La Llosa de Ranes enceta el Concurs de Joves Intèrprets

  • El certamen, que s’inicia hui, reuneix 108 músics de tota Espanya

L’Ajuntament de la Llosa de Ranes presentava dijous la primera edició del Concurs de Joves Intèrprets de la Llosa de Ranes, que tindrà lloc els dies 4, 5, 11 i 12 de juliol a l’Auditori Municipal “Mestre Vicent Tortosa” de la localitat. Es tracta d’una iniciativa impulsada des del Consistori amb la col·laboració de la Societat Musical de la Llosa de Ranes i la Diputació de València, i amb la gestió de Sanganxa Music Store SL, a través de la seua aula didàctica, que en la seua estrena compta amb un total de 108 joves músics inscrits en les diferents modalitats del concurs. Entre aquests, es troben participants de les tres províncies de la Comunitat Valenciana així com d’altres naturals de Ciudad Real, Córdoba, Albacete, Màlaga, Alcorcón, Ávila i Reus, entre d’altres.

El certamen està orientat a músics de fins a 16 anys, dividits en dues modalitats –una fins als 12 anys, i una segona de 13 a 16 anys–, en l’especialitat d’instruments de vent fusta –flauta, oboè, fagot, clarinet i saxofon– i vent metall –trompa, trompeta, trombó, bombardí i tuba. El seu principal objectiu radica en aconseguir estimular als joves músics en la seua preparació, esforç i la consecució de resultats que permeten satisfer les seues expectatives i necessitats com a intèrprets.

El concurs constarà de dues fases eliminatòries: una primera en què s’interpretarà l’obra obligada de la modalitat instrumental seleccionada a proposta del gabinet tècnic del concurs. I una segona fase final, on cadascun mdels concursants interpretarà una obra de lliure elecció que serà valorada pel jurat del certamen. L’accés a cadascuna de les actuacions serà lliure i gratuïta fins completar l’aforament.

 

Més de 2.000 euros en premis i mencions honorífiques

El certamen compta amb una dotació econòmica per a premis de 2.100 euros, que repartiran en les diferents mencions honorífiques atorgades en cadascuna de les categories i modalitats de què consta el concurs. Uns premis en metàl·lic que es complementaran amb el lliurament de productes i diferents serveis en tallers i botigues especialitzades.

Durant l’acte de presentació del certamen s’ha incidit en l’elevat índex de participació registrat i el gran interès suscitat pel concurs en la seua primera edició. Al respecte, l’alcalde de la localitat, Evarist Aznar, assenyalava que es tracta “d’un projecte de llarg recorregut”, que pretén, a mitjà termini, erigir-se en una cita “referent en la seua modalitat”. El primer edil també va voler destacar “la projecció dels valors culturals i musicals del municipi”, que per la seua vessant nacional, “permetrà la posada en marxa d’aquesta iniciativa”. Per la seua part, José Javier Carreres, president de la Societat Musical de la Llosa de Ranes, indicava que el certamen es circumscriu “a l’etapa formativa dels músics” amb el propòsit de “servir com a complement pedagògic dels seus estudis”.

 

José Javier Carreres, president de la Societat Musical la Llosa de Ranes

“Volem utilitzar la música com un element educatiu”

Com valoreu que s’organitze aquest primer certamen a la localitat?

Es tracta d’un projecte molt emocionant i molt bonic. L’objectiu fonamental és estimular als joves músics perquè es preparen, s’esforcen a millorar i, al final, complisquen les seues expectatives i se senten satisfets amb el resultat obtingut. En tractar-se d’un concurs, es convertirà per a ells en una experiència molt útil per a la seua posterior vida professional, ja que els joves no estan acostumats a participar en aquest tipus d’esdeveniments. Aquest concurs els permetrà també enriquir-se com a músics, ja que en tractar-se d’un concurs nacional, adquiriran una visió àmplia d’allò que altres músics del seu mateix nivell i edat interpreten i treballen en altres conservatoris i escoles de música de l’àmbit nacional. Volem utilitzar la música com un element educatiu.

La resposta obtinguda es plasma amb una alta participació de tot arreu del territori nacional.

La primera edició sempre sols ser la més complicada, pel que estem molt contents per la resposta. És molt important la xifra que hem registrat, amb més de cent músics. Ha influït molt les estructures tan bones que tenim a la Llosa de Ranes, com l’auditori “Vicent Tortosa”, així com el recolzament de l’Ajuntament i empreses provades com Sanganxa. Tot açò ha significat un efecte reclam i ara sols falta que es plasme dalt l’escenari.

Són actuacions obertes al públic, pel que tots els nostres lectors estan convidats.

Així és, poden vindre i anar-se’n en qualsevol moment. És una proposta musical molt atractiva ja que no és habitual veure un concurs de joves intèrprets. Un certamen similar i que s’ha convertit en referència és el que es realitza a Xàtiva, però en aquesta ciutat està encarat a músics més majors, que estan iniciant-se en el món professional.

Supose que l’objectiu és afermar aquest esdeveniment els propers anys.

Sí, i més després de la rebuda i del recolzament que hem tingut. La idea és continuar i volem seguir en aquesta línia en un futur, millorant els aspectes que veiem aquests dies i amb l’ànim de créixer.