La Llosa de Ranes acull la trobada musical més important de la comarca

cartell_llosaCom ja és tradició cada any, ens trobem davant un esdeveniment esperat per tot tipus de públic, ja que ningú es pot resistir a escoltar bona música. A la Comunitat Valenciana, música de banda és sinònim d’alegria, de germanor, d’història, d’arrels. I de bona música, una qualitat que ens oferiran les diferents agrupacions musicals de la zona en el XXIX Festival de bandes de música de la Costera, els caps de setmana del 28 i 29 de setembre i del 5 i 6 d’octubre.

La Societat Musical de la Llosa de Ranes serà l’amfitriona d’aquesta trobada musical, que converteix durant uns dies la Costera en el referent musical de la província, una comarca que, fidel a les tradicions i els costums de la nostra terra, continua celebrant aquest festival des del 1983.

Corren temps difícils per a la música, i concretament per fer música. Valors com l’esforç̧ col·lectiu, el treball constant i pacient per fer societat, el sentiment de corporativisme, la passió́ per aconseguir un bon nivell musical que tinga com a meta la consecució́ d’èxits artístics que redunden en l’enfortiment corporatiu de la banda, el treball en l’educació́ pedagògica per formar nous músics, que a poc a poc siguen el referent i l’exemple de les següents generacions… Tots aquests valors estan hui en dia en entredit. Una manera de motivar als nostres músics és la possibilitat de la realització́ d’activitats musicals on puguen sentir que són el centre focal i fonamental d’aquesta activitat, on la il·lusió́ i l’interès per fer música siga el suport conductual que els faça sentir vertaders protagonistes, vertaders artistes. I ací es on radica la importància de la realització́ anual d’aquest festival.

 

CONSULTA EL PROGRAMA COMPLET DEL FESTIVAL

 

José Javier Carreres, president de la Societat Musical de La Llosa de Ranes

“Per a nosaltres és com acollir una final de la Champions, és un dels festivals més antics i més tradicionals de tota la província”

Què suposa per a La Llosa organitzar aquest festival?

Dins de les activitats que es realitzen en tota la comarca, es fa normalment o un encontre d’escoles o un festival de bandes. Aquest és l’acte més important i més gran que pot acollir una societat. Per a nosaltres és com acollir una final de la Champions, és un dels festivals més antics i més tradicionals de tota la província. Vam decidir presentar-nos aquest any perquè estem en un molt bon moment i tenim al poble una molt bona infraestructura, així com el recolzament de l’Ajuntament.

És la segona vegada que acolliu aquest certamen. Com ha evolucionat des d’aleshores?

llosa3Nosaltres vam organitzar la tercera edició en el 1985, i ara ja han passat 26 anys. Sobretot el que ha canviat són les infraestructures dels pobles, que han anat evolucionant. El nostre primer festival el vam realitzar en el camp de futbol i ara tenim un auditori municipal d’un gran nivell.

Per als que no som entesos en música, conte’ns en què consisteix?

Són dos caps de setmana on durant tot el dia tindrem actuacions de les diferents societats. Seran els propers dies 28 i 29 de setembre i el 5 i 6 d’octubre a l’Auditori Municipal “Mestre En Vicent Tortosa Terol” de La Llosa de Ranes. Hi ha un punt d’encontre a l’entrada del poble de totes formacions que actuen el mateix dia. Així, fins a l’auditori es farà una cercavila i després se’ls entregarà un corbatí commemoratiu. A partir d’ací comença ja la jornada on cada banda tocarà dos peces de 15 o 20 minuts.

Veient les xifres de participants, ja s’entén la importància d’aquest acte.

Seran un total de setze poblacions, denou Societats Musicals, al voltant de 1.200 músics i un gran nombre d’aficionats els que participaran en esta cita. A part, tot el públic tant local com de fora, així com familiars dels participants i amics, una oportunitat per donar a conèixer el poble i beneficiar els bars de la localitat.

Quin és l’objectiu de la trobada?

És un acte de germanor entre les bandes de la comarca. Amb açò volem promoure i dur endavant un acte que demostra que les Societats Musicals som un col·lectiu viu i dinàmic, que ensenyem a la societat cada dia la nostra labor educativa, social i cultural.

Com han sigut els preparatius?

Portem quasi un any de preparatius. Ens hem reunit cada dos mesos les diferents bandes per anar preparant l’acte. Això sí, aquests últims tres mesos han sigut molt més intensos, amb els preparatius a l’auditori, el llibret…

Per últim, perquè ningú es deuria de perdre aquest festival?

Per què és una referència a nivell provincial i ens serveix per mostrar-nos tots a tots i tenir referències del treball d’altres bandes. Així, amb aquesta ocasió de veure reunides a les societats de la comarca, convidaria a tots els lectors de L’Informador a no faltar a aquest esdeveniment