La música de Xàtiva, unida pels Patrons locals

  • Les Societats Musicals són les protagonistes dels actes per sant Feliu i la Verge de les Neus

“La primera intenció que vam tenir a l’entrar a governar és que tota l’acció artística i musical es desenvolupara al carrer”

Xàtiva celebra la propera setmana la festivitat dels seus patrons. El dilluns 1 d’agost és el dia de sant Feliu, mentre que el divendres 5 d’agost se celebra la Verge de les Neus. I es commemora amb actes culturals on les dues societats musicals de la ciutat són les protagonistes. Per conèixer més de prop tot el que hi ha preparat per a enguany, L’Informador ha reunit al regidor de Cultura, Jordi Estellés, i als representants de la Vella i la Nova, Paco Sanchez Roca com a director i Andrea Mollà com a presidenta, respectivament.

Un any més arriba una festivitat destacada per als xativins i xativines com és la dels seus Patrons. Que s’ha preparat per a enguany?

Jordi: Seguim en la línia de la tradició, pel que hem preparat amb les dues societats musicals els concerts per sant Feliu, que tindrà lloc al Gran Teatre, i per la Mare de Déu, que se celebrarà a la plaça de la Seu. Anem a intentar innovar aquest tipus de concert i incloure un atractiu no sols musical, sinó també audiovisual.

Són unes festes important per als ciutadans ja que serveixen de preàmbul a la Fira d’Agost.

J: Així és, de fet es defineixen com “El pòrtic de les nostres festes”. Tots sabem que les nostres festes per excel·lència és la que ens va donar Jaume I en el seu temps, i és la que donem més èmfasi. Abans arriben les nostres festes patronals, on des del Barri de sant Feliu li donen un especial protagonisme, i nosaltres complementem amb un programa artístic i cultural.

I si parlem de cultura, què millor que les dues Societats Musicals de Xàtiva.

J: Són el millor exemple artístic de la nostra ciutat. Al Gran Teatre tindrem l’oportunitat de gaudir d’elles amb el “mà a mà” que ells defineixen carinyosament.

En què consisteix el programa musical previst per al concert de diumenge al Gran Teatre?

Paco: Aquest any, a l’estar organitzat per la Nova (cada any s’alterna l’organització), ens toca a la Vella iniciar la interpretació. I ho farem amb el pasdoble Rubores de Pascual Marquina, l’obra Cap Kennedy de Sege Lacen, i la Suite Simfònica Sagunto, de Bernardo Adam Ferrero. Destacaria l’obra Cap Kennedy ja que és molt interessant, una música descriptiva que narra musicalment l’esdeveniment de 1969 quan l’home va arribar a la lluna, i passa per totes les fases d’aquella aventura. L’obra Sagunto, del reconegut compositor valencià, narra amb quatre moviments l’assetjament de la ciutat per part dels cartaginesos. Espere que agrade als assistents.

Andrea: Nosaltres iniciarem amb una xicoteta peça de Ben Hur de Miklos Ròzas, i seguirem amb Expedition d’Oscar Navarro i finalitzarem amb Danzón nº 2 de Arturo Márquez. Pel que fa a Expedition, també es tracta d’una obra descriptiva que narra, en aquest cas, l’Antàrtida, una obra molt espectacular. 

Què suposa per ser els protagonistes d’aquests actes i tocar junt amb l’altra societat local?

A: Aquest concert és molt especial, es prepara amb molta cura per allò de la rivalitat existent entre les dues societats de Xàtiva. Som amics, ens coneixem molts, els músics estudien junts al Conservatori… però eixe “pique” sa existeix.

P: El més important és oferir una gran imatge en quan a qualitat musical. És un concert especial ja que el lloc és molt especial. En aquest tipus d’auditoris el músic se sent protagonista, se sent observat i una part important del grup. Estem molt implicats.

Per als lectors interessats en gaudir d’aquest concert, què tenen que fer?

J: Intentem fer-ho coincidir amb la presentació de la Reina de la Fira, ja que les dues bandes acudeixen a l’Ajuntament per recollir a la Reina i dur-la fins al Gran Teatre. Tindrà lloc aquest diumenge. A les 22 hores s’iniciarà el recorregut des del Consistori i al voltant de les 22.30 hores s’iniciarà el concert. L’assistència és gratuïta.

Per què recomanes l’assistència a aquest esdeveniment?

J: Com ve han dit els dos representants, és el moment quan s’observa la majestuositat de les dues societats i com els xativins participen de la festivitat dels seus patrons. És un moment molt bonic.

El proper dijous tindrà lloc el concert a la plaça de la Seu.

J: Així és, serà el 4 d’agost a les 22.30 hores i aquest any li toca a la Nova. S’ubica tradicionalment a la plaça de la Seu, ja que s’ubica la nostra patrona dintre de la Col·legiata. Enguany volem fer una cosa diferent, compaginant la música amb recursos audiovisuals que es projectaran a la façana de l’Antic Hospital. Cal recordar que també s’alterna anualment la participació de les bandes locals en aquest acte i en la processó religiosa, que en aquest últim cas li toca a la Vella.

A: El programa que hem preparat és el passdoble Ateneo Musical de Mariano Puig, la sarsuela El Bateo de Federico Chueca i First Suite for Band d’Alfred Reed. La segona part interpretarem Ben Hur de Miklos Ròzas, Persis de James L. Hosay, Danzón nº2 d’Arturo Márquez i The Blues Factory de Jacob de Haan. És un concert dinàmic, amb un poc de tot, ja que al ser al carrer i al tenir després les dansaes de seguir que tindrem un públic variat.

Unes festes culturals, variades i al carrer.

J: La primera intenció que vam tenir a l’entrar a governar és que tota l’acció artística i musical es desenvolupara al carrer. Excepte del concert del Gran Teatre, que per les condicions acústiques es té que realitzar allí, intentem que la gent tinga un accés pròxim. Les nostres societats són les associacions més actives i tenen que proliferar la seua actuació al carrer.