“La meua prioritat és Xàtiva”

Tan sols unes hores després de guanyar les eleccions hem parlat amb Roger Cerdà per conéixer quin és el balanç de la jornada electoral i com es presenten aquestes setmanes prèvies a l’acte d’investidura que tindrà lloc el proper dissabte 15 de juny.

 

Com va transcórrer la jornada electoral del 26 de maig?

El dia el vaig passar molt tranquil. Vaig anar a votar, vaig estar amb la companyia dels amics durant el matí i vaig estar dinant junt als interventors i apoderats. Després de recórrer els diferents col·legis, després de descansar un poc, al voltant de les 18 hores, em vaig traslladar a la seu per fer el seguiment del recompte.

Com el va viure?

Des del primer moment vam veure que el resultat anava a ser molt bo i açò ens va donar certa tranquil·litat. En primer lloc vam veure com el resultat de les eleccions europees era positiu per a nosaltres i açò ens donava esperança perquè el resultat de les municipals fóra igual de bo. Al final va ser millor.

Quina és la valoració de la victòria aconseguida a les urnes?

És molt positiva. Hem obtingut un resultat històric, un resultat que des del 1983 no obteníem els socialistes. Hem superat el 41% de suport per part de l’electorat de Xàtiva, amb més de 6.000 vots. Açò ens ha permés tindre un número de regidors importants, 10, sumant tres més als de l’anterior legislatura. A més, la distància respecte a la segona força política és pràcticament el doble. També cal ressenyar que el PSPV-PSOE hem obtingut 2.000 volts més que a les eleccions autonòmiques i 1.800 més que a les generals. Hem tingut una confiança màxima de la nostra candidatura i açò és una alegria i una gran responsabilitat.

S’esperava aquests resultats tan destacats?

Hem de ser sincers. Nosaltres hem treballat de valent aquests anys i sabíem que anàvem en la bona direcció. Tot apuntava que anàvem a créixer però en els millors dels casos teníem unes previsions un poc inferiors al que finalment hem tret.

Com a qüestió negativa, no s’ha arribat als 11 regidors que marquen la majoria absoluta.

Sí perquè una vegada et situes amb 10 i quan al principi de l’escrutini estas en la majoria absoluta… No obstant, entenc que canvia poc el fet de tindre 10 o 11 respecte a la nostra manera d’entendre la política local. Volem que Xàtiva tinga un govern fort però també som conscients que cal un contacte directe amb la resta de formacions polítiques per treballar pel futur de la ciutat d’una manera conjunta.

En aquest sentit, com es presenta el futur govern de Xàtiva? Hi haurà pacte amb Ciudadanos, Xàtiva Unida o un govern socialista en solitari?

La ciutadania ha d’estar tranquil·la ja que nosaltres anem a liderar l’Ajuntament i anem a treballar per tindre un govern amb una única veu, tenint clares les prioritats que són les que hem marcat durant la campanya. A partir d’ací anem a reflexionar i veurem quines són les diferents possibilitats que hi ha, tenint clar que el principal objectiu és donar-li estabilitat al govern de la ciutat. Si d’alguna cosa ens hem caracteritzat en aquesta legislatura és en tendir ponts amb tots els partits.

S’obriu a que formen part del govern regidors d’altres formacions?

No ho descartem però d’entrada no tinguem intenció de fer pactes de legislatura. Volem parlar amb totes les formacions polítiques i que totes es troben el més a gust possible en aquests propers quatre anys.

Ho destacava en campanya i ara ha tornat a fer referència a la importància de tenir una única veu, una ver forta a l’Ajuntament.

Perquè és una absoluta necessitat. El missatge que hem de traslladar a la ciutadania ha de ser un missatge clar i les discrepàncies o el debat que es produeix dins del propi govern s’ha de quedar dins del govern. Quan el govern local aprova una mesura aquesta ha d’estar recolzada per tots els seus components. No es pot llançar un missatge ambigu i gràcies al resultat que hem obtingut, i després de la configuració del proper govern, ho podrem aconseguir.

Quina serà la primera mesura que impulse a partir del 15 de juny?

Hi ha varies en les que estem treballant de forma intensa però la primera d’elles serà la gratuïtat de l’educació infantil entre 2 i 3 anys. Una de les mesures que hem portat al programa era aconseguir la gratuïtat de 0 a 3 anys en aquesta legislatura i ho farem de manera gradual. En setembre de 2019 aquesta mesura ja s’aplicarà en els xiquets i xiquetes que cursen 2-3 anys.

A partir del dia 15 també arriben noves cares a l’Ajuntament. Ja ha definit les diferents Regidories?

És prompte. És un tema en el que estic reflexionant. Anem a passar d’un govern de 15 regidors a, en principi, 10 regidors. Per tant, açò farà que els edils tinguen que assumir més protagonisme i més delegacions.

Si els resultats a Xàtiva han sigut bons, a nivell comarcal no s’han quedat enrere. Com els valora, com a secretari general comarcal del PSPV-PSOE?

Han sigut boníssims. Hem guanyat les eleccions generals, autonòmiques, europees i locals. Açò no ho poden dir totes les comarques. A la Costera els socialistes hem guanyat les eleccions i, a més, hem incrementat el nombre d’alcaldies així com el suports dels veïns i veïnes de la zona. M’agradaria destacar tres municipis on sobrepassem el 70% del suport com Rotglà, Vallada i Bicorp. A més, hem recuperat Moixent, una alcaldia que feia 24 anys que no teníem, i hem sumat l’alcaldia de Cerdà. Ara hem d’aprofitar la bona situació política i la tranquil·litat institucional que anem a tindre aquests quatre anys. Per primera vegada en molt de temps tenim un socialista al govern espanyol, un socialista al govern de la Generalitat, un socialista en la presidència de la Diputació i un socialista a l’Ajuntament de Xàtiva i a nombrosos consistoris de la zona. Açò va a ser molt positiu.

Ha renunciat a l’oferiment de ser el diputat comarcal. A què es deu?

M’ho va proposar l’executiva comarcal però ho vaig rebutjar per dos motius. Un, perquè la meua prioritat és Xàtiva. Pense que ara més que mai he d’estar dia a dia al capdavant de la gestió de l’Ajuntament. L’altre motiu és perquè el fet de que jo fóra diputat suposaria la substitució de Pablo Seguí, una persona que ha estat com a diputat i portaveu del grup socialista els darrers anys, un polític clau en el dia a dia de la Diputació i en la consecució del pacte de govern. Per tant, he decidit no presentar-me i seguir treballant de forma intensa per Xàtiva.