xàtiva. L’Ajuntament té les eines necessàries per a això i les dotacions pressupostàries per a executar-ho. El nostre treball és donar suport a les iniciatives que van en eixa línia, per aquest motiu la majoria dels integrants hem vist reflectides les nostres recomanacions i accions en les propostes que es van anunciant. És important ressaltar que és un pla obert i que està viu, és a dir, aportar noves línies d’accions i treball serà una constant perquè l’èxit de les iniciatives siga possible. Actualment tenim una eina important de promoció i fidelització comercial com és la targeta urbana i pensem que és el moment que puga desenvolupar la seua màxima capacitat. Intentarem que en aquest projecte puga reorganitzar-se la seua aplicació i desenvolupament.