La Mesa de Formació Professional d’Ontinyent reuneix per primera vegada a l’administració autonòmica

  • Óscar Borrell explica que esta Mesa és el resultat de més de dos anys de treball que obri una línia d’acció i de diàleg per unir esforços cap a l’ocupabilitat 
  • Aquesta reunió està enmarcada en els actes de commemoració del Dia Internacional de les Ciutats Educadores

La Mesa de Formació Professional, organisme depenent del Consell Educatiu de Ciutat, s’ha reunit a l’Ajuntament d’Ontinyent per tal de fomentar la Formació Professional. Per primera vegada, la reunió va comptar amb la presència de l’administració autonòmica representada per la subdirectora de Formació Professional per a l’Ocupació, Rosa López i la subdirectora General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Conselleria d’Educació i Investigació, Pilar Micó. Pel que fa a l’àmbit local, van estar presents el regidor d’Educació, Óscar Borrell i el regidor de l’àrea de Promoció Econòmica, Pablo Úbeda. A més, també van estar presents els directors dels tres instituts de la ciutat: IES L’Estació, IES Pou Clar i IES Jaume I, així com l’empresariat representats per COEVAL i ComerçIN.

Borrell explicava que “esta Mesa que compta amb tots els agents socials és el resultat de més de dos anys de treball que permetran obrir una línia d’acció i de diàleg amb l’administració autonòmica per unir esforços. Té la voluntat de continuar la línia d’acció impulsada des de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament per a fomentar la FP”. Micó i López van destacar el treball realitzat per la Regidoria en impulsar l’FP i va fer una lloança a l’esperit de la Mesa FP per teixir sinèrgies i crear complicitats amb la Generalitat Valenciana per treballar en l’impuls de l’FP.

Aquesta setmana es commemora el dia Internacional de la ciutat educadora i segons contava el regidor “veiem fonamental en la tasca de l’impuls de l’FP celebrar una Mesa i que els agents autonòmics estigueren presents per atendre les demandes del teixit empresarial i dels IES de la ciutat alhora de treballar en dignificar els estudis conduents a una Formació Professional. En aquesta línia s’ha treballat des de l’Ajuntament amb la creació d’aquesta Mesa i en visibilitzar tots els estudis amb la Fira de l’Estudiant que serveix per mostrar tots els treballs d’FP”.

Una de les principals conclusions estretes d’esta reunió va ser la importància d’escoltar les necessitats del teixit empresarial per tal de crear una oferta formativa que s’ajuste a les necessitats reials del mercat laboral així com l’impuls de la Formació Professional Dual (FPD), que permet realitzar pràctiques des de l’inici de l’ensenyament dels coneixements teòrics. El regidor manifestava que durant la reunió va quedar patent la necessitat de dur a terme campanyes informatives per trencar amb la mala imatge que ha tingut la Formació Professional durant molts anys, ja que la crisi econòmica ha desvelat la necessitat del sector empresarial de comptar amb tècnics especialitzats.

Una de les primeres accions que va dur-se a terme per part de l’administració autonòmica és la publicació del mapa de la Formació Professional per a l’ocupació de tota la Comunitat Valenciana. De moment, està disponible l’oferta de tots els Centres de Formació, públics i privats, en els quals s’imparteixen les diferents especialitats de Formació Professional i Certificats de Professionalitat en les Comarques de l’Alcoià, Comtat i la Vall d’Albaida gràcies al mapa elaborat per l’Acord Territorial per a l’Ocupació i el Desenvolupament Local Alcoi-Ibi-Ontinyent (ACTAIO).