La inversió ha crescut un 265% a Xàtiva des de 2015

  • Roger Cerdà destaca el creixement econòmic durant la gala de premis Adexa

L’alcalde de Xàtiva, el socialista Roger Cerdà, assistia divendres passat a la gala d’entrega dels Premis Adexa 2019, on es va premiar a les empreses i empresaris Jesús Terol, Auto-Haus Sánchez, Ninos, Óptica Central, HidroNatur, Vicente Patiño y Family Cash, en distintes categories. Cerdà va destacar l’esforç dels empresaris com a un motor de desenvolupament de la ciutat i de la creació d’ocupació.

El primer edil va posar de relleu en nombroses ocasions que l’ajuntament s’esforça en procurar el creixement de la ciutat sense que ningú quede darrere, conjugant polítiques econòmiques i socials. La intensa i rigorosa gestió econòmica duta a terme per aquest ajuntament ha produït una reducció del deute viu del 40%, passant dels 16’8 milions d’euros a finals del 2014 als 9’9 milions d’euros amb què s’ha tancat el pressupost del 2018.

En matèria d’ocupació, el context de Xàtiva millora en general, malgrat que encara estem lluny d’una situació desitjable. Durant aquests 4 anys, la xifra d’aturats ha baixat a Xàtiva un 24’8%, situant-se en una taxa del 15’97% al tancament de l’exercici 2018, l’atur més baix dels darrers 10 anys.

Però l’indicador que, sense dubte, presenta millors dades és la xifra d’inversió a la ciutat, que ha crescut un 265% des de 2015 fins l’actualitat. Passant dels 1’025 milions d’euros en 2015 als 3’7 milions d’euros consignats als pressupostos dels 2019, amb la conseqüent repercussió en l’economia local. S’ha apostat per la creació de nous serveis públics com el JOC, els nous jutjats, el nou centre de salut o el nou col·legi Pla de la Mesquita. Tant la Generalitat Valenciana com la Diputació de València recolzen la política econòmica municipal de Xàtiva i aquesta confiança es demostra amb fets com l’augment d’un 91’34% en les transferències de capital al municipi en quatre anys.

Pel que fa a la creació d’ocupació, segons remarcava cerdà, s’ha fet un esforç destacat per la situació de la població juvenil. Amb els distints programes públics, tant municipals com de la GVA, s’han creat de manera directa al voltant de 400 llocs de treball i la mitat d’aquests han sigut per a menors de 30 anys.

 

Els socialistes impulsaran la transformació digital del comerç de Xàtiva

Els socialistes de Xàtiva duran a terme un pla d’impuls de la digitalització del comerç de Xàtiva. Així s’ha anunciat en la reunió que se celebrava dimecres entre la secretària autonòmica de Comerç, Blanca Marín, i l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, el president d’Adexa, Diego Fuentes, un grup d’empresaris, comerciants de la ciutat i altres membres de la candidatura socialista per a les eleccions municipals, reunió celebrada a la seu de l’associació d’empresaris. L’objectiu de la trobada ha estat informar al voltant de les propostes socialistes per a l’impuls de l’economia local.

La major part de la reunió versava al voltant de temes relacionats amb el sector comerç, amb especial incidència en les mesures per a la modernització dels comerços front al canvi d’hàbit de consum propiciat pel creixement exponencial del comerç electrònic. La secretària autonòmica explicava que “volem que el comerç electrònic es convertisca en una oportunitat i per això hem posat en marxa el pla d’impuls de la transformació digital del xicotet comerç, que va arrancar en 2017, amb distintes línies estratègiques a desenvolupar”. Per a Marín, cal ajudar tot el possible a modernitzar el comerç tradicional, ja que aquest compleix funcions fonamentals de vertebració urbana de les ciutats, de servei públic als seus veïns i de dinamitzador de l’economia.

Per la seua banda, l’alcalde Roger Cerdà anunciava que posarà en marxa un pla local d’impuls de la digitalització comercial, “sumant-se i multiplicant l’esforç de la Generalitat Valenciana”, en paraules del també candidat a la reelecció, i comptant amb la col·laboració d’Adexa, la Cambra de Comerç i altres associacions i federacions empresarials. Segons explicava Cerdà, les línies mestres d’aquest pla tindran en compte la situació de partida de cada comerç i començaran a desenvolupar-se a través de distintes accions de sensibilització, informació i formació. Un segon nivell del pla facilitarà l’accés dels comerços de Xàtiva a les distintes eines informàtiques que s’utilitzen en el camp de l’e-commerce, mentre que en nivells més avançats es farà un major esforç en la implementació i seguiment d’aquestes eines.

La col·laboració dels comerciants en la posada en marxa d’aquest pla és fonamental per adaptar-lo a les necessitats reals de l’empresariat local. Representants de la directiva d’Adexa han assenyalat la importància de comptar amb tècnics que acompanyen el procés de transformació digital del comerç xativí, tant a l’hora de comptar amb un assessorament per accedir a les ajudes oficials, com a en el procés d’implantació del comerç electrònic.