La manca d’instal·lacions pròpies, la redistribució de fluxos i la xarxa d’ecoparcs fan augmentar la taxa del COR en 2018

  • Des del COR recorden que malgrat la pujada continuen sent el Consorci més barat de tota la Comunitat Valenciana, amb una mitja que es situarà en els 68’18 euros

El Consorci per a la Gestió de Residus V5 –COR, que agrupa a 93 municipis del sud de la província, estima que la taxa de tractament de residus urbans pujarà en torn al 33,28%, situant-se en un preu mitjà d’uns 68,16 euros. No obstant, però, des de la institució destaquen que aquestes xifres continuen sent les més barates en comparació amb els altres 12 consorcis que existeixen a la Comunitat Valenciana.

En primer lloc és necessari recordar que el Consorci de Residus no disposa de cap planta de tractament pròpia, el que obliga a que els residus de les seues cinc comarques hagen de ser acollits en plantes d’altres consorcis, els quals cobren preus distints pel tractament del fem.

En aquest moment, les 131.000 tones de residus que es generen anualment al COR van a parar a les Plantes de Llíria, Caudete, Algímia d’Alfara, Quart de Poblet, Manises i Alacant. Unes instal·lacions que depenen d’altres consorcis, que apliquen els seus particulars preus.

El primer pas per a desbloquejar aquesta situació ha estat la definitiva dissolució del projecte de la macroplanta a Llanera de Ranes, inviable per a un Consorci com el COR, com així ho marca el nou Pla Integral de Residus (PIR) de la Generalitat Valenciana. Des de la institució asseguren a més que, si Llanera hagués estat una realitat, actualment s’estaria pagant inclús molt més degut al seu cost d’amortització.

Altre dels costos als que ha de fer front el COR és la redistribució de fluxos ordenada des de la Direcció General de Qualitat Ambiental, que fa que les seues 131.000 tones de residus vagen a plantes més eficients mediambientalment, on es compleixen es estàndards ambientals europeus, però que al mateix temps resulten més cares. En aquest sentit, el principal encariment respon a les 65.000 tones que, des d’aquest any, van a parar a les plantes de l’EMTRE, l’entitat de tractament de residus de València metropolitana.

Amb aquesta nova distribució de fluxos s’evitarà que 3.000 tones de residus vagen a parar cada mes als abocadors –destí de la majoria dels residus en èpoques anteriors-, pel que es millora d’aquesta manera l’eficiència ambiental del Consorci.

Des del COR han afirmat que aquest any augmenta el preu pel tractament dels residus, ja que dels 12,8 milions destinats en 2017, seran necessaris 15,1 milions d’euros en aquest any 2018. “En aquesta nova situació, que ens ve imposada, ens ofereixen una estabilitat per al període transitori, evitant així situacions en les que les plantes de tractament d’altres consorcis no es vullguen fer càrrec dels nostres residus; però a canvi ens augmenta el cost del servei”.

Altre aspecte a considerar és el que afecta a la xarxa consorciada d’ecoparcs del COR. El Consorci ha passat de tindre en maig de 2016 dos ecoparcs fixes (Xàtiva i Canals) per 975.534 euros, a gestionar un total de vint ecoparcs fixes i onze ecomòbils, que hui per hui cobreixen la totalitat dels municipis del COR, però amb un cost que ascendeix fins als 4,3 milions d’euros.

“La xarxa consorciada d’ecoparcs no és un capritx, sinó una obligació legal del Consorci, que ha estat requerit amb caràcter sistemàtic per la Generalitat per a que la posaren en marxa”, han indicat des del COR, on insisteixen en que s’ha recorregut a un sistema de gestió molt més barat que el planificat en el pa zonal i en el projecte de gestió. “El Pla contemplava en el seu inici un total de 57 instal·lacions fixes i finalment ens quedarem amb un màxim de 25, mentre que el pressupost per a ecoparcs mòbils s’ha reduït en més del 50%  respecte a la planificació inicial, cercant solucions locals”.

Cal destacar que la del COR és la xarxa d’ecoparcs més completa de tota la Comunitat Valenciana, i la seua aprovació va ser ratificada en maig de 2017 per unanimitat de l’assemblea.

Per últim, des de l’ens recorden que en 2017 el preu de la taxa es va estancar o fins i tot va baixar en algunes localitats degut a l’augment de 27.000 unitats fiscals en tots els municipis del COR, com a conseqüència de l’actualització del padró elaborada per la Diputació de València, però que aquest any, degut als ajustos realitzats, les unitats fiscals baixen en torn a les 6.564, el que suposarà que la quantitat d’objectes entre els que repartir els costos del servei és menor.

 

Bonificacions i municipis menuts

La tipologia dels municipis del COR és altre dels aspectes a considerar, ja que el 86% d’ells tenen menys de 5.000 habitants, amb 18 municipis de menys de 350 habitants i altres 43 entre els 1.000 i els 3.000 veïns i veïnes. Això suposa que un lleuger augment de les tones de residus en el municipi, o una disminució dels nivells de reciclatge, o una davallada de les unitats fiscals, propicien variacions importants en el rebut.

Per aquest motiu des del COR han informat que el proper any analitzaran cas per cas, per a que els pobles menuts no hagen de patir grans variacions.

A més a més, des del COR recorden que aquest any entre 11.500 i 13.000 rebuts es veuran bonificats amb rebaixes, que seran directament proporcionals als punts aconseguits a través del sistema de El Meu Compte Ambiental, que premia el bon comportament mediambiental dels veïns i les veïnes del COR a través de l’emprament de la xarxa d’ecoparcs. Per a tal fi, el Consorci de Residus V5 ha destinat vora 230.000 euros en aquest 2018.