La Granja de la Costera ha de repetir les eleccions locals

  • La quarta majoria absoluta consecutiva del socialista Carlos Garrido va quedar ahir en suspens

La Junta Electoral Central (JEC) va declarar ahir la nul·litat de les eleccions municipals de La Granja de la Costera el que obliga a repetir-les després d’estimar un recurs interposat pel Partit Popular perquè un vocal de la mesa electoral formava part de la llista del PSPV-PSOE.

En aquesta resolució l’òrgan sosté que el vocal-candidat del Partit Socialista tenia el “deure inexcusable” de comunicar a la Junta Electoral de Zona que era candidat “des del mateix moment del sorteig” i dins del termini de set dies que estableix la Llei orgànica del Règim Electoral General.

Al no fer-ho, el representant dels populars en la mesa va plantejar la seua protesta en el moment de la constitució. La JEC també ha entés que la mesa, a la vista de la queixa, hauria d’haver comunicat la incompatibilitat a la Junta Electoral de Zona perquè substituïra al vocal. Per la seua part, els socialistes defensaven en les seues al·legacions que la coincidència hauria d’haver-se posat de manifest una vegada efectuat el sorteig. La JEC recorda que això no es va fer i rebutja la seua postura perquè “manca de tota serietat”.

El PSPV-PSOE també recordava que la Junta Electoral Central va avalar en 1995 l’actuació d’un candidat com a president d’una taula. No obstant això, la JEC subratlla que les circumstàncies “disten molt” perquè no va haver ni protestes ni reclamacions, si bé no és necessari i l’òrgan pot actuar davant aquest tipus de “vulneracions flagrants del procediment electoral”.

Per tot això, per a la JEC “està plenament acreditat que el candidat va formar part d’una mesa electoral malgrat les protestes del representant d’una altra formació”. Això constitueix, al seu judici, “un vici substancial que afecta a tot el procediment de votació i que pot haver sigut determinant en el resultat de l’elecció”. Aquesta irregularitat “és tan greu que afecta a tota la votació i determina la necessitat de declarar la nul·litat de les eleccions en aquesta mesa”. Com és l’única de la circumscripció, les eleccions de La Granja de la Costera hauran de repetir-se pròximament, encara sense una data concreta fixada.

La Junta Electoral Central remetrà els fets a la Fiscalia per si pogueren constituir un delicte electoral previst en la Llei del Règim Electoral. Contra aquest acord no cap recurs i serà notificat per la Junta Electoral de Zona als afectats.

 

Un recompte polèmic

La nit del 26 de maig, amb el 100% escrutat i amb una participació del 92%, el candidat popular, José Miguel Marín, aconseguia l’alcaldia per 106 a 105 vots. Durant el recompte dues paperetes trencades van ser declarades nul·les sense saber a quin partit donaven suport. Després de les protestes la mesa electoral va decidir fer un nou recompte i donar per bons els dos vots anul·lats. Els dos eren socialistes i el resultat va canviar: Ara era el socialista qui guanyava 107 a 106.

Posteriorment la Junta electoral de Zona va anul·lar una de les paperetes trencades i donada per bona anteriorment, deixant el nou recompte en empat: 106 a 106. Ara, la Junta Electoral ha decidit repetir els comicis i Carlos Garrido i José Miguel Marín es tornaran a enfrontar a les urnes pròximament.

La Granja de la Costera és l’única localitat d’Espanya que ha de repetir els comicis.