La Llosa de Ranes obri el Museu Etnològic amb una festa popular

  • ‘La Casa del Pou’ és un nou equipament cultural dedicat a l’exhibició del patrimoni etnològic i tradicional del municipi

El president de la Diputació de València, Alfonso Rus il’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, inauguraren dissabte el Museu Etnològic de la localitat situat en l’antiga “Casa del Pou”, edifici construït a la fi del segle XIX. Es tracta d’un nou equipament cultural dedicat a l’exhibició del patrimoni etnològic i tradicional de la localitat.

Envoltat d’una gran nombre de veïns i a les portes de l’antiga Casa del Pou, l’alcalde va ressenyar la recent història de l’espai que va haver de ser rehabilitat per a finalment albergar al museu, que mostra els valors de la localitat però amb noves tecnologies.

Inauguración museo Llosa de Ranes foto_Abulaila2Per la seua banda, el president Rus va felicitar als ciutadans de la Llosa pel nou contenidor cultural i els va animar a seguir contribuint amb els seus documents per a enriquir el centre. El president va tenir paraules per a enaltir la persona de Fernando Vilallonga, que es trobava present en l’acte inaugural, procedent de Roma on ara ocupa el càrrec de director de la Real Acadèmia d’Espanya.

La inauguració es va convertir en un festeig popular ja que un gran nombre de veïns va voler conèixer de primera mà el contingut del nou museu i també va poder contemplar al grup local de danses interpretar dues peces, la primera d’ella l’original del poble Dansa del Vetlatori.

Aquest espai es basa en un projecte que arreplega la museografia del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i ha sigut concebut per Ferrán Díaz i Jose Aguilar. La museografia ha sigut a càrrec de Aureili Domench i Tono Herrero.

El museu combina la presentació del patrimoni etnològic i tradicional amb una proposta escenogràfica diferent i nova, carregada de propostes simbòliques en les quals el discurs i el contingut prevalen per sobre de la quantitat d’objectes exposats.

L’objectiu per part de l’Ajuntament és presentar el municipi als visitants i que resulte una infraestructura que funcione com un contenidor viu de l’activitat cultural del poble.

 

Les tradicions de la Llosa

L’espai cultural mostra aspectes singulars de la Llosa de Ranes: la cooperativa de gran activitat en la comarca; la dansa del vetlatori, dansa que es va ballar en els municipis de la Costera fins a finals del segle XX; i el barri de París, barri del municipi referent a l’emigració que molts lloseros i lloseras a la capital francesa.

La planta, que dóna accés a la sala d’exposicions temporals en la qual s’exposen objectes donats pels habitants de la Llosa, es completa amb una estructura a manera de calendari amb les activitats més significatives del municipi.

En la sala d’exposicions temporals, el Museu Valencià d’Etnologia presenta l’exposició itinerant Comarques en Blanc i Negre, La Llosa, exposició fotogràfica sobre aquest municipi.

En la segona planta es presenten els llocs d’interès del municipi, i es convida al públic a visitar cadascun d’ells: l’ermita, les fonts, els banys, etc. Així mateix es mostra una gran maqueta del terme municipal amb els principals elements arquitectònics.

La planta es remata amb un panell dedicat als oficis més característics del municipi: la indústria del formatge, els mobles, la pansa, el guix o els picaders.

En la planta baixa es fa un homenatge a l’antic museu amb la mostra tradicional d’un dormitori valencià del segle XIX. En ella també es podrà consultar, a través d’un nou programa informàtic, fotografies donades pels habitants de la Llosa municipi.